1 Δεκεμβρίου 2016

Ιστορικά θέματα από τον Νίκο Λυγερό

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Ιστορικές ημερομηνίες

Μάρτης 1863: Το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει το όνομα του Πρίγκιπα Γουλιέρμου της Δανίας για υποψήφιο βασιλιά της Ελλάδας.
Μάρτης 1863: Έκδοση του ψηφίσματος της Β΄ των Ελλήνων Συνέλευσης. Αυτό του δίνει το όνομα Γεώργιος Α΄ Βασιλεύς των Ελλήνων. 

Η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει ότι θα παραχωρήσει τα νησιά του Ιονίου στην Ελλάδα προς τιμή του νέου βασιλιά.

Σεπτέμβριος 1863: Ο βασιλιάς φεύγει από τη Δανία. 
- Αγία Πετρούπολη
- Λονδίνο
- Παρίσι  }  Ταξίδι
- Τουλόν (22/10)
- Πειραιάς (29/10)


Οκτώβριος 1863: Ορκωμοσία (30/10) 

Μάιος 1864.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει τα νησιά του Ιονίου Πελάγους.
Τα Επτάνησα ανήκαν στην Ελλάδα. 

πηγή

Ο Γεώργιος Α' 

Ο Γεώργιος Α' που έμαθε γρήγορα ελληνικά και γίνεται Έλληνας χάρη στον Κουμουνδούρου είχε Πρωθυπουργό τον Κανάρη για τον οποίο έγραφε ποιήματα ο Ουγκώ Canaris στην ποιητική συλλογή Les Orientales το 1828 και à Canaris στη συλλογή Les Chants du crépuscule το 1832.

πηγή 

Η καρδιά του Κανάρη 

Η καρδιά του Κανάρη δεν είναι μόνο συμβολική για την πατρίδα μας γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκεται ακόμα μαζί μας στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο κι αν εσύ που πήγες στα Ψαρά και διάβασες τι έλεγε για το Έθνος ξέρεις τι πρέπει να κάνεις τώρα. 

πηγή 

Στις 11 Ιανουαρίου 1844

Στις 11 Ιανουαρίου 1844 γεννήθηκε η Μεγάλη Ιδέα χάρη στον Ιωάννη Κωλέττη και κανένας άλλος μην το ξεχνάς λοιπόν γιατί είναι το ανάλογο της Reconquista της Ισπανίας άρα δεν είναι ανάγκη να οικειοποιηθεί κάποιος άλλος του παρελθόντος ή του μέλλοντος αφού το νοητικό σχήμα συνεχίζει πολυκυκλικά.  

πηγή 

Στη Συνθήκη Βερολίνου

Στη Συνθήκη Βερολίνου του Ιουλίου 1878 εξέτασε το Άρθρο 24 που αναφέρεται στο δέκατο τρίτο πρωτόκολλο θα βρεις ότι ήταν παρών ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής αφού το υπέγραψε αλλά δεν έκανε καμία παρέμβαση στις συνομιλίες που αφορούσαν την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα. Τότε μεγάλωσε η πατρίδα μας.

πηγή 

Αυτό που δεν έγινε

Αυτό που δεν έγινε στη Συνθήκη Βερολίνου έγινε τελικά στη Συνθήκη Βουκουρεστίου μ’ αυτόν τον τρόπο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους απελευθερώθηκαν η Μακεδονία και η Ήπειρος αλλά ταυτόχρονα και η Κρήτη μετά από καθυστερήσεις που είχαν γίνει εσκεμμένα για να προσφέρουν πολιτικές δυνατότητες σε μέλη των κομμάτων που κοίταζαν πρώτα την καριέρα τους και μετά την ιστορία της Ελλάδας.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης "Όμορφη Πόλη", 26/11/2016  ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.