20 Οκτωβρίου 2016

Σύγχρονοι Φρανκενστάιν- Ανθρώπινα και ζωικά υβρίδια (μέρος 2ο)

συνέχεια από το 1ο μέρος

της Γιώτας Χουλιάρα

Project 2045 

Σύμφωνα με τον Anthony Gucciardi, όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο Project 2045, ένα σχέδιο που μελετά την παράτα-ση ζωής και την αθανασία. Το project αυτό δημιουργήθηκε από τον Ρώσο επιχειρηματία Dmitry Itskov τον Φεβρουάριο του 2011, με τη συμμετοχή Ρώσων ειδικών στον τομέα των νευρωνικών διεπαφών, της ρομποτικής και των τεχνητών οργάνων. Ο κύριος στόχος της πρωτοβουλίας, όπως αναφέρεται και στη σχετική ιστοσελίδα, είναι «να δημιουργήσουμε τις τεχνολογίες που επιτρέπουν τη μεταφορά της προσωπικότητας ενός ατόμου σε ένα πιο προχωρημένο μη-βιολογικό φορέα και την παράταση της ζωής στο σημείο της αθανασίας». 

Μέχρι στιγμής, αρκετοί δισεκατομμυριούχοι θέλουν να ζήσουν για πάντα και είναι έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν τις ό­ποιες έρευνες («ακόμη και με ανθρώπινα υβρίδια;», αναρωτιόμαστε από την πλευρά μας...) προκειμένου να επιτύχουν την πολυπόθητη αθανασία. Σύμφωνα με το Tech Insider, στη λίστα των πλουσίων αυτών συγκαταλέγονται ο Peter Thiel, ιδρυτής του PayPal, o Larry Ellison της Oracle, ο Sergey Brin της Google, o Mark Zucker­berg του Facebook και αρκετοί ακόμη γκουρού της τεχνολογίας και εκπρόσωποι της παγκόσμιας ελίτ. 

Το διακύβευμα της ιατρικής ηθικής 

Την ίδια ώρα, περίπου 123.000 Αμερικανοί βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να λάβουν υγιή όργανα προς μεταμόσχευση. Όπως αναφέρει ο δρ. Anthony Regalado, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση για το συκώτι, την καρδιά και άλλα όργανα, κάποιοι επιστήμονες σε ερευνητικά εργαστήρια πειραματίζονται σε ζώα με την προσθήκη ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων σε έμβρυα χοίρων και προβάτων. 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δημόσιες αντιδράσεις, σύμφωνα με το Technology Review στα εργαστήρια επιστήμονες εργάζονται υπό άκρα μυστικότητα πάνω σε τουλάχιστον 20 περιπτώσεις εγκυμοσύνης χοίρων από ανθρώπους ή προβάτων από ανθρώπους, θυμίζοντας την ταινία του 1996 The Island of Doctor Moreau, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 1896 του H. G. Wells, όπου ένας τρελός επιστήμονας δημιουργεί υβρίδια ανθρώπου-ζώου. 

Το National Institute of Health (Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ) δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι δεν θα χρηματοδοτήσει αυτού του είδους τις μελέτες, θέλοντας να δώσει ένα τέλος στα διάφορα σενάρια. Ωστόσο, όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων NPR (National Public Radio), το NIH ανακοίνω­σε τα σχέδιά του να άρει την απαγόρευση στις χρηματοδοτήσεις για έρευνες, οι οποίες χρησιμοποιούν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα για τη δημιουργία υβριδικών εμβρύων, τα οποία είναι εν μέρει ζωικά και εν μέρει ανθρώπινα. 

Σύμφωνα με τη νέα πολιτική που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου (http://osp.od.nih.gov/), θα επιτρέπεται πλέον στους επιστήμονες να εξασφαλίζουν χρήματα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη δημιουργία των εμβρύων-χιμαιρών (ανθρώπινα κύτταρα αναμεμειγμένα με έμβρυα ζώων), εφόσον διασφαλιστεί ότι θα λειτουργούν με συγκε­κριμένο τρόπο. Ένας λόγος, για τον οποίο η χρη­ματοδότηση τέτοιου είδους πειραμάτων ήταν μέχρι πρόσφατα απαγορευμένη, ήταν το γεγονός ότι η δημιουργία αυτών των υβριδικών εμβρύων εγείρει ερωτήματα ηθικής φύσεως. 

Σε πολλές περιπτώσεις έχει διατυπωθεί η ανησυχία ότι λανθασμένοι επιστημονικοί χειρισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία ζώων με μερικώς ανθρώπινους εγκεφάλους, τα οποία ενδέχεται να αποκτήσουν μίας μορφής ανθρώπινη συνείδηση, ή ακόμη και σε ακούσια ανάπτυξη ανθρώπινων εμβρύων εντός ζώων ή υβριδικών πλασμάτων. 

Από την πλευρά της, βέβαια, η επιστημονική κοινότητα (που επιχειρηματολογούσε υπέρ των πειραμάτων με τα υβριδικά έμβρυα) δεσμευόταν ότι θα ακολουθηθούν όλα τα απαραίτητα βήματα για την αποτροπή ατυχημάτων και υπογράμμιζε την ανεκτίμητη αξία αυτών των εμβρύων στην ιατρική έρευνα. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, τα έμβρυα αυτά, τα οποία βιολογικά θα είναι μισά άνθρωποι και μισά ζώα, θα επιτρέπουν στους ερευνητές να δημιουργούν π.χ. ζώα με ανθρώπινα όργανα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν σε μεταμοσχεύσεις και να εξετάζουν ασθένειες σε ζωικά μεν, πιστά δε μοντέλα του ανθρώπινου οργανισμού, ώστε να βρουν θεραπείες για νόσους, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ ή του Πάρκινσον. 

Το NIH αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο να καθησυχάσει το κοινό ως προς τη νέα του πολιτική, θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς. Όπως αναφέρει, θα απαγορεύεται η «ανάμειξη» συγκεκριμένων ανθρώπινων κυττάρων με έμβρυα ζώων που είναι πολύ κοντά στον άνθρωπο, όπως οι πίθηκοι και άλλα πρωτεύοντα. Μάλιστα, η απαγόρευση θα επεκτείνεται σε ακόμα πιο πρώιμα στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου, σε σχέση με το μέχρι πρότινος ισχύον καθεστώς. Θα επιτρέπεται, όμως, η χρηματοδότηση πειραμάτων με έμβρυα άλλων ειδών, τα οποία θα πραγματοποιούνται υπό στενή κρατική παρακολούθηση και θα περνούν από ένα επιπλέον στάδιο έγκρισης, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία όντων με ίχνη ανθρώπινης συνείδησης, στα πλαίσια μελετών π.χ. για τη νόσο Αλτσχάιμερ. 

Το NIH, επίσης, θα επιτρέπει πειράματα για τη δημιουργία ζώων με ανθρώπινο σπέρμα και ωάρια, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μελέτη της ανθρώπινης ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση της στειρότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντως, οι επιστήμονες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα υβριδικά ζώα που διαθέτουν ανθρώπινα αναπαραγωγικά κύτταρα δεν θα ζευγαρώσουν. 

Η διευθύντρια επιστημονικής πολιτικής του NIH, Carrie Wolinetz, εμφανίζεται αισιόδοξη λέγοντας ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στην πολιτική που αφορά αυτά τα πειράματα θα επιτρέψουν στην έρευνα να προχωρήσει προς τα εμπρός, με υπεύθυνο τρόπο. 

Ενώ τα πρώτα σχετικά πειράματα και οι χρηματοδοτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2017, σε συνέντευξή του στο Scientific American o Ισπανός βιολόγος Juan Carlos Izpisua Belmonte, του Salk Institute της Καλιφόρνια, αποκάλυψε πως ο Πάπας Φραγκίσκος έχει δώσει εδώ και μήνες την ευλογία του για ηθικούς λόγους στη δημιουργία τεχνητών οργάνων με υβριδικά μέσα για το καλό της επιστήμης. Όπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων, με το Βατικανό να προχωρά σε σχετική επίσημη ανακοίνωση. 

Ο αιδεσιμότατος Federico Lombardi δήλωσε στο Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «είναι απολύτως αβάσιμη η είδηση ότι ο Πάπας έχει αποφανθεί θετικά για αυτό το είδος της έρευνας». Ο ίδιος ο Ποντίφικας από την πλευρά του, βέβαια, δεν προέβη σε κάποια διάψευση. 

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση από την πλευρά της Καθολικής ή της Ορθόδοξης Εκκλησίας για το πρόγραμμα Blue Brainτου 47χρονου καθηγητή ισραηλινής καταγωγής από τη Νότια Αφρική, Χένρι Μάρκραμ, που ανακοίνωσε πως η ομάδα του σκοπεύει να δημιουργήσει τον πρώτο εγκέφαλο τεχνητής συνείδησης και νοημοσύνης μέχρι το 2018. Ο ίδιος ο καθηγητής Μάρκραμ πιστεύει πως ο τεχνητός εγκέφαλος θα αχρηστεύσει τη ζωοτομή, θα νικήσει τις νοητικές ασθένειες και θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη ευφυΐα και την ικανότητα εκμάθησης. 

Όπως ελπίζει, θα δημιουργηθεί ένας ευαίσθητος εγκέφαλος, που θα μπορεί να σκέφτεται, να κρίνει, να εκφράζει επιθυμία, να επαναφέρει αναμνήσεις και ίσως να ερωτεύεται, να θυμώνει, να λυπάται, να πονάει και να χαίρεται. «Μέχρι το 2018, ο τεχνητός εγκέφαλος θα είναι πραγματικότητα», υποστηρίζει ο καθηγητής με βεβαιότητα. «Χρειαζόμαστε πολλά χρήματα, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν.» 

Η έρευνα υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Εγκεφάλου, το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και το Ινστιτούτο Νευρωνικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Ροκφέλλερ (τα συμπεράσματα δι­κά σας...). 

Ο Κινέζος «δρ. Φρανκενστάιν» 

Στο κυνήγι της αιωνιότητας επιδίδεται και ένας Κινέζος γιατρός, ο δρ. Xiaoping Ren (Τσιαοπίνγκ Ρεν), ένας ορθοπεδικός χειρουργός, ο οποίος διδάσκει στο Harbin Medical University. Ο δρ. Ρεν και η ομάδα του, όπως αποκάλυψαν η αγγλική Mirror και η αμερικάνικη Washington Times, διεξάγει τα πειράματά του σε ποντίκια, αλλά και σε πτώματα ανθρώπων, και οραματίζεται να δημιουργήσει ένα ολόκληρο σώμα από μοσχεύματα προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να δώσει λύση σε ανθρώπους με αναπηρίες.

Ο δρ. Ρεν, ο οποίος σήμερα είναι 55 ετών, πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση χεριού στις ΗΠΑ, το 1999. Τον Ιούλιο του 2013 πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση κεφαλιού σε ποντίκι, η οποία κράτησε 10 ώρες. Από τότε και μέχρι σήμερα, η επιστημονική ομάδα του καθηγητή και ο ίδιος έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 1000 μεταμοσχεύσεις και επεμβάσεις σε ποντίκια, προκειμένου να πετύχουν τις περισσότερες δυνατές ώρες επιβίωσης των ποντικιών μετά την επέμβαση. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα ποντίκια που δέχτηκαν τη μεταμόσχευση έχουν επιβιώσει μέχρι και μία ημέρα μετά την επέμβαση. 

Όπως αναφέρει ο δρ. Ρεν, μελλοντικός σκοπός είναι να επιτύχουν μεταμόσχευση ολόκληρου ανθρώπινου σώματος. Προς το παρόν, όμως, θα συνεχίσουν τις έρευνες με ποντίκια και, μέσα στο επόμενο διάστημα, με μαϊμούδες. Η μέθοδος που ακολουθεί η επιστημονική ομάδα του δρ. Ρεν είναι απροσδιόριστη και πολλοί συνάδελφοί του εκφράζουν τις ενστάσεις τους, λέγοντας πως είναι αδύνατον να δημιουργηθεί σπονδυλική στήλη – πόσω μάλλον να ανασυσταθεί. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως αν η εγχείριση αποτύχει, ο ασθενής θα πεθάνει. 

O ίδιος, πάντως, έχει λάβει από την κινεζική κυβέρνηση και το πανεπιστήμιο επιχορήγηση 1,6 εκατ. δολαρίων, ώστε να ολοκληρώσει την έρευνά του. 

Αντί επιλόγου 

Σε μια εποχή όπου τα μεταλλαγμένα και υβριδικά προϊόντα παρουσιάζονται ως η μοναδική λύση στα προβλήματα υποσιτισμού της ανθρωπότητας και αντικαθιστούν ακόμη και φυσικά προϊόντα στα οποία υπάρχει επάρκεια, τα χειρότερα σενάρια των ταινιών επιστημονικής φαντασίας βρίσκονται καλά κρυμμένα στις λεπτομέρειες των δήθεν αγαθών και ηθικών σκοπών. Με σημαία τη μακιαβελική άπο­ψη «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», φαίνεται πως δεν είναι μακριά η χρονική στιγμή που, προκειμένου να επιτευχθεί η αθανασία, τα γενετικά πειράματα σε ανθρώπους θα γίνουν πλέον νόμιμα.

Geopolitics



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.