7 Ιανουαρίου 2017

Μεταναστευτικό και ο βρώμικος ρόλος της Γερμανίας. (μέρος 1ο)

Στα πλαίσια της μεταναστευτικής πολιτικής, η Άνγκελα Μέρκελ δεν δίστασε να φωτογραφηθεί με πρόσφυγες στη Γερμανία προκειμένου να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της γερμανικής πολιτικής σκηνής. «Θα τα καταφέρουμε» ήταν το σύνθημα της. 

Σκοπός της εισαγωγής ξένων εργατών είναι η διατήρηση της δουλείας και η ακύρωση όλων των διεκδικήσεων των ντόπιων εργατών για μισθούς και συνθήκες εργασίας.
Καρλ Μαρξ ( 1818-1883, Γερμανός φιλόσοφος) 

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Την ώρα που η μεταναστευτική κρίση σαρώνει την Ευρώπη δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο για τα σημερινά δεδομένα κύμα προσφύγων και μεταναστών, το δημογραφικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό τοπίο των ευρωπαϊκών χωρών κυριολεκτικά αναδιαμορφώνεται. Μια αναδιαμόρφωση που δε δύναται να περάσει χωρίς να επηρεάσει τους γηγενείς πληθυσμούς.

Όλοι, φυσικά, θυμόμαστε τις ανοικτές αγκαλιές των πρώτων ημερών στη Γερμανία και την στάση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Όμως, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, την άνοδο του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία και τις αντιδράσεις του πληθυσμού, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η Άνγκελα Μέρκελ, στην προσπάθειά της να κερδίσει τις επόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου θα σκληρύνει  την στάση της.

Εδώ, όμως, θα πρέπει να κάνουμε μια μικρή αναδρομή και να θυμηθούμε τον ύποπτο εως βρώμικο ρόλο της Γερμανίας στην μεταναστευτική/προσφυγική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη.

«Κατά τη γνώμη μου αυτό που αποτελεί μέρος της θεμελιώδους ανθρωπιάς της χώρας μας είναι το να δεχόμαστε τους πρόσφυγες φιλικά, όπως οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο», υπεραμύνθηκε της πολιτικής της η Μέρκελ σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild τον Οκτώβριο το 2015. Αποκάλυψε επίσης ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι της. «Έχω μεγάλο σεβασμό προς τους ανθρώπους που το κάνουν, όμως δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο», τόνισε. Μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα είχε ασκήσει δριμεία κριτική εναντίον των χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Μιλώντας σε κλειστή συγκέντρωση βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Μέρκελ στηλίτευσε την συμπεριφορά της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και ορισμένων χωρών της Βαλτικής αναφορικά με το θέμα των προσφύγων, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει. «Οι πρόσφυγες δεν θα αποτραπούν αν απλώς χτίσουμε φράκτες και έχω ζήσει πίσω από φράκτη πολύ καιρό», ενθυμούμενη τα παιδικά της χρόνια στην Ανατολική Γερμανία. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της μάλιστα η Άνγκελα Μέρκελ έκανε σαφέστατη αναφορά στην παγκοσμιοποίηση. «Όταν κάποιος λέει: 'Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου, δεν θα δεχτώ μουσουλμάνους', εγώ λέω, αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Ποιοι είμαστε εμείς που θα υπερασπιστούμε τους χριστιανούς ανά τον κόσμο λέγοντας ότι δεν θα δεχτούμε έναν μουσουλμάνο ή ένα τέμενος στη χώρα μας; Αυτό δεν θα συμβεί» τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριο αποκαλύπτοντας την κατάσταση ως έχει, όπως έγραψε το αμερικανικό Politico.

Στο ερώτημα για ποιο λόγο η Γερμανίδα Καγκελάριος στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης άνοιξε την αγκαλιά της Γερμανίας για να υποδεχτεί πρόσφυγες και μετανάστες είχε απαντήσει ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου εργοδοτών, Ίνγκο Κράμερ, στις αρχές Σεπτέμβρη του 2015 με συνέντευξη του στη γερμανική Suddeutsche Zeitung. Ο Κράμερ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ευλογία τους μετανάστες που φτάνουν στη Γερμανία, η οποία έχει άμεση ανάγκη από εργατικό δυναμικό. «Τα επόμενα 20 χρόνια χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο εργατικό δυναμικό από αυτό που μπορεί να παράξει η χώρα», εξήγησε ο Κράμερ, ενώ έκανε λόγο για 500.000 κενές θέσεις εργασίας. Μια δυνατότητα θα ήταν αυτές να καλυφθούν με τη γρήγορη απορρόφηση των μεταναστών στην αγορά εργασίας τόνισε και χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικές» τις διαμαρτυρίες εναντίον των κέντρων υποδοχής μεταναστών.«Τέτοιου είδους εικόνες έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή εφόσον συνεχίζονται για μεγάλο διάστημα» δήλωσε ο Κράμερ στηλιτεύοντας τις περιπτώσεις βίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Εργασία (BA) Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε, εξηγώντας πόση σημασία έχουν για τη Γερμανία τα νέα εργατικά χέρια των ανθρώπων που καταφθάνουν κατά χιλιάδες. «Η αγορά εργασίας μας είναι αυτή τη στιγμή σταθερή και σε θέση να δεχθεί νέους εργαζόμενους. Όποιος μιλά καλά γερμανικά και έχει τα προσόντα μπορεί να βρει γρήγορα δουλειά», είπε ο Βάιζε μιλώντας στην εφημερίδα Bild. Βέβαια η μεγαλύτερη μερίδα των ανθρώπων που φθάνουν στη Γερμανία από τις χώρες της Μέσης Ανατολής δεν γνωρίζει Γερμανικά. «Γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε άμεσα στη γλώσσα και την εκπαίδευση. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να βρουν εργασία και η εργασία είναι η καλύτερη μορφή ενσωμάτωσης» είπε ο Βάιζε ενώ όταν ρωτήθηκε αν οι Γερμανοί εργαζόμενοι θα πρέπει να ανησυχούν απάντησε: «Κατηγορηματικά όχι. Οι εταιρείες έχουν τόσες πολλές κενές θέσεις εργασίας όσες ποτέ ως τώρα και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη συμπλήρωσή τους».

Ενώ στο μυαλό των περισσότερων έρχονται οι ρήσεις του Μαρξ για την εισαγωγή ξένων εργατών καθώς ο Γερμανός φιλόσοφος πίστευε πως «ο σκοπός της εισαγωγής ξένων εργατών από τους εργοδότες είναι η διαιώνιση της σκλαβιάς», το σύνθημα «θα τα καταφέρουμε» της Γερμανίδας Καγκελαρίου λαμβάνει την πραγματική του διάσταση μέσα από τις δηλώσεις Βάιζε που ζητά λιγότερη γραφειοκρατία προκειμένου οι πρόσφυγες να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία.

Ενώ ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει, καθώς η δυτική κουλτούρα δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και η υπογεννητικότητα αποτελεί την ασύμμετρη απειλή των ευρωπαϊκών εθνών, η γερμανική πολιτική σκηνή βρήκε τη λύση στη μεταναστευτική ροή. Χωρίς τους μετανάστες η Γερμανία θα χάσει ως το 2025 περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν, και γι’ αυτό τον λόγο «είναι ξεκάθαρο ότι έχει ανάγκη από εξειδικευμένους μετανάστες» όπως αναφέρει ο Βάιζε. Ακόμη και η υπουργός Παιδείας Γιοχάνα Βάνκα σε δηλώσεις της εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι η Γερμανία μπορεί να επωφεληθεί από τους μετανάστες. «Αν μετά την πτώση του Τείχους το 1989 είχε κανείς σκεφτεί μόνο το κόστος, δεν θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί η αλληλεγγύη και η αισιοδοξία τις οποίες ζήσαμε», είπε η Βάνκα.«Αν ο πληθυσμός μας παραμείνει σχεδόν σταθερός, εξαρτώμαστε από τη μετανάστευση», εξήγησε και δήλωσε αισιόδοξη ότι «θα καταφέρουμε να προσφέρουμε έναν δρόμο προς την εκπαίδευση σε πολλούς νεαρούς που έχουν έρθει στη χώρα μας».

 Η Deutsche Bank, σύμβουλοι επενδύσεων όπως το Oxford Economics, το Der Spiegel, οι Financial Times και η Washington Post άρχισαν να δημοσιεύουν σχεδόν καθημερινά αναβαθμισμένες μελέτες και εκτιμήσεις για το πόσο οι πρόσφυγες θα ενισχύσουν τη γερμανική, αλλά και την ευρωπαϊκή, οικονομία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις συγκεκριμένες έρευνες, μόνο από τη φετινή ροή, το ΑΕΠ της Γερμανίας θα αυξηθεί κατά 2.3 δις. δολάρια. Η αγάπη και η αλληλεγγύη των Γερμανών πολιτικών προς τους πρόσφυγες μεταφράζεται με απλά λόγια σε ανάγκη της χώρας για εργατικό δυναμικό. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η μείωση του εργατικού δυναμικού της Γερμανίας (συμπεριλαμβανομένων των ανέργων) θα φτάσει τα 9 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Την ώρα που οι φορολογικές εισπράξεις μειώνονται, τα ασφαλιστικά ταμεία αδειάζουν, και η κατανάλωση και η παραγωγή πέφτουν, τα φθηνά εργατικά χέρια που έρχονται από τη Μέση Ανατολή αποτελούν τη μοναδική λύση. Μέρκελ και Γκάμπριελ σε αγαστή συνεργασία και με ιδιαίτερη πολιτική επιδεξιότητα αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος της μεταναστευτικής πολιτικής ενώ το εργατικό τοπίο στη γερμανική κοινωνία αλλάζει. Μέχρι να εκπαιδευτούν σε γλώσσα και συνήθειες, οι πρόσφυγες δουλεύουν δοκιμαστικά και εκπαιδευτικά σε πιλοτικά προγράμματα για μόλις ένα ευρώ την ώρα ανεξάρτητα από τις ειδικότητες και τα πτυχία τους.

Το συγκεκριμένο εργασιακό πρόγραμμα είναι ήδη γνωστό στη Γερμανία ως mini -jobs, η λεγόμενη «μικροεργασία». Από τις αρχές του 2014 ήδη 7,8 εκατομμύρια πολίτες στη Γερμανία είχαν ως απασχόληση την «εργασία του 1 ευρώ την ώρα» (1 euro job).
Τα αποτέλεσμα, όμως. της συγκεκριμένης εργασιακής πολιτικής είναι τα εξής:
  • -πέφτουν διαρκώς τα ποσοστά ανεργίας αφού πλέον ακόμα και όσοι εργάζονται για 1 ευρώ την ώρα δεν θεωρούνται άνεργοι
  • -τα κονδύλια μεταφέρονται από το ταμείο ανεργίας στο ταμείο επιδότησης των νεόπτωχων εργαζόμενων
  • -δημιουργούνται θέσεις εργασίας προσωρινής απασχόλησης με εργαζομένους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας
  • -καθιερώνεται ο κατώτατος μισθός το μήνα χωρίς φορολογία και χωρίς παράλληλα την καθιέρωση ανώτατου ορίου ωρών εργασίας την εβδομάδα
  • -οι κανονικές δουλειές «σπάνε» σε δουλειές μερικής απασχόλησης αφού οι εργοδότες συν τοις άλλος για τα mini-jobs πληρώνουν αισθητά λιγότερες εισφορές.
Ο πόλεμος σε Συρία και Ιράκ μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για τους κατοίκους αυτών των χωρών, αλλά ωφελεί την Ευρώπη, παρέχοντάς της το εργατικό δυναμικό που η «γηραιά» ήπειρος έχει άμεση ανάγκη. Η υποτιθέμενη αλληλεγγύη της Μέρκελ έχει τις ρίζες της σε καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς αλλά και στη μεταναστευτική πολιτική της Ατζέντα 21.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (International Organization for Migration) που βασίζεται στη Ατζέντα 21 του ΟΗΕ, οι μετανάστες είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη τόσο της χώρας αποστολής όσο και της χώρας υποδοχής τους.

«Ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανούς ανθρώπινης κινητικότητας. Δεν έχει μόνο η μετανάστευση γίνει καθημερινή πραγματικότητα, αλλά υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η ανθρώπινη κινητικότητα συμβάλλει σημαντικά στην πρόοδο για την επίτευξη των περισσότερων από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Οι οδηγοί της ανθρώπινης κινητικότητας είναι τέτοια ώστε η μετανάστευση μεγάλης κλίμακας θα συνεχίσει να είναι η μέγα-τάση στον 21ο αιώνα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σελίδα του οργανισμού.

Η Δύση της οικονομικής κρίσης και της υπογεννητικότητας, η Δύση που επιθυμεί να τοποθετήσει στη μηχανή του κιμά τα εργασιακά δικαιώματα και τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, στο πρόσωπο των ταλαιπωρημένων προσφύγων βρήκε το τέλειο άλλοθι.

«Η ανθρώπινη κινητικότητα βοηθά στη μείωση της έκτασης της φτώχειας, εξασφαλίζοντας την απασχόληση για έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό και ευνοεί την πολύτιμη χρήση των αναπτυξιακών πόρων ως συμπληρωματική ενίσχυση στους προϋπολογισμούς. Επιπλέον, η μετανάστευση συμβάλλει στη βελτίωση ποσοστού φοίτησης στα σχολεία, ενδυναμώνει τις γυναίκες, και διευκολύνει την άμβλυνση των θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία, όπως τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας» αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. 

συνεχίζεται στο 2ο μέρος

Geopolitics



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.