27 Ιουνίου 2016

Οι κοσμογονικές (γεω)πολιτικές συνέπειες του BREXIT: Είναι τελικός στόχος η Γερμανία;

Του Νίκου Σταματάκη 

Η δήλωση του Λευκού Οίκου – ταυτόσημη με τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού κ. Κάμερον – ότι θα γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του Βρετανικού λαού για αποχώρηση από την Ενωμένη Ευρώπη σαφώς υποδεικνύει ότι το αγγλοαμερικανικό πολιτικό στερέωμα δεν είναι καθόλου δυσαρεστημένο από το αποτέλεσμα. 

Εδώ και αρκετό καιρό (και ειδικά πέρυσι με την απαράδεκτη συμπεριφορά της Γερμανίας στην ελληνική κρίση), στα άδυτα της εξουσίας του δυτικού κόσμου είχε ληφθεί η απόφαση ότι η μεγάλη οικονομική και πολιτική δύναμη της Γερμανίας πρέπει να περικοπεί. Η Γερμανία με τις αλαζονικές κινήσεις και δηλώσεις (κυρίως από πλευράς του κ. Σόιμπλε) είχε για μια ακόμα φορά στην ιστορία αποδείξει ότι είναι απολύτως ανίκανη να διαχειριστεί την δύναμή της με τρόπο δίκαιο και εποικοδομητικό, που να επιφέρει ειρήνη και ανάπτυξη για όλους. 

 Το μεγάλο δίδαγμα που αντλείται από τις εξελίξεις είναι ότι τα γεωπολιτικά συμφέροντα πάντοτε και χωρίς εξαιρέσεις υπερισχύουν των οικονομικών συμμαχιών και συμφερόντων και τα υποτάσσουν. Μια χώρα που θέλει να λέγεται «υπερδύναμη» πρέπει να έχει ευρεία οπτική τόσο χρονικά όσο και γεωγραφικά και να θέτει στόχους που να εξασφαλίζουν την επικράτηση και επέκταση της δύναμής της στο διηνεκές. Τέτοιες δυνάμεις στο παγκόσμιο στερέωμα είναι οι ΗΠΑ και σε δεύτερο λόγο η Ρωσία και η Κίνα. Η Γερμανία απέδειξε έμπρακτα ότι δεν είναι και δεν πρόκειται ποτέ να (αφεθεί να) γίνει. 

Και ο αγγλοαμερικανικός άξονας απέδειξε ότι πράγματι σκέφτεται και δρά με καθαρά γεωπολιτικά κριτήρια. Εκείνοι που έλαβαν τις αποφάσεις δεν υπολόγισαν διόλου την (σε κάθε περίπτωση προσωρινή) οικονομική ζημιά, κυρίως από την αναταραχή στον διογκωμένο χρηματοπιστωτικό τομέα του Λονδίνου, τον μεγαλύτερο της υφηλίου. Ούτε τη μείωση των βρετανικών εξαγωγών, ούτε την όποια (επίσης παροδική) διαταραχή των παγκόσμιων αγορών. Αλλά πόνταραν στα μακροπρόθεσμα γεωπολιτικά τους συμφέροντα και την διαιώνιση του στάτους τους ως «μονοκράτειρας δύναμης». Εάν έπρατταν το αντίθετο θα υπέκυπταν στο λάθος της «μπακαλίστικης» λογικής του Σόιμπλε ο οποίος, όταν πέρυσι ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ.Λιού του ζητούσε να φανεί γενναιόδωρος στην Ελλάδα εκείνος απαίτησε «να βάλουν οι ΗΠΑ τα χρήματα για τη σωτηρία της Ελλάδας…» Ελαβε τώρα την πρέπουσα απάντηση και μάλιστα με πολλούς τρόπους όπως θα δούμε αμέσως… 

H Volkswagen και οι γεωπολιτικές παράμετροι 

Πρακτικό παράδειγμα των παραπάνω μια είδηση, η δεύτερη μεγάλη εξέλιξη των τελευταίων ωρών, που ελάχιστοι σημείωσαν: Η συμφωνία που επετεύχθη με το αμερικανικό κράτος να καταβάλει η τεράστια γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen πρωτοφανείς αποζημιώσεις ύψους άνω των $10 δις(!!) για το γνωστό σκάνδαλο με τους καταλύτες των αυτοκινήτων της. Το τίμημα που θα πληρωθεί έχει πρακτικό αλλά κυρίως συμβολικό νόημα: Ακόμα και εάν γλυτώσει την χρεοκοπία η Volkswagen (αφού το γερμανικό κράτος θα σπεύσει να την βοηθήσει), η Γερμανία θα λάβει το κατάλληλο μήνυμα ότι το Δ΄ Ράιχ δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει… 

Οι εξελίξεις γίνονται σαφώς καθαρότερες εάν ο αναγνώστης αναλογιστεί αυτό που είχαμε επισημάνει από τις στήλες αυτές πέρυσι, στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Ότι δηλαδή οι ΗΠΑ, ως θαλασσοκράτειρα δύναμη, εάν θέλουν να παίξουν το ρόλο της παγκόσμιας υπερδύναμης, είναι αναγκασμένες να ελέγχουν μέσω συμμαχιών όλες τις παραθαλάσσιες χώρες τις Ευρώπης. Μια ματιά στο χάρτη (με ταυτόχρονη σκέψη στις πολιτικές εξελίξεις) το αποδεικνύει: Νορβηγία (μέλος του ΝΑΤΟ και όχι της ΕΕ), Βρετανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και φυσικά η Τουρκία (υπό ειδικές συνθήκες και προϋποθέσεις η τελευταία λόγω της ιδιάζουσας θέσης και κατάστασής της). 

Ωθηση στην υποψηφιότητα Ντόναλντ Τραμπ – Ευνοείται η Ελλάδα από τις εξελίξεις 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ντόναλντ Τραμπ που είχε εκφραστεί υπέρ του Brexit βγαίνει σαφώς ωφελημένος από τις εξελίξεις. Όχι μόνο γιατί πήρε θέση στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, αλλά επίσης γιατί αποδείχτηκε ότι η υπόγεια «αντικαθεστωτική λάβα» που σιγοβράζει στα σπλάχνα της Υφηλίου έχει αρχίσει πλέον να ξεχειλίζει και καμία δύναμη δεν θα είναι σε θέση να την σταματήσει. Η αγανάκτηση εναντίον των κάθε λογής κατεστημένων είναι ασταμάτητη…. Οσοι κλασσικοί πολιτικάντηδες έλπιζαν ότι θα εξαπατήσουν, θα αποκοιμήσουν ή θα εξαγοράσουν με κάποιο τρόπο για ακόμα μια φορά τις ψήφους των λαών, παπαγαλίζοντας το ίδιο βαρετό μήνυμα, καταλαβαίνουν τώρα ότι τα παιχνίδι τους χάνεται… 

Οσο για την Ελλάδα είχαμε από πέρσι καλωσορίσει την εξισορρόπηση της αριστερής ρητορικής της κυβέρνησης Τσίπρα με στενή συνεργασία με την κυβέρνηση ΗΠΑ που στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στις δύσκολες ώρες, με την ανοιχτή επικοινωνία τόσο του προέδρου Ομπάμα όσο και των μελών της κυβέρνησης του με τον κ.Τσίπρα και τα στελέχη του… Η Ελλάδα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του Δυτικού αμυντικού οικοδομήματος και έχει τεράστιο ρόλο να επιτελέσει, κάτι που η Γερμανική ηγεσία ποτέ δεν κατενόησε. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα παραμελεί τις παραδοσιακά καλές της σχέσεις με την Ρωσία με την οποία την ενώνει όχι μόνο η Ιστορία, η θρησκεία και ο πολιτισμός, αλλά και ένας κοινός γεωπολιτικός αντίπαλος, η Τουρκία. 

Ο κ.Τσίπρας πιστώνεται με την «εξισορρόπηση» της αλλοπρόσαλλης ρητορικής του και την προσγείωσή της στο ρεαλισμό που τώρα οδηγεί σε σταθερότητα τις σχέσεις της Ελλάδας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ρωσία. Ωστόσο η ρητορική του εξακολουθεί να αποτελεί συμβολικό και πρακτικό πρόβλημα: Ακούγοντας τον κανείς να αναλύει τις συνέπειες του Brexit είχε την εντύπωση ότι μιλά ο πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου και όχι ηγέτης Δυτικής χώρας… Τα αναμασημένα αριστερά τσιτάτα παρωχημένης εποχής δεν ανήκουν στον λόγο ηγέτη που θέλει να έχει θέση και επιρροή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι… Πότε θα αποφασίσει να απολύσει τους απαράδεκτους, άσχετους και γραφικούς τύπους που τον περιστοιχίζουν και να φερθεί επαγγελματικά προσλαμβάνοντας τους αρίστους ως συμβούλους; Πότε θα αρθεί ο ίδιος στο ύψος των περιστάσεων; 

Κάτι τέτοιο θα έδινε το κατάλληλο μήνυμα και στους άλλους τομείς της κυβέρνησης όπου η κρατικιστική νοοτροπία, η διαφθορά, η ανικανότητα, η ιδεοληψία και η τεμπελιά έχουν περάσει τα όρια… Ας έχει στο μυαλό του ότι η τελική ευθύνη για τα χάλι της κάθε κυβέρνησης αντανακλά πάντα στον ηγέτη… Οσο για την παρουσία του στο μνημόσυνο του μεγαλύτερου δημαγωγού της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, του Ανδρέα Παπανδρέου, έδινε τα λάθος μηνύματα στο λάθος τόπο. Η Ελλάδα χρειάζεται ηγέτη, και όχι έναν ακόμα μεγαλύτερο λαοπλάνο… 

Νέα Υόρκη, 25 Ιουνίου 2016 – n.stamatakis@aol.com

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.