7 Αυγούστου 2016

Intelligence και πληροφορία.

Του Αλέξανδρου Νίκλαν

Η δουλειά των υπηρεσιών πληροφοριών είναι να μαθαίνουν τα πάντα πριν ακόμα γίνουν αν αυτό είναι δυνατό. Στο πλαίσιο αυτό και πρεσβείες θα χρησιμοποιηθούν και διπλωματικοί ακόλουθοι (που στην ουσία είναι κάτι άλλο) και διπλωματικές αποστολές και οτι άλλο ώς βιτρίνα. 'Ομως στην πραγματικότητα... τί είναι εκείνο που παρακολουθούν και τι είναι αυτό που θεωρείται ώς σημαντικό;

Όλα έρχονται λοιπόν στην πληροφορία και πως αυτή είναι αντιληπτή σε ενα σύνολο ανθρώπων που ασχολούνται με αυτή σε επίπεδο σύλληψης/υποκλοπής και ανάλυσης. Με συνοπτικές περιγραφές λοιπόν καθώς αυτό κανονικά είναι διδασκαλία μηνών, ας μπούμε λίγο στο πως αυτό ακριβώς λειτουργεί όταν μιλάμε για αυτό που ονομάζουμε πληροφορία.

1. Αξία πληροφορίας. Αν η πληροφορία που έχει κάποιος είναι σημαντική τότε έχει και αρκετές πιθανότητες να στοχοποιηθεί. Η αξία της πληροφορίας πέρα απο την όποιας μορφής σημαντικότητας, έχει και τον παράγοντα χρόνο. Όσο πιο επίκαιρη είναι τόσο πιο μεγάλη αξία έχει.

2. Πρόσωπο/οργανισμός που φέρει την πληροφορία. Όσο πιο σημαντικό και καίριο είναι τόσο πιο σημαντική είναι η πληροφορία που μπορεί να έχει. Χωρίς αυτο πάντα να αποτελεί τον κανόνα, είναι όμως το συχνότερο κριτήριο για μια ανάλυση/υποκλοπή.

3. Διασταύρωση/πραγματικότητα. Στο πλαίσιο της αντικατασκοπείας ή ακόμα και μιας ικανής πολιτικής ασφαλείας, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτές οι πληροφορίες που γίνονται γνωστές, είναι πλασματικές και κατευθυνόμενες. Έτσι με αυτό τον τρόπο σαν μια πράξη προστασίας, η απέναντι πλευρά μπορεί να οδηγήσει τον κάποιον εκεί που θέλει (σαν τους ραβδούχους στο κυνήγι της αλεπούς) ή να τον στείλει σε μια άσχετη έρευνα (τέχνη του παραπλανείν). Έτσι η πληροφορία που θα ληφθεί πρέπει με κάποιο τρόπο να διασταυρωθεί μέχρι να θεωρηθεί 100% βάσιμο στοιχείο.

4. Κύρος πηγής. Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν το λάθος να κρίνουν την πηγή και οχι την πληροφορία. Η αληθεια είναι πως η πηγή παίζει ενα μικρό ρόλο, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτος δείκτης, το κύρος της για την σημασία της πληροφορίας. Αυτό είναι ενα πολύ μεγάλο λάθος καθώς έχει αποδειχτεί πως σημαντικότατες πληροφορίες τοσο σε επίπεδο HUMINT όσο και σε SIGINT, έχουν βρεθεί στοιχεία που σε αντίθεση με το κύρος των πηγών τους, έδωσαν πολύ μεγάλο κέρδος σε εκείνους που τις χρησιμοποιήσαν.

5. Επιρροή/Αντίκτυπος πληροφορίας. Η κάθε πληροφορία έχει ενα αντίκτυπο. Μικρό ή μεγάλο εξαρτάται απο το περιεχόμενο της. Αναλόγως λοιπόν αυτού μπορεί να καταταχθεί σε ενα πίνακα προτεραιοτήτων. Τα κριτήρια εδώ διαφέρουν αναλόγως των ανθρώπων που θα την διαχειριστούν.

Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι η πληροφορία είναι η βάση για δημιουργία πορίσματος. Το πόρισμα δεν μπορεί να βασιστεί σε εικασίες, προσωπικές εκτιμήσεις, λογικά άλματα κτλ. Η πληροφορία πρέπει να έχει άρτια πηγή, άρτια διασταύρωση και οριοθετημένη κατάσταση. Είναι μια μονάδα γνώσης που δεν επηρρεάζεται από υποκειμενικότητα αλλά προσδιορίζεται από την αντικειμενικότητα.

Υπάρχουν τώρα σαφώς και άλλα στοιχεία που κάποιος θα πρέπει να λάβει υπόψη του.

Επειδή εκεί όμως θα μπούμε σε βαθιά νερά που είναι αντικείμενο εξιδεικευμένων σπουδών καλό είναι να παραμείνω εδώ και να συνεχίσω με τρόπους προστασίας απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις που και αυτοί έχουν ανάγκη μεγάλης ανάλυσης. Για αυτό θα παραμείνω σε απλή περιγραφική εικόνα ώς άνω.

1. Οι τηλεπικοινωνίες είναι παροχή υπηρεσιών απο τρίτους. Δηλαδή με απλά λόγια οι υπηρεσίες που απολαμβάνουμε όλοι παρέχονται απο τρίτους με κρατικό συνήθως έλεγχο. Άρα η ασφάλεια των όσων λέμε είναι διαχειρίσιμη απο τρίτους εκτός και αν μόνοι μας δεν λάβουμε κάποια μέτρα. Μερικά απο αυτά είναι να μην λέμε σημαντικά πράγματα μέσα απο τέτοιες υπηρεσίες και να προτιμούμε κατά πρόσωπο συναντησεις. Αν αυτό είναι αδύνατο, τότε το μόνο που μένει είναι να γίνει χρήση κρυπτογράφησης στις μορφές επικοινωνίας μας. Αυτό μπορεί να είναι με μορφή λογισμικού ή ακόμα και με μορφή εξοπλισμού (σ.σ. το δεύτερο συνήθως σηκώνει πιο πολλές "σημαίες προσοχής" σε τρίτα μάτια για αυτο καλό είναι κάποιος να ζυγίσει το κέρδος απο την χρήση τους με την προσοχή που θα τραβήξει.)

2. Η συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες και ηλεκτρονικά δίκτυα είναι πάντα ενας χώρος όπου πολλοί θα βρίσκονται εκεί να ακούσουν ή να συλλέξουν στοιχεία που θα τους φανούν χρήσιμα (πάντα με γνώμονα τα κριτήρια που είπα παραπάνω). Είναι μια καλή τακτική να έχουμε ενα σωστό προφίλ προς τον έξω κόσμο που δεν γνωρίζουμε και με μετρημένες δράσεις εφόσον πάντα θεωρούμε οτι είμαστε πιθανόν ενας άνθρωπος με κρίσιμο ενδιαφέρον απο άλλους.

3. Η χρήση μέσων επικοινωνίας απο τρίτους (δανεικο τηλέφωνο π.χ. ) και τα δημόσια μέρη δικτύωσης (hot-spot π.χ.) , δεν είναι οτι καλύτερο αν πρόκειται να μπείτε σε μια διαδικασία συζήτησης σοβαρής ή να κάνετε χρήση υπηρεσιών τραπέζης π.χ. ... Ο καλύτερος τρόπος πρόσβασης σε τέτοιες καταστάσεις είναι μόνο απο ιδιωτικά μέσα και τόπους που έχουν ρυθμιστεί απο εσάς για την ασφάλεια σας.

4. Η ασφάλεια είναι ενα μέγεθος που δεν έχει το απόλυτο σωστό. Δεν υπάρχει δηλαδή 100% ασφάλεια πουθενά και σε τίποτα. Οπότε με αυτό στο μυαλό κρίνει κάποιος το τι θέλει να επενδύσει ώς κόστος ενεργειών και αγορών για να προστατέψει αυτο που εκείνος θεωρεί σημαντικό. Δηλαδή είναι ο ίδιος κανόνας που έχετε για την περιουσία σας (π.χ. συναγερμός, χρηματοκιβώτιο, κοσμήματα) με την πληροφορία που θεωρεί κάποιος σημαντική (κρυπτογράφηση, αντίγραφα ασφαλείας, πληροφορία). Η εξίσωση κόστους ασφαλείας με την αξία του προστατευόμενου αντικειμένου πρέπει να είναι πάντα μικρότερη ή ίση αν είναι μεγαλύτερη συνηθως οδηγεί και σε πρόβλημα.

Γενικότερα, για το θέμα πληροφορίας - ανάλυσης - προστασίας, μπορούμε όπως είπα να κάνουμε ώρες περιγραφών και συζητήσεων διότι είναι ενας ζωντανός χώρος, αφού σχετίζεται με τον άνθρωπο. Είναι κάτι που θέλει συνεχή ενασχόληση και ίσως εδώ μπαίνει και το σημείο που είπα εξαρχής.. 
ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ;

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας. 

Geopolitics



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.