21 Ιουνίου 2016

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων βιάζεται-Γαλλία: Συναλλαγές με κάρτα από το πρώτο ευρώ.

Τις βασικές γραμμές του εγχειρήματος τις είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο. Την Πέμπτη παρουσίασε τον οδικό χάρτη της νέας «Εθνικής Στρατηγικής της Γαλλίας για τα Μέσα Πληρωμής».

Πρόκειται για τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος σχεδιάζει να λάβει περί τα είκοσι μέτρα για την προώθηση της χρήσης πλαστικού χρήματος. Κάποια εξ αυτών πρόκειται να ληφθούν και να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να διευκολυνθεί η αγορά των Χριστουγέννων.

Οποιος έχει επισκεφθεί τη Γαλλία θα έχει διαπιστώσει ότι η χρήση της τραπεζικής κάρτας είναι απολύτως γενικευμένη. Κάρτα βάζει κάποιος στο μηχάνημα του γκαράζ ή των διοδίων για να ανέβει η μπάρα, κάρτα βάζει στο μηχάνημα του μετρό ή τη δίνει στον υπάλληλο, όπου υπάρχει, για να προμηθευτεί ακόμη και ένα μοναδικό εισιτήριο, κάρτα βάζει στο μηχάνημα του αεροδρομίου για να πάρει καρότσι για τις βαλίτσες! Ε, ο Σαπέν θέλει να επεκτείνει περαιτέρω τη χρήση της στην αγορά, ακόμη και στο πολύ μικρό λιανεμπόριο, για κάποιον που θα αγοράσει ένα προϊόν που κοστίζει 1 ευρώ ή και λιγότερο!

Κάρτα από το πρώτο ευρώ

Ο στόχος του γάλλου υπουργού δεν είναι βεβαίως να κάνει τη ζωή δύσκολη στους συμπατριώτες και ψηφοφόρους του. Αντίθετα, στόχος του είναι «να απλοποιήσει τη ζωή των Γάλλων, να διασφαλίσει τις συναλλαγές και να στηρίξει την καινοτομία στη Γαλλία», όπως ο ίδιος έχει διευκρινίσει. Επανειλημμένως ο Σαπέν έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμία του είναι η τραπεζική κάρτα να γίνεται αποδεκτή στο λιανικό εμπόριο από το πρώτο ευρώ, από όσο το δυνατόν περισσότερους εμπόρους και επιτηδευματίες. Αυτό όμως προϋποθέτει τη μείωση των επιβαρύνσεων που η χρήση της κάρτας συνεπάγεται για αυτούς από τις τράπεζες, κυρίως σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές με πολύ χαμηλό αντίτιμο.

«Οι συνομιλίες μεταξύ των τραπεζών και των εμπόρων συνεχίζονται και πρέπει σύντομα να ολοκληρωθούν» δήλωσε ο Σαπέν και πρόσθεσε ότι παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις. «Κάποιες τράπεζες έχουν ήδη προωθήσει τη νέα τιμολόγηση, άλλες είναι έτοιμες να το πράξουν προτού φθάσει ο Δεκέμβριος» σημειώνει μιλώντας στον «Figaro» ο Βιλί Ντιμπόστ, διευθυντής της Υπηρεσίας Συστημάτων και Μέσων Πληρωμών της γαλλικής Τραπεζικής Ομοσπονδίας.

Σε κάθε περίπτωση, από τις 9 του προσεχούς Δεκεμβρίου η διατραπεζική προμήθεια πληρωμών θα μειωθεί κατά περίπου 18% και (κυρίως) θα καταργηθεί το πάγιο μέρος της επιβάρυνσης που «τιμωρεί», όπως είναι φυσικό, τις μικρές συναλλαγές. Οι ρυθμίσεις αυτές θα συνεισφέρουν στην ελάφρυνση των επιβαρύνσεων των εμπόρων. Παρεμπιπτόντως εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύστημα επιβαρύνσεων των καταναλωτών σε διατραπεζικές συναλλαγές δεν υπάρχει εδώ και τουλάχιστον μία 30ετία στη Γαλλία. Δηλαδή και το μακρινό 1985 μπορούσε ο πελάτης μιας τράπεζας να σηκώσει χρήματα με την τραπεζική κάρτα του (ήταν από τότε γενικευμένη η χρήση της) από ΑΤΜ άλλης τράπεζας δίχως να καταβάλει το παραμικρό σε κάποιον «ΔΙΑ» ή άλλον τραπεζικό θεό.

«Ανέπαφες» για τους εμπόρους

Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2016 όλα τα νέα τερματικά πληρωμών που προτείνουν οι τράπεζες στους εμπόρους θα λειτουργούν μέσω Διαδικτύου για να ελαχιστοποιηθούν οι δαπάνες χρήσης τους. Τα μηχανήματα αυτά θα αποκτήσουν επίσης εξοπλισμό ανέπαφης χρήσης, δηλαδή θα κάνει κάποιος τη συναλλαγή του δίχως να εισαγάγει κάρτα και να πληκτρολογήσει κωδικό. Στόχος της κυβέρνησης του Παρισιού είναι ως την 1η Ιανουαρίου 2020 όλα τα τερματικά πληρωμών στη Γαλλία να μπορούν να διενεργούν ανέπαφες συναλλαγές.

Πέραν αυτών, η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει και νέες ρυθμίσεις που θα αλλάξουν άρδην τις συνήθειες των καταναλωτών. Η διάρκεια της ισχύος μιας επιταγής, για παράδειγμα – σημειωτέον ότι η χρήση τραπεζικών επιταγών στη Γαλλία είναι εδώ και δεκαετίες πολύ διαδεδομένη, αφού οι τράπεζες χορηγούν καρνέ επιταγών ακόμη και σε πρωτοετείς που ανοίγουν φοιτητικό λογαριασμό -, πρόκειται να μειωθεί από τους δώδεκα στους έξι μήνες. 

Επίσης ως τα τέλη του 2016 το γαλλικό κράτος θα δώσει τη δυνατότητα στις δημοτικές αρχές και στους δημόσιους οργανισμούς να προσφέρουν στους πολίτες έναν νέο τρόπο πληρωμής των λογαριασμών τους που θα ονομάζεται Payfip και θα τους επιτρέπει να εξυπηρετούν τους λογαριασμούς τους με πάγιες εντολές δίχως καμία επιπλέον επιβάρυνση.

Με τόσα καινούργια ηλεκτρονικά συστήματα και αυτοματισμούς είναι να αναρωτιέται κανείς: Εκεί, στη μακρινή Ευρώπη ηλικιωμένοι ψηφοφόροι δεν υπάρχουν άραγε για να αγανακτήσουν και να διαμαρτυρηθούν; Δεν υπάρχουν ούτε γερασμένοι πολιτικοί για να τους υποστηρίξουν;

tovima.gr
το είδαμε ΕΔΩ 

ΣΧΟΛΙΟ
Είμαστε παγκόσμιο πείραμα, αλλά ευτυχώς υπάρχουν κι άλλα πειραματόζωα...
Δεν είμαστε μόνοι μας...
Η διαφορά είναι ότι τα υπόλοιπα πειραματόζωα χτυπιούνται μέσα στα κλουβιά και παλεύουν να βγουν...
Εμείς απλά κοιμώματε περιμένοντας το τέλος μας....



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.