14 Φεβρουαρίου 2016

Αυξάνονται συνεχώς οι ευρωσκεπτικιστές στην Ελλάδα.

Τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εκβιαστική στάση των Ευρωπαίων δανειστών της χώρας μας, που έχουν οδηγήσει την ελληνική οικονομία να βρίσκεται επί έξι χρόνια σε συνεχή ύφεση και τους πολίτες να ζουν σε εξαντλητική λιτότητα, έχουν οδηγήσει τουςΈλληνες να αναρωτιούνται κατά πόσο ωφέλησε τον τόπο η ένταξή μας στην ΕΟΚ και μετέπειτα Ενωμένη Ευρώπη. 

Ο ερευνητικός οργανισμός «διαΝΕΟσις», του πρώην προέδρου του ΣΕΒ  Δημήτρη Δασκαλόπουλου ανέθεσε στην εταιρεία GPO να διεξάγει έρευνα για το τι πιστεύουν οι Έλληνες, της οποίας το αποτέλεσμα ως προς την γνώμη για την Ε.Ε. έχει μεταβληθεί δραστικά.

Τόσο η φιλοευρωπαϊκή τάση όσο και η αντιευρωπαϊκή συγκεντρώνουν από 40% περίπου του πληθυσμού. Μάλιστα δε, το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η πρώτη τάση δεν υποστηρίζει τόσο θερμά την Ευρώπη αλλά διακατέχεται από «ευρωρεαλισμό» - όπως τον αποκαλεί ο καθηγητής της Παντείου, κ. Μοσχονάς, ο οποίος έχει αναλάβει την επιστημονική επιμέλεια του «διαΝΕΟσις» - που δεν είναι άλλος από την αποδοχή μιας πραγματικότητας. Ακούγεται άλλωστε συχνά η άποψη, αφού μπήκαμε στην Ε.Ε. δεν μπορούμε τώρα να βγούμε.

Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η θετική γνώμη για την Ευρώπη προέρχεται κυρίως από άνδρες ηλικίας άνω των 55 ετών. Όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι, τόσο περισσότερο κυριαρχεί η φιλοευρωπαϊκή τάση. Προφανώς πρόκειται για εκείνους που με ενθουσιασμό αποδέχθηκαν την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Τάσσονται κατά συντριπτική πλειονότητα υπέρ του ευρώ και τα 2/3 θεωρούν πως κατά την παρούσα ύφεση της οικονομίας μας, η Ε.Ε. βοήθησε αρκετά για να την αντιμετωπίσουμε. Η δε πολιτική τοποθέτησή τους δεν είναι σε κανένα άκρο, όπως είναι φυσικό.

Ο κ. Γ. Μοσχονάς, γράφει ότι «η Ευρώπη είναι μια ξεκάθαρη και στέρεη επιλογή, όχι όμως ένα σχέδιο κοινωνίας που υιοθετείται ανεπιφύλακτα και με ενθουσιασμό». Γι’ αυτός ίσως ένα πολύ μικρό ποσοστό των φιλοευρωπαϊστών δέχεται περαιτέρω εκχώρηση στην Ε.Ε. κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Εξ αντιθέτου, το 40% περίπου των ερωτηθέντων πιστεύει πως «κατά την διάρκεια της κρίσης χώρες της Ευρωζώνης επεχείρησαν να καθυποτάξουν την Ελλάδα», ενώ πολύ υψηλός είναι ο αριθμός στους οποίους κυριαρχεί η άποψη σε όλες τις τάσεις ότι «η Ε.Ε. εξελίσσεται σε ένωση κρατών υπό την κυριαρχία της Γερμανίας».

Είναι αξιοσημείωτο, ότι ενώ οι φιλοευρωπαϊστές βρίσκονται πολιτικά στα αστικά κόμματα -από κεντροαριστερά, έως δεξιά- οι αντιευρωπαϊστές βρίσκονται παντού. Δεν είναι μόνον αριστεροί ή ακροδεξιοί, αλλά και κεντρώοι με όλες τις εκφάνσεις του Κέντρου.

Ισχυρή σε όλες τις τάσεις είναι η άποψη ότι η Ευρώπη απειλεί την εθνική ταυτότητά μας και βλάπτει τον πολιτισμό και την παιδεία μας. Περισσότεροι δε από τους μισούς Έλληνες δηλώνουν ότι «η Ε.Ε. είναι πιο ωφελημένη από τη σχέση της με την Ελλάδα», όχι μόνον στην οικονομία και στον πολιτιστικό τομέα.

Από όλα αυτά συνάγεται πως οι δύο τάσεις, δεν εκφράζεται η κάθε μία από κάποιον κομματικό σχηματισμό, αλλά οι εκφραστές και των μεν και των δε απόψεων βρίσκονται σχεδόν παντού. Ίσως αυτός είναι ένας προβληματισμός, και δεν αποκλείεται να βρει την έκφρασή του -ως προς τον ευρωσκεπτικισμό- από κάποιον αστικό φορέα, που δεν θα δυσφημείται ως ακραίος, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές ανατροπές στην χώρα μας. 

πηγή: enikonomia.gr
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.