9 Νοεμβρίου 2016

Ένα νέο σύστημα της NASA δίνει 5 ημέρες στην ανθρωπότητα να προετοιμαστεί για σύγκρουση της Γης με αστεροειδή!

Η NASA  σχεδίασε ένα σύστημα για να ανιχνεύει και δίνει έγκαιρη προειδοποίηση πέντε ημερών για ουράνια σώματα, όπως κομήτες ή αστεροειδείς που απειλούν να προσκρούσουν στην επιφάνειά της. 

Το σύστημα της NASA είναι γνωστό ως Scout, και έργο του είναι ο εντοπισμός εξωγήινων αντικειμένων που κινούνται κοντά στη Γη.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε η εξειδικευμένη σε θέματα διαστήματος ιστοσελίδα για τον εντοπισμό εξωγήινων αντικείμενα κοντά στη Γη (ΝΕΟΣ, για ακρωνύμιο στα αγγλικά).

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε από την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Universe Today, η νέα συσκευή έχει σχεδιαστεί να ανιχνεύει αστεροειδείς πέντε ημέρες πριν αρχίσουν να απειλούν τη Γη. 

Σύμφωνα με το άρθρο, το περιθώριο αυτό των πέντε ημερών είναι πολύ μεγαλύτερο των λίγων ωρών που απαιτούνται για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και προετοιμασίες για να αποτραπεί μια επικείμενη καταστροφή, όπως η κινητοποίηση των πόρων, η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, όπως το κλείσιμο των πυρηνικών εγκαταστάσεων και φυσικά η εκκένωση των ανθρώπων.

Το σύστημα Scout πέρασε με επιτυχία το τεστ καθώς αναγνώρισε τον αστεροειδή UR36, μήκους περίπου 25 μέτρων ο οποίος κινείται προς τη Γη, αλλά θα περάσει σε απόσταση 498 χιλιάδων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας. Ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν πολύ χρήσιμο το 2013, όταν ένας μετεωρίτης έπεσε στη ρωσική επαρχία Τσελιαμπίνσκ προκαλώντας πολλές υλικές ζημιές και τραυματίζοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους. 


Σκληρή δουλειά στο «χώρο της «διαστημικής άμυνας» 

Το σύστημα περιλαμβάνει το Πανοραμικό Τηλεσκόπιο και το Σύστημα Ταχείας Απάντησης (Pan-STARRS) που βρίσκεται στη Χαβάη, το οποίο ανιχνεύει ουράνια αντικείμενα που πλησιάζουν τον πλανήτη μας και στέλνει το σήμα συναγερμού, το οποίο στη συνέχεια υποβάλλεται σε επεξεργασία από την κύρια μονάδα της συσκευής.

Συνολικά, τα τελευταία χρόνια η NASA έχει αναλύσει, περίπου, 15.000 αντικείμενα που πλησιάζουν τη Γη. Από αυτά τα 600 έχουν ταξινομηθεί ως μεγάλα σώματα με κατεύθυνση προς τη Γη, αν και πιστεύεται ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα στο διάστημα.

Στο μεταξύ η NASA ανακοίνωσε ότι το ρομποτικό όχημα Curiosity ανακάλυψε ένα "μεταλλικό" μετεωρίτη με περίεργη εμφάνιση, ο οποίος αποτελείται κυρίως από σίδηρο, όπως δείχνουν οι πρώτες αναλύσεις με τα όργανα του οχήματος. 

Στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί ξανά τέτοιοι διαστημικοί βράχοι στον Άρη, αλλά ποτέ έως τώρα δεν είχαν μελετηθεί φασματοσκοπικά με τη βοήθεια των οργάνων του οχήματος.

Οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι περιέχει επίσης νικέλιο και φώσφορο. Ο συγκεκριμένος μετεωρίτης μπορεί να έπεσε στον Άρη πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια.

Ως εκ τούτου, εκτός από το Scout, η NASA τρέχει παράλληλα και άλλα συστήματα για την ανάλυση των αστεροειδών. Για παράδειγμα, το σύστημα Sentry επικεντρώνεται στην ανάλυση των ουράνιων αντικειμένων που είναι μεγαλύτερα των 140 μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν χτυπήσουν τη Γη, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Τα συστήματα αυτά θα μας επιτρέψουν να προετοιμαστούμε καλύτερα και να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιβίωσης από μια σημαντική σύγκρουση.


πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.