29 Ιουλίου 2016

Never Offline: Οι χρήστες του μέλλοντος μόνιμα συνδεδεμένοι στην εικονική πραγματικότητα της νέας εποχής. (μέρος 1ο)

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες της τρέλας που έχει μετατρέψει τους νέους και όχι μόνοόλου του πλανήτη σε ζόμπι λόγω της εφαρμογής Pokemon στα κινητά.

Σε μια προσπάθεια να δώσουμε όλες τις διαστάσεις του φαινομένου που θέλει τον μελλοντικό πολίτη μόνιμα συνδεδεμένο στις ηλεκτρονικές συσκευές αναδημοσιεύουμε το άρθρο της αρχισυντάκτριας του Geopolitics and Daily News Γιώτας Χουλιάρα στο περιοδικό Hellenic Nexus με τίτλο «Ο on line άνθρωπος του Μέλλοντος. Το τέλος του σημερινού διαδικτύου και η δημιουργία μιας ζωής σε μόνιμη σύνδεση». Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Hellenic Nexus τεύχος 94 Μαρτίου 2015. 

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

«Ο Μεγάλος Αδελφός σε παρακολουθεί»
Τζωρτζ Όργουελ - 1984
 


Όταν ο Βρετανός συγγραφέας Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ, γνωστός περισσότερο με το ψευδώνυμο Τζωρτζ Όργουελ έγραφε το βιβλίο του, το έτος 1984 ήταν ένα μακρινό και ζοφερό μέλλον.Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις. Όλοι παρακολουθούνται, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους, με την βοήθεια τηλεοθονών. Όλα και όλοι ελέγχονται από τον Μεγάλο Αδερφό.

Σήμερα, 56 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του βιβλίου, το «1984» είναι εδώ εξίσου τρομακτικό αλλά απείρως πιο ελκυστικό καθώς εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο δηλώνουν συνεπαρμένοι στο όνομα της τεχνολογίας και του υπερκαταναλωτισμού που μαστίζει την εξαρτημένη κοινωνία μας. Οι οθόνες και οι συσκευές κάθε είδους, με αφορμή την παγκόσμια τρομοκρατία, την ασφάλεια αλλά και την διευκόλυνση των πολιτών, αποτελούν αναπόσπαστο και επιβεβλημένο κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Το 2015, η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε έχει τη δυνατότητα να μας εντοπίζει οπουδήποτε όποια στιγμή και ούτε που μας νοιάζει. Εννοούμε, φυσικά, τον ψηφιακό εντοπισμό και τα ίχνη που, με μεγάλη ευκολία, αφήνουμε πίσω μας χρησιμοποιώντας τους χώρους κοινωνικής δικτύωσης μέσα από κινητές ή σταθερές συσκευές υπολογιστών και δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τις συνήθειες και τις προτιμήσεις μας. Την ίδια ώρα, εταιρείας παροχής τηλεπικοινωνιών προσφέρουν ελκυστικά πακέτα σύνδεσης, προτρέποντας τους χρήστες να επισκέπτονται όλο και πιο συχνά τον χώρο του διαδικτύου ακόμη και να βρίσκονται μόνιμα συνδεδεμένοι.

Αυτός, εξάλλου, είναι ο απώτερος σκοπός, όπως αποκάλυψε πρόσφατα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, o γκουρού της Google Eric Schmidt. Ο Schmidt που συμμετείχε σε πάνελ με θέμα «Το μέλλον της Ψηφιακής Οικονομίας», μαζί με τον CEO της Vodafone Vittorio Colao, τη Sheryl Sandberg του Facebook, και τον CEO της Microsoft Satya Nadella δήλωσε πως «ένας ιδιαίτερα εξατομικευμένος, άκρως διαδραστικός και πολύ, πολύ ενδιαφέρον διαδικτυακός κόσμος αναδύεται». Aποκάλυψε, δε, πως το διαδίκτυο με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα θα εξαφανιστεί. «Θα υπάρξουν τόσες πολλές διευθύνσεις IP, τόσες πολλές συσκευές, αισθητήρες και πράγματα που θα φοράτε, πράγματα που θα αλληλεπιδρούν και θα είναι μέρος της παρουσίας σας όλη την ώρα» εξήγησε περιγράφοντας τη νέα πραγματικότητα. 

Ο Vittorio Colao, διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone, συμφώνησε, μάλιστα, με τον Schmidt,συγκρίνοντας το διαδίκτυο με το «νερό και το οξυγόνο» σε μια μελλοντική υπερ-πυκνή κατάσταση σύνδεσης των χρηστών.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Eric Emerson Schmidt, το μεγάλο αφεντικό της Google, είναι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στον πλανήτη (σύμφωνα με το περιοδικό Forbes η περιουσία του ανέρχεται στα 8,3 δισ.δολάρια). Επίσης, η εταιρία Google ανήκει στα εταιρικά μέλη του γνωστού σε όλους μας CFR ενώ ο Schmidt συμμετέχει στις συνεδριάσεις της, επίσης, γνωστής λέσχης Bilderberg.Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Schmidt η βιομηχανία του διαδικτύου επεκτείνεται διαρκώς πλησιάζοντας την εικονική πραγματικότητα καθώς ο απώτερος σκοπός είναι, ο χρήστης να αισθανθεί ότι μεταφέρεται αλλού ενώ ταυτόχρονα επιζητεί μόνιμη σύνδεση.

Ωστόσο, μια ομάδα καθηγητών του Harvard αντέδρασε σ΄αυτή την προοπτική και παρουσίασε μια πολύ πιο ζοφερή εικόνα από την ελκυστική που θέλησε να μας δώσει ο Schmidt και οι συνεργάτες του. «Το απόρρητο και η ιδιωτικότητα του χρήστη όπως τα γνωρίζαμε στο παρελθόν δεν θα είναι πλέον εφικτά» δήλωσε ο Margo Seltzer, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο. Από την πλευρά της, η Sophia Roosth, ερευνήτρια γενετικής στο Harvard εξηγεί με δηλώσεις της: «Δεν είναι αυτό που πρόκειται να συμβεί, καθώς ήδη συμβαίνει. Ζούμε σε μια κατάσταση επιτήρησης.» Απεικονίζοντας ένα τρομακτικό κόσμο, όπου κουνούπια μεγέθους ρομπότ πετούν γύρω-γύρω και κλέβουν δείγματα του DNA των ανθρώπων είπε χαρακτηριστικά:

«Βρισκόμαστε στην αυγή της εποχής ενός γενετικού μακαρθισμού » παρομοιάζοντας το «κυνήγι μαγισσών» της δεκαετίας του '50 στην Αμερική με το οργουελικό μέλλον που έρχεται.

Οι συγκεκριμένοι καθηγητές, όμως, δεν είναι οι πρώτοι που αντιδρούν. Όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν ο Julian Assange, συν-ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks, που διέρρευσε τα περίφημα ευαίσθητα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Schmidt, η εποχή των παρακολουθήσεων έχει ήδη ανατείλει, αποκαλύπτοντας ότι Google και NSA κάνουν την ίδια δουλειά.

Ο Assange, που ζει από τον Ιούνιο του 2012 στη πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου ζήτησε άσυλο καθώς αντιμετωπίζει τη πιθανότητα έκδοσης του στη Σουηδία λόγω σεξουαλικής επίθεσης, πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο με τίτλο When Google met Wikileaks. 

Στις σελίδες του περιγράφει τη συνάντηση που είχε με τον Eric Emerson Schmidt τον Ιούνιο του 2011 στην εξοχική κατοικία του Assange στο Νόρφολκ της Αγγλία, όταν βρισκόταν σε κατ 'οίκον περιορισμό. Το βιβλίο περιέχει, επίσης, μια επεξεργασμένη απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας των δυο ανδρών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Assange κάνει αποκαλύψεις για το ρόλο του διαδικτύου ως αρωγού στις παρακολουθήσεις, καθώς κατά το παρελθόν είχε εμφανιστεί μέσω βίντεο στο Personal Democracy Forum που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2014 στη Νέα Υόρκη, όπου είχε προειδοποιήσει για το μέλλον της ανθρωπότητας.
«Θα δούμε μια κατάσταση που στη Σουηδία υπάρχει ήδη για περισσότερο από μια δεκαετία. Ο καθένας έχει έναν αριθμό, με το DNA του να έχει ληφθεί κατά τη γέννηση του. Το DNA θα είναι κωδικοποιημένο στις ταυτότητες ή θα συνδέεται με τα φορολογικά μητρώα και τους πιστωτικούς λογαριασμούς,» δήλωσε χαρακτηριστικά. 


Βρισκόμαστε πλέον στην εποχή που, όπως γράφει ο Assange και στο βιβλίο του, η φύση των δραστηριοτήτων της Google είναι να συλλέξει όσο περισσότερες πληροφορίες δύναται για περισσότερους ανθρώπους, να αποθηκεύσει αυτές τις πληροφορίες, να δημιουργήσει το προφίλ του καθενός, να προβλέψει τις ανάγκες του και να πουλήσει αυτά τα προφίλ στους διαφημιστές και όχι μόνο.

«Η ικανότητα να εποπτεύουμε ο καθένας στον πλανήτη είναι σχεδόν εδώ, και αναμφισβήτητα θα είναι εδώ και σε λίγα χρόνια», είχε αναφέρει τον Μάρτιο του 2014 όταν προέβλεψε ένα δυσοίωνο μέλλον για τις επόμενες γενιές, λέγοντας ότι το διαδίκτυο «κινείται σε ένα νέο ολοκληρωτικό κόσμο» και ότι η NSA και η GCHQ (οι Αμερικάνικες και Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αντίστοιχα) θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να κατασκοπεύσουν ολόκληρη τη Γη, έχοντας ως δεδομένο ότι διπλασιάζουν τις δυνατότητές τους σχεδόν κάθε 18 μήνες. «Είναι μια ενδιαφέρουσα μεταμοντέρνα εκδοχή της εξουσίας» τόνισε. 

Ποτέ εκτός σύνδεσης

Χαρακτηριστικό της μελλοντικής διαδικτυακής πραγματικότητας υπήρξε το εξώφυλλο του περιοδικού Time στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 με τον συγκλονιστικό τίτλο Never Offline.

Οι συντάκτες του περιοδικού, έχοντας ως ερέθισμα το ρολόι της Apple που επρόκειτο να κυκλοφορήσει σύντομα, έγραψαν ένα άρθρο για τις έξυπνες συσκευές που σκέφτονται πριν από μας για μας.

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναλύεται ο τρόπος που ουσιαστικά το Apple Watch ζει στο σώμα μας. Πρόκειται για ένα είδος προσωπικής και οικείας τεχνολογίας κατά τον CEO της Apple Tim Cook. 'Ενα διαφορετικό ρολόι που προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη, λειτουργεί μαζί με την συσκευή iphone που ο ίδιος διαθέτει, χρησιμοποιεί τα προσωπικά του δεδομένα και σε συνδυασμό με την κινητή του συσκευή επιδεικνύει προβλεπτική νοημοσύνη ( predictive intelligence) ή προληπτική υπολογιστική (anticipatory computing). Για παράδειγμα, αν ο χρήστης καθυστερήσει σε κάποιο σημαντικό ραντεβού, τον ειδοποιεί και τον προτρέπει να στείλει email ή μήνυμα. Σε άλλες περιπτώσεις τον προειδοποιεί για την κίνηση στο δρόμο ή απλά του υπενθυμίζει πόσο χρόνο έχει ακόμη στη διάθεσή του μέχρι την επόμενη συνεδρίαση ή μέχρι το διάλειμμα για φαγητό.

Αυτά τα παραδείγματα είναι μόνο η αρχή, καθώς όπως δηλώνουν οι επιστήμονες, σκοπός είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι έξυπνες συσκευές(όπως το apple watch,το iphone και άλλες ) που χρησιμοποιεί ο χρήστης να μπορούν να διαβάζουν την σκέψη του και να λειτουργούν. Έξυπνο, τρομακτικό και ανατριχιαστικό ταυτόχρονα.

Το θέμα έλαβε, ακόμη, μεγαλύτερες διαστάσεις όταν πριν μερικές εβδομάδες ο Ανατόλι Κουτσέρενα, δικηγόρος του Έντουαρντ Σνόουντεν έκανε την εξής αποκάλυψη στο Ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti: «Το iPhone έχει ειδικό λογισμικό, το οποίο μπορεί να ενεργοποιεί τον εαυτό του χωρίς να πατήσει ο χρήστης κάποιο κουμπί, και συλλέγει πληροφορίες για αυτόν. Ο Έντουαρντ δεν χρησιμοποιεί ποτέ iPhone για λόγους ασφάλειας, έχει ένα απλό τηλέφωνο».

Ο Σνόουντεν που παραμένει καταζητούμενος στις ΗΠΑ για μια σειρά κατηγοριών, όπως η κατασκοπεία και η κλοπή κυβερνητικών εγγράφων, ζει μαζί με τη φίλη του στη Μόσχα, όπου του έχει παρασχεθεί άσυλο και τριετή άδεια διαμονής. Υπενθυμίζουμε πως μετά τις αποκαλύψεις που έκανε το 2013 για το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης από την αμερικανική υπηρεσία NSA και τη βρετανική GCHQ, η Apple, η Google και το Facebook αρνήθηκαν ότι συνεργάζονταν ενεργά. Ζήτησαν, μάλιστα, από την αμερικανική κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα, η Apple ενίσχυσε την ασφάλεια των συσκευών της, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι η νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, καθιστά αδύνατη την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων του χρήστη από τις διωκτικές αρχές, ακόμα και αν έχουν ένταλμα έρευνας.Ωστόσο, έγγραφο της NSA που χρονολογείται στο 2010 και ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητα, αποκαλύπτει ότι η βρετανική GCHQ παρακολουθούσε χρήστες iPhone μέσω των μοναδικών αναγνωριστικών αριθμών UDID. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Apple εγκατέλειψε το σύστημα UDΙD το 2013.

Των αποκαλύψεων του δικηγόρου του Σνόουντεν είχε προηγηθεί εκπομπή στο Κινέζικο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV που χαρακτήριζε το iPhone «απειλή για την εθνική ασφάλεια». Ειδικοί κατέθεσαν πως η Αμερικανική εταιρεία έχει την δυνατότητα να κατασκοπεύει τους Κινέζους χρήστες αφού μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την θέση τους. Η Apple αντέδρασε, δημοσιεύοντας διευκρινίσεις για την λειτουργία σχετικά με τις τοποθεσίες (Frequent Locations) στα iPhone, αρνούμενη τις κατηγορίες. Ενώ με έμφαση ανακοίνωσε πως δεν συνεργάζεται με καμία κυβερνητική υπηρεσία από οποιαδήποτε χώρα για να δημιουργήσει μια κερκόπορτα στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της και πως ποτέ δεν επιτρέψε την πρόσβαση στους διακομιστές της. 

συνεχίζεται

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics and Daily News - αναδημοσίευση από Hellenic Nexus



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.