21 Ιουνίου 2016

Γιατί συμφέρει στη Κύπρο το BREXIT.

Γράφει ο Ηλίας Χατζηγιάννης
Λάρνακα 

Τον τελευταίο καιρό και μετά την απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης  να διενεργήσει Δημοψήφισμα για την παραμονή η όχι στη Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν γραφεί και λεχθεί πάρα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.

Πράγματα όπως η αποχώρηση του Η.Β. από τη ΕΕ θα σημαίνει το τέλος της Ευρώπης, θα οδηγήσει σε καταστροφή της παγκόσμιας οικονομίας θα ξαναφέρει τη Ευρώπη  στο χείλος του πολέμου και άλλα πολλά και απίθανα. 

Σε μένα τουλάχιστον έφεραν μνήμες από το διαβόητο πρόβλημα γνωστό ως Υ2Κ που στοίχισε στην ανθρωπότητα σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο ευρώ χωρίς να υπάρχει όπως αποδείχτηκε στο τέλος κανένα απολύτως πρόβλημα.

Τώρα όσον αφορά το διαβόητο BREXIT δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως και αν θα επηρεάσει  την διεθνή οικονομία και τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις αλλά τουλάχιστον για την Κύπρο θα έχει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά αποτελέσματα.

Πρώτον ,και είναι σε όλους γνωστό, ο κακός δαίμονας της Κύπρου από το 1955 που ξεκινήσαμε το ένοπλο αγώνα εναντίον τους ήταν και είναι η Βρετανία.

Στο Συμβούλιο Ασφάλειας, στα διεθνή φόρα αλλά και στην ΕΕ όλες οι κινήσεις ενάντια στην Κύπρο ,για αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων, για προώθηση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και για κάθε τι το αρνητικό πάντα βρίσκονται οι Βρετανοί και το Foreign Office.

Γι’ αυτό λοιπόν η αποχώρηση των Βρετανών από όλα τα σώματα της ΕΕ θα αφήσει ελεύθερο το πεδίον για άλλες πιο φιλικές χώρες να βοηθούν και να συμπαραστέκονται στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα είναι επίσης γνωστό ότι η Βρετανία αποτελεί τον Δούρειο Ίππο  (πέμπτη φάλαγγα) των ΗΠΑ  εντος τη ΕΕ που μαζί με τους άλλους χώρες δορυφόρους (Πολωνία, Σουηδία κλπ) προωθούν τα Αμερικανικά Συμφέροντα εις βάρος των Ευρωπαϊκών.

Δεν είναι τυχαίο ότι για τις σκληρές κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία για την εισβολή της στην Κριμαία, που έβλαψαν και την  Κύπρο και Ελλάδα,  πρωτοστάτησε η Βρετανία  ενώ για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο πρωτοστάτησε για την κατάργηση του εμπάργκο πώλησης όπλων που επέβαλε το Αμερικανικό Κογκρέσο στην Τουρκία.

Εάν όπως εύχομαι οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του BREXIT θα ξεκινήσει μια μακρά περίοδος διαπραγματεύσεων για την σύναψη κάποιας ειδικής σχέσης με την ΕΕ. Εκεί θα είναι η μοναδική  ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία, αν υπάρχει μέχρι τότε, να θεσει το θέμα των Βρετανικών Βάσεων που τώρα έχουν ειδικό καθεστώς  εντος της ΕΕ. Εκτός βέβαια  αν η τότε κυβέρνηση της Κύπρου  αφήσει το θέμα  για να τον λύσουν «our children  and grand children” όπως δήλωσε και ένας τέως  πρόεδρος.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα στείλει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να συμπεριφέροντε στις χώρε μέλη  και ιδίως τις μικρές, σαν αποικίες και να εκδίδουν ντιρεκτίβες σαν να είναι η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες τις κάθε χώρας.

Υπάρχει βέβαια το θέμα της διεθνούς  οικονομίας που αναμφίβολα ένα BREXIT θα δημιουργήσει κάποια αναστάτωση στα χρηματιστήρια, στις αγορές συναλλάγματος και στην ισοτιμία της στερλίνας.

Πιστεύω ότι αυτό θα είναι προσωρινό και μετά το αρχικό shock τα πράγματα θα σταθεροποιηθούν και η Στερλίνα θα ανάκαμψη αφού η Βρετανία  βασίζετε στις υπηρεσίες και έχει παψει να είναι βιομηχανική χώρα από την δεκαετία του 1980.

Για τούς Κύπριους που θα θέλουν να σπουδάσουν και να δουλέψουν  στην Βρετανία μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα αυτό όμως μπορεί να λυθεί αν οι Κυβερνήσεις της ΕΕ το διαπραγματευτούν σωστά όταν θα συζητούν την ειδική σχέση ΕΕ -Βρετάνιας.

Και τελειώνοντας θα πρέπει να επισημάνω ότι η αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να σημάνει και το τέλος του Ηνωμένου Βασιλείου με την διάσπαση του σε μικρότερες χώρες αφού η Σκωτία και Ουαλία ενδέχεται να αποχωρήσουν από το ΗΒ αν ξαφνικά  βρεθούν εκτός ΕΕ.

Αυτή και αν είναι η ‘’Θεια Πρόνοια’’ και η  εκδίκηση της Ιστορίας για όλα τις χώρες που διάλυσε/διχοτόμησε η Αγγλική  Διπλωματία  τους τελευταίους αιώνες.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.