9 Φεβρουαρίου 2016

Εκπληκτικοί διάλογοι: Πώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν ξεφτιλίζει Ζ.Κ.Γιουνκέρ, Ντ.Τουσκ και ΕΕ.

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου 

Εκπληκτικοί διάλογοι μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν και των Ζ.Κ.Γιουνκέρ-Ντ.Τουσκ τους οποίους ξεφτιλίζει κυριολεκτικά και μαζί τους όλο αυτό το "κλαμπ" του "Μίκι Μάους" όπως έχει εξελιχθεί πλέον η ΕΕ, συμπεριφερόμενος απέναντί τους σαν να είναι... καφετζήδες στο Βόσπορο, ή λούστροι σε ταινία του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι. 

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Ρ.Τ.Ερντογάν στον Ζ.Κ.Γιούνκερ ο οποίος είπε στον Τούρκο πρόεδρο "σου φερόμαστε σαν να είσαι πρίγκιπας"«Σαν πρίγκιπα; Βεβαίως! Δεν εκπροσωπώ κάποια τριτοκοσμική χώρα». 

Γίνεται τώρα αντιληπτό γιατί την Τουρκία την σέβονται και την φοβούνται παντού ενώ την Ελλάδα την έχουν για αποδιοπομπαίο τράγο σε ότι και αν συμβεί; Το ελληνικό πολιτικό σύστημα την έχει μετατρέψει σε παρία της Ευρώπης ενώ αντίθετα η Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν θεωρείται από τους Ευρωπαίους περιφερειακή υπερδύναμη και δεν βγάζουν ούτε "κιχ" για τους βομβαρδισμούς και τις ισοπεδώσεις τουρκικών πόλεων στην ΝΑ Τουρκία και την εξόντωση εκατοντάδων αμάχων Τούρκων κουρδόφωνων πολιτών. 

Η Τουρκία εκβιάζει την ΕΕ για το προσφυγικό ζητώντας 3 δισ. ευρώ το χρόνο χωρίς όμως μνημόνια αλλιώς θα... πνίγει λάθρο και πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου, όπως ανέφερε χωρίς δισταγμό ο Τούρκος πρόεδρος στην σύνοδο της 16ης Νοεμβρίου και όταν είχε ήδη συμφωνηθεί το λεγόμενο Action Plan μεταξύ Τουρκίας και Κομισιόν. 

Ο Ρ.Τ Ερντογάν σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αττάλεια της Τουρκίας, αφού τους "στόλισε" όπως μόνο αυτός ξέρει και μπορεί και προπαντώς τολμάει να κάνει τους είπε ξεκάθαρα ότι για να μην γεμίσει την ΕΕ με λάθρο-πρόσφυγες θα αποδεχθούν όλες τις εντολές-διαταγές του. 

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, έχοντας να αντιμετωπίσει αφενός τα επιπλέον μέτρα που ζητούνται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και αφετέρου, αυξανόμενες πιέσεις για νέες υποχωρήσεις στο προσφυγικό-λαθρομεταναστευτικό. Εν μέσω κοινωνικής αναταραχής, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες υφίστανται επικρίσεις από μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων τους ώστε να μη δέχονται μετανάστες στους κόλπους τους η κυβέρνηση δείχνει ότι θα αναγκαστεί τελικώς να προχωρήσει σε εκλογές, καθώς θεωρείται πλέον σχεδόν απίθανο να μπορέσει να περάσει το ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν ήταν ξεκάθαρος στις απειλές του δήλωσε ότι:
- Θα στείλει λεωφορεία με πρόσφυγες σε Ελλάδα και Συρία και θα αφήσει τους πρόσφυγες και δη μικρά παιδιά να... πνίγονται στις ακτές της.
- Δεν αποδέχεται τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δυο χρόνια που είχε συμφωνήσει και θέλει 3 δισεκατομμύρια το χρόνο τουλάχιστον, διαφορετικά δεν θα υπάρξει συμφωνία.
- Ζητά άνοιγμα όλων των κεφαλαίων ένταξης συντομότερα και δεν επιδέχεται υποδείξεις από την Κομισιόν.
- Η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε την δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, μετά από αίτημα του ιδίου του Ερντογάν για να τον βοηθήσουν να κερδίσει τις εκλογές. 

«Εάν μας δίνετε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Η Ελλάδα έλαβε 400 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θα έπρεπε να αποσπάσουμε μερικά από εκείνα τα κονδύλια και να τα επενδύσουμε σε μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία ώστε να λύσουμε όλα τα προβλήματα με τους πρόσφυγες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος στους κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ, όπως φαίνεται από τα έγγραφα που δημοσίευσε το euro2day.gr και η Αγγελική Παπαμιλτιάδου. 

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ερντογάν σκοπίμως  ξεχνάει πως η Ελλάδα για να πάρει τα χρήματα αυτά υπέγραψε εθνοκτόνα μνημόνια αλλά μεταξύ μας δεν είναι και δουλειά του να το θυμάται αυτό και όταν ο κ. Τουσκ προσπάθησε να εξηγήσει ότι τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα ήταν δάνεια ώστε να διασφαλιστεί και η Ευρωζώνη και δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, ο κ. Ερντογάν τον "εξαφάνισε" λέγοντας ότι η χώρα του ήδη δαπάνησε 8 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατόπεδα προσφύγων που είναι «υπόδειγμα» και ότι ο ίδιος δεν επιδέχεται συστάσεις.

Ο κ. Ερντογάν έδειξε πλήρη αδιαφορία για τα προβλήματα της Ευρώπης και ιδιαίτερα τη στιγμή που ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι η ΕΕ βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση και ήδη κάποια κράτη μέλη ήταν έτοιμα να καταργήσουν τη Συνθήκη Σένγκεν μετά τη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Σε αυτό το σημείο ο Τούρκος πρόεδρος και πάλι διέκοψε λέγοντας ότι η Σένγκεν είναι ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο που δεν τον αφορά. Αναφέρουν τα έγγραφα: «Ο κ. Ερντογάν ρώτησε ρητορικά: 'Και τώρα πώς θα αντιμετωπίσετε τους πρόσφυγες εάν δεν φτάσουμε σε συμφωνία; Θα σκοτώσετε τους πρόσφυγες;».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου "ψέλισε" μια αμφιλεγόμενη απάντηση λέγοντας ότι η ΕΕ μπορεί να κάνει τον εαυτό της λιγότερο ελκυστικό για τους πρόσφυγες «αλλά αυτή δεν είναι η λύση που θέλουμε». 

Ο κ. Ερντογάν σήκωσε κι άλλο τους τόνους λέγοντας ότι εάν δεν κλείσει η συμφωνία με την Τουρκία τότε η ΕΕ θα έρθει αντιμέτωπη με περισσότερα από ένα μικρό αγόρι πνιγμένο στις ακτές της Τουρκίας. «Θα είναι 10 και 15 χιλιάδες. Πώς θα το χειριστείτε αυτό το φαινόμενο;» είπε στους κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ.

Ο άνθρωπος τους το έλεγε ξεκάθαρα θα στείλουν να πνιγούν χιλιάδες παιδιά στα ευρωπαϊκά σύνορα. Ξέρει ότι έχει να κάνει με αδύναμους γραφειοκράτες και ακριβώς έτσι τους φέρεται. 

Τότε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε στον κ. Ερντογάν ότι εάν διαλυθεί η Σένγκεν, τότε η Τουρκία δεν θα επωφεληθεί από την άρση της βίζας προς την ΕΕ και ότι η Άγκυρα θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει διμερείς συμφωνίες με τα κράτη μέλη της ΕΕ. 

Αποκάλυψε δε ότι η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε την δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας ώστε να βοηθηθεί ο κ. Ερντογάν στις εκλογές. 

«Δεχθήκαμε κριτική για αυτή την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της έκθεσης. Και όσον αφορά στα κονδύλια ούτε εγώ, ούτε ο Ντόλαντ (Τουσκ) μπορούμε να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τους αριθμούς. Χρειαζόμαστε διαύγεια μέσα σε δύο εβδομάδες. Επίσης συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέα ενταξιακά κεφάλαια όπως το κεφάλαιο 17». 

Ο Τούρκος πρόεδρος θεώρησε τα σχόλια του κ. Γιούνκερ προσβλητικά και διέκοψε για ακόμα μια φορά λέγοντας ότι η καθυστέρηση της έκθεσης δεν τον βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές. Με θυμό είπε ότι «η έκθεση είναι μια προσβολή» και ότι η χώρα του έχει αποκλειστεί από τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ εδώ και 11 χρόνια.

«Ποιος έγραψε αυτή την έκθεση; Πώς μπορέσατε και γράψατε αυτά τα πράγματα; Αυτή δεν είναι η πραγματική Τουρκία. Δεν ήρθατε ποτέ σε μένα να μάθετε την αλήθεια. Εδώ και 5 χρόνια δεν έχει ανοίξει κανένα κεφάλαιο» διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζοντας να τους απευθύνεται σαν να ήταν... σερβιτόροι.

Η απάντηση που πήρε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, ότι η έκθεση προόδου καθυστέρησε μετά από αίτημα του ιδίου του κ. Ερντογάν σήκωσε ακόμα περισσότερο τους τόνους καθώς ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι αισθάνεται τώρα «εξαπατημένος». 

«Είχα την εντύπωση ότι θέλατε να συμφιλιωθείτε με την Ευρώπη γιατί πραγματικά σταθήκαμε στο ύψος των προκλήσεων» είπε ο κ. Γιούνκερ για να διακοπεί για ακόμα μια φορά από τον κ. Ερντογάν ο οποίος τον προκάλεσε να «αναφέρει έστω και μια παραχώρηση που έκανε η ΕΕ προς τη Τουρκία (μόνο παραχωρήσεις κάνει η ΕΕ στην Τουρκία).» 

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε την δυνατότητα παροχής κονδυλίων, την επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών, την φιλελευθεροποίηση της βίζας, αποφάσεις οι οποίες ήταν εξαιρετικά δύσκολες για τα Κράτη Μέλη, εν ολίγοις λίγο έμενε για να τον παρακαλέσει στα γόνατα. 

Ο κ. Ερντογάν επέμεινε ότι η ΕΕ δεν έκανε τίποτα για την Τουρκία, ότι τα κονδύλια ήταν για τους πρόσφυγες και όχι για τη χώρα. «Χρησιμοποιείτε προ-ενταξιακά κονδύλια. Πραγματικά αυτό είναι τίποτα. Δεν έχετε ανοίξει κεφάλαια. Περιμένουμε 53 χρόνια. Μας κοροϊδεύετε» φώναξε.

Ο κ. Γιούνκερ ανταπάντησε ότι οι Βρυξέλλες υποδέχθηκαν τον Τούρκο πρόεδρο «σαν πρίγκιπα» για να εισπράξει το ειρωνικό σχόλιο «Σαν πρίγκιπα; Βεβαίως! Δεν εκπροσωπώ κάποια τριτοκοσμική χώρα». Γυρνώντας προς τον κ. Τούσκ, ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν είπε ότι ο κ. Γιούνκερ ήταν «ασεβής» και ότι κατά την άποψη του η ΕΕ δεν θέλει την Τουρκία στους κόλπους της. 

«Αν δεν μας θέλετε, πείτε το καθαρά. Απλά θέλετε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες» ανέφερε και σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία «θα στείλουμε τους πρόσφυγες με λεωφορεία στην Ελλάδα και την Βουλγαρία». 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.