27 Ιουλίου 2016

Τί θα γινόταν αν πετύχαινε το Πραξικόπημα στην Τουρκία

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ;

Του Γιώργου Θεοχάρη

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται, τί θα γινόταν εάν πετυχαινε το πραξικόπημα στην Τουρκία; Ποια ήταν άραγε η ατζέντα των πραξικοπηματιών; Θα ήταν καλύτερα τα πράγματα ή χειρότερα;

Η απάντηση ασφαλώς είναι πολύ δύσκολη, ούτε εξάλλου μπορεί να μιλήσει κανείς με υποθέσεις. Ωστόσο όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η ανατροπή του Ερντογάν, με ή χωρίς την στήριξη των ΗΠΑ, θα ακολουθούσε το αιγυπτιακό μοντέλο της ανατροπής του Προέδρου Μόρσι από τον Υπουργό Άμυνας και σημερινό Πρόεδρο Σίσι.

Πράγματι, οι ομοιότητες στις δύο περιπτώσεις είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές: Και στις δύο χώρες είχαν επικρατήσει με δημοκρατικό τρόπο ισλαμιστές ηγέτες, και οι δύο μέλη της ίδιας ισλαμιστικής -και τρομοκρατικής για ορισμένες χώρες του κόσμου, όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Συρία κ.λπ.- οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι».

Και οι δύο ηγέτες κατηγορήθηκαν -όχι άδικα- ότι κυβέρνησαν δικτατορικά, προσπαθώντας να εφαρμόσουν την ατζέντα των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Πρόκειται για μία ατζέντα που συνοψίζεται επιγραμματικά στο σύνθημα: «Ο Αλλάχ είναι ο στόχος μας, Το Κοράνι είναι το Σύνταγμα, Ο Προφήτης είναι ο ηγέτης μας, Τζιχάντ είναι ο δρόμος μας, Θάνατος για χάρη του Αλλάχ είναι η επιθυμία μας». Και οι δύο αποδείχθηκε ότι ευνόησαν τις δράσεις εξτρεμιστών Μουσουλμάνων (τζιχαντιστών) και συνεργάστηκαν μαζί τους με πολύ αιματηρά αποτελέσματα, στην μεν Αίγυπτο τις μαζικές σφαγές Χριστιανών Κοπτών και την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, στην δε Συρία την πλήρη αποσταθεροποίηση του συνορεύοντος με την Τουρκία βορείου τμήματός της από τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ-Νούσρα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, στην στήριξη των οποίων πρωτοστατούσε το καθεστώς Ερντογάν.

Και οι δύο ηγέτες προκάλεσαν μαζικές λαϊκές διαμαρτυρίες (ας θυμηθούμε τις διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, συγκρίνοντάς τες με αυτές της πλατείας Ταχρίρ στην Αίγυπτο) εναντίον της «ισλαμοποίησης» της χώρας και της δικτατορικής τους διακυβέρνησης.

Και οι δύο επιδόθηκαν σε μαζικές και βίαιες καταστολές των αντιφρονούντων.

Και στις δύο περιπτώσεις οι διαμαρτυρίες κατέληξαν σε στρατιωτικά πραξικοπήματα, με την διαφορά ότι αυτό στην Αίγυπτο ήταν επιτυχές, ενώ στην Τουρκία ανεπιτυχές. Όλα λοιπόν δείχνουν ότι και στην Τουρκία θα επικρατούσε μία στρατιωτική φιλοδυτική κυβέρνηση, «τύπου Σίσι», η οποία θα είχε ως πρώτο στόχο της την ανακοπή της πορείας της χώρας προς τον ισλαμικό συντηρητισμό και την αναστολή της εφαρμογής του προγράμματος των «Αδελφών Μουσουλμάνων», ενώ ταυτόχρονα θα ανέκοπτε βίαια και κάθετα τις σχέσεις με τις τζιχαντιστικές οργανώσεις που δρουν στο εσωτερικό της Τουρκίας και στην Συρία. Για αυτό και όλη η «καθεστωτική» Συρία πανηγύριζε την νύχτα του πραξικοπήματος, πριν πληροφορηθεί την αποτυχία του, πιστεύοντας ότι είχε φτάσει το τέλος του εμφυλίου.

Μετά από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο ότι η Αϊγυπτος ήταν η μόνη χώρα που πρόβαλε βέτο στον ΟΗΕ για την καταδίκη του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα καθεστώτα στις δύο χώρες φαινεται καθαρά στην χαρακτηριστική γελοιογραφία της φωτογραφίας, που σατιρίζει υποτιθέμενη συνάντηση Σίσι-Ερντογάν: Ο Σίσι λέει στον Ερντογάν, «Άντε, αδελφέ μου, άντε, φύγε.

Ασχολήσου με την χώρα σου, μην ανακατεύεσαι στις δικές μας εσωτερικές υποθέσεις!».
Ο Ερντογάν απαντά: «Εσύ να σταθείς. Αλλόκοτος δημοκράτης φαίνομαι εγώ!».


Η γελοιογραφία συμπληρώνεται από πάνοπλους στρατιώτες στην πλευρά του Σίσι και από έναν τρομοκράτη να κρατά μία βόμβα και ένα πεσμένο αεροπλάνο στην πλευρά του Ερντογάν, δίνοντας το στίγμα κάθε πλευράς. Το πραξικόπημα στην Τουρκία απέτυχε. 

Τί έρχεται τώρα για την γείτονα χώρα; Η απάντηση είναι ότι ο τουρκικός λαός από την σκύλα έπεσε στην χάρυβδη. Διότι εάν μία δικτατορία είναι εκ φύσεως ένα κακό, καθώς δεν στηρίζεται στην λαϊκή βούληση, μία άλλη δικτατορία που επιπλέον έχει έντονα και τα χαρακτηριστικά του ισλαμικού τζιχαντισμού, δεν μπορεί παρά να είναι ένα χειρότερο κακό, έστω και εάν μέχρι στιγμής στηρίζεται στην λαϊκή εντολή. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.