26 Ιουνίου 2016

Oι νέες ισορροπίες.

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

«Ο σεισμός του Brexit έγινε, θα χρειαστεί χρόνια για να εκκαθαριστούν τα συντρίμμια», ήταν ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου του πολιτικού αναλυτή Ράφαελ Μπερ της εφημερίδας The Guardian το πρωί της 24ης Ιουνίου 2016.

O κύβος ερρίφθη: Στο ιστορικό δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ, οι Βρετανοί διάλεξαν να τραβήξουν το δικό τους δρόμο και ψήφισαν Brexit. Η χώρα γίνεται η πρώτη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγει την πόρτα της εξόδου, μπαίνοντας τόσο η ίδια όσο και η ΕΕ σε μία περίοδο αναζήτησης, προκλήσεων και νέων γεωπολιτικών ισορροπιών. Σαράντα ένα χρόνια μετά το θετικό δημοψήφισμα για την παραμονή στην τότε ΕΟΚ, οι Βρετανοί αποφάσισαν να φύγουν από την ΕΕ, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις, τις προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις που μέχρι την τελευταία στιγμή έκαναν λόγο για σίγουρη παραμονή. 

Tα δεδομένα και οι ισορροπίες στον πλανήτη αλλάζουν και οι αλλαγές ξεκινούν από τη γηραιά ήπειρο που απέτυχε παταγωδώς να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα φουσκώνουν τα πανιά κάθε ευρωσκεπτικιστικού κινήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Κινήματα που δηλώνουν δικαιωμένα και σπεύδουν να ζητήσουν τη διενέργεια ανάλογων δημοψηφισμάτων και στις χώρες τους για αποχώρηση από την ΕΕ. Πρώτος άνοιξε τον χορό των δηλώσεων ο Ολλανδός Χερτ Βίλντερς, ο οποίος πανηγύρισε λέγοντας «Ζήτω, τώρα είναι η σειρά μας» ενώ στο Παρίσι, που βάλλεται από τον φόβο της τρομοκρατίας και τις αντιδράσεις των πολιτών στα εργασιακά, η Λεπέν είδε «Νίκη της ελευθερίας», καλώντας για ένα «τέτοιο δημοψήφισμα και στη Γαλλία».«Ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη!»ήταν η χαρακτηριστική αντίδραση του Αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δείχνοντας την ανησυχία του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Ένα διευθυντήριο που με τις πολιτικές οικονομικής λιτότητας έχει οδηγήσει τους λαούς σε σε όλες της χώρες της Ευρώπης, της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης, να ψηφίζουν ενάντια σε όσα πρεσβεύουν οι εκάστοτε κυβέρνησεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις μοιάζουν παραδομένες στο ευρωιερατείο. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις εκλογικών αναμετρήσεων και δημοψηφισμάτων, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, ελληνικές και ξένες, πέφτουν πάντοτε έξω. 

Μια πρόχειρη απάντηση είναι ότι συνήθως οι δημοσκοπήσεις που εκπροσωπούν και τα συμφέροντα της αντίστοιχης εταιρείας που τις διενεργεί προσπαθούν να δημιουργήσουν τις ανάλογες εντυπώσεις και ενίοτε να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Αν όμως ξεπεράσουμε την οπτική της παγκόσμιας συνωμοσίας που πίσω από κάθε ενέργεια, θέλει αόρατες δυνάμεις να πράττουν είτε το ένα είτε το άλλο προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους και σκεφτούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, θα δούμε ότι οι δημοσκοπήσεις κάνουν λάθος για ένα και μόνο λόγο. Γιατί αναφέρονται στον μέσο ψυφοφόρο. Όμως στην Ευρώπη των οικονομικών ανισοτήτων και της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης δεν υπάρχει μέσος ψηφοφόρος διότι η μεσαία τάξη ήταν αυτή που λαβώθηκε. Μια μεσαία τάξη που κινδυνεύει να εξαφανιστεί στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης αλλά και ως θυσία για την συμμετοχή στο ευρωπαϊκό όνειρο.

Η Ευρώπη των εργασιακών και οικονομικών προβλημάτων μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων. Φαινόμενο που είναι ορατό και στις κοινωνίες της κάθε χώρας καθώς οι Άγγλοι που ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους του al jazeera και του BBC αποκάλυψαν πως ψήφισαν υπερ της εξόδου από την ένωση διότι οι οικονομικές πολιτικές και το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα τους προβληματίζουν για το μέλλον τους. Και είναι η αλήθεια πως το μέλλον παραμένει αβέβαιο όταν σε όλη την Ένωση οι μισοί επωφελούνται από τον καπιταλισμό και την διεθνοποίηση των αγορών και οι άλλοι μισοί καταφεύγουν σε καφετέριες και παμπ για να πνίξουν τις ατέλειωτες ώρες ανεργίας και ανασφάλειας. Η μεσαία τάξη στην Ευρώπη ψυχορραγεί και ο ευρωσκεπτικισμός ανεβαίνει ως αντίδοτο ακόμη και ως πανάκεια απέναντι στην σκληρή Γερμανία.

H αλήθεια είναι πως μόνο αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό ράπισμα στον γερμανικό επεκτατισμό και στην αυτοκρατορική φιλοδοξία της Μέρκελ και του Σόιμπλε να ηγηθούν της Ευρώπης μέσα από ένα οικονομικό Ράιχ. Ένα ράπισμα που οι Αμερικάνοι αλλά και οι Ρώσοι το βλέπουν ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους τόσο με την Βρετανία όσο και με την αποδυναμωμένη Ένωση.

Οι ΗΠΑ, κατά τη δική μου προσωπική άποψη, φαίνεται πως επεδίωκαν την αποχώρηση της Βρετανίας καθώς το γεωπολιτικό περιοδικό Foreign Affairs, του think tank CFR,που καθορίζει την εξωτερική και διπλωματική πολιτική της χώρας, προέτρεπαν τους Βρετανούς να φύγουν.

«Please Leave» ήταν ο τίτλος άρθρου που εξηγούσε για ποιο λόγο η αποχώρηση της Βρετανίας θα ωφελούσε την Ευρώπη. Και τις ΗΠΑ να προσθέσουμε καθώς ο σκοπός των Αμερικάνων είναι να αποδομήσουν πλέον την Γερμανία που έχει σηκώσει κεφάλι στην Ευρώπη. Από την πλευρά της η Ρωσία βλέπει πως το μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σπάει γεγονός που θα ευνοήσει και το σπάσιμο των ευρωπαϊκών κυρώσεων απέναντί της. Η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη τόσο για τον Ρώσο πρόεδρο όσο και για τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους στο CITY του Λονδίνου. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν διότι έρχεται η στιγμή που η Βρετανία καλείται να ενεργοποιήσει τις σχέσεις της με την Ινδία, η οποία έχει τις δικές της εξαιρετικές σχέσεις με το Πακιστάν. Την ίδια ώρα, το μεγάλο πραγματικά παιχνίδι παίζεται στην Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (ΤΤΙΡ) που τελεί υπό διαπραγμάτευση από τα μέσα του 2013 με τη μέγιστη μυστικότητα και έχει ως στόχο την κατάργηση των εμπορικών και κανονιστικών φραγμών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ώστε να δημιουργηθεί μια τεράστια ζώνη ελευθέρων συναλλαγών (και μεταλλαγμένων). 

Στο μεταξύ και ο κόσμος αλλάζει. Η αλλαγή που θα φέρουν στο Λευκό Οίκο οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι καθοριστική, καθώς είτε εκλεγεί η Χ. Κλίντον είτε ο Ν.Τραμπ, οι ΗΠΑ θα αλλάξουν στρατηγική οδηγούμενες προς μια πιο συντηρητική και σκληρή πολιτική. Σκυτάλη το 2017 παίρνουν Γαλλία και Γερμανία με την πτώση Ολάντ και Μέρκελ αντίστοιχα να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη. Το ερώτημα είναι τι θα γεννηθεί μέσα από την απουσία μεσαίας τάξης παγκοσμίως. Θα είναι μια καλύτερη μέρα ή ένα αβέβαιο αύριο; 

Geopolitics & Daily News



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.