29 Δεκεμβρίου 2015

Προκαλούν εκ νέου οι Τουρκοκύπριοι.

Με μια ακόμη επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη (3 Δεκεμβρίου), οι τουρκοκύπριοι καθοδηγούμενοι από την Άγκυρα, υπονομεύουν την διαδικασία των συνομιλιών.
Με πρόσχημα την «απάντηση» στις καταγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων από την Τουρκία, επαναφέρουν όλη την σκληρή διχοτομική ατζέντα.  Και μάλιστα αυτή η τουρκοκυπριακή παρέμβαση εκδηλώνεται την στιγμή που ο διεθνής μεσολαβητής Εσπεν Μπαθ Αϊντα βλέπει στην Κύπρο… θετικό μομέντουμ.

Η επιμονή στις σκληρές αυτές θέσεις σε συνδυασμό με την έμμεση απόρριψη από τον κ.Ακιντζι του ενδεχόμενου επιστροφής της Μόρφου στους ελληνοκύπριους, δημιουργεί όχι θετικό αλλά ασφυκτικό μομεντουμ για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Αν και ο κ. Αναστασιάδης έσπευσε να απορρίψει τις ιδέες του μεσολαβητή για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης στο Νταβός, ο κ. Αϊντα δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες για να εγκλωβίσει Αθήνα και Λευκωσία σε μια τελική διαπραγμάτευση, όπου όμως θα έχουν συμφωνηθεί μόνο τα θέματα που αφορούν την Τουρκία (εξουσίες, διακυβέρνηση κλπ.) ενώ η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις το εδαφικό, και οι έποικοι, αλλά και βασικές πτυχές του περιουσιακού θα είναι ανοικτά.

Σε αυτό το κλίμα έχει ενδιαφέρον το κείμενο το οποίο κατέθεσε στον ΟΗΕ ο Μεμετ Ντάνα, «εκπρόσωπος» του ψευδοκράτους, μέσω του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Χαλιτ Τσεβικ, και δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, όπου προβάλλεται η χωριστική ατζέντα της τουρκικής πλευράς, μιας και η έμφαση όλη δίνεται στην διζωνικότητα, στην ένωση δυο κρατών, στην πολιτική ισότητα δυο λαών και στην ύπαρξη διαφορετικών εναερίων χώρων και «FIR», σε ένα πρώτο αλλά σημαντικό δείγμα εμμονής σε μοντέλο χαλαρής συνομοσπονδίας δυο κρατών.

Σε ό,τι αφορά τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβάσεις του «εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, η τουρκική πλευρά με την επιστολή της στον ΟΗΕ υποστηρίζει ότι οι πτήσεις γίνονται στον «κυρίαρχο εναέριο χώρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, με πλήρη γνώση και συνεργασία των αρμόδιων αρχών του “Κράτους”, χώρο στον οποίο η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου δεν έχει καμία αρμοδιότητα.

Σε μια ενδεικτική των προθέσεων αναφορά, η επιστολή επισημαίνει ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της «ΤΔΒΚ» είναι η «μονή Αρχή για την παροχή υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας και αεροναυτικών πληροφοριών εντός του εθνικού εναέριου χώρου της».
Η τουρκική πλευρά επίσης, επιχειρηματολογεί υπέρ της… νομιμότητας των NOTAMs που εκδίδει ο παράνομος πύργος ελέγχου στο αεροδρόμιο Ερκάν.

Αμφισβητώντας πλήρως την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προδιαγράφοντας το πλαίσιο απόρριψης της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα Ομόσπονδο κράτος και, με επιμονή στην λογική των δυο κρατών, η επιστολή απορρίπτει τις καταγγελίες για παράνομο ελλιμενισμό στα λιμάνια της Κατεχόμενης Κύπρου, με το επιχείρημα ότι «η Ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έχει αρμοδιότητα ή δικαιοδοσία στην Βόρειο Κύπρο».
«Αυτός ο ισχυρισμός αγνοεί τις παρούσες πραγματικότητες και κυρίως την ύπαρξη δυο ανεξάρτητων αυτοδιοικούμενων κρατών στο νησί της Κύπρου, που το καθένα ασκεί την κυριαρχία και την δικαιοδοσία του εντος της περιοχής του».

Καθώς και στις συνομιλίες η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δείξει ιδιαίτερη επιμονή για την διατήρηση -και μετά την λύση- της χωριστής αρμοδιότητας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (και συνεπώς του διαχωρισμού του FIR σε ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό), στο τουρκικό έγγραφο υπάρχει εκτενής αναφορά στο παράνομο αεροδρόμιο Ερκαν και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αναβάθμιση των ραντάρ του, ενώ καταγράφονται και στοιχεία για τις διεθνείς πτήσεις που εξυπηρετεί το παράνομο αεροδρόμιο.

Επιρρίπτεται μάλιστα η ευθύνη για την σημερινή κατάσταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά γιατί, όπως επισημαίνεται, από το 1977 στο πλαίσιο της «πολίτικης απομόνωσης των τουρκοκυπρίων, οι ελληνοκύπριοι δεν παρείχαν υπηρεσίες για ασφαλή αεροπλοΐα στον εναέριο χώρο».

Οι αριθμοί μάλιστα που παραθέτουν οι τουρκοκύπριοι είναι εντυπωσιακοί, καθώς αποδεικνύουν πόσο μεγάλο πια είναι το ρήγμα στο πλέγμα απομόνωσης του ψευδοκράτους.

Από το Ερκαν το 2015 υπολογίζεται ότι οι επισκέπτες θα φθάσουν τα 3,5 εκατομμύρια, ενώ το 2014 προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν στο Ερκαν 25.000 αεροσκάφη και συνολικά 200.000 αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες του.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά μάλιστα δεν παραλείπει και τις συστάσεις, λέγοντας ότι οι προσπάθειες τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επιδίωξη λύσης που θα βασίζεται «σε έναν νέο συνεταιρισμό στην βάση της πολιτικής ισότητας των δυο λαών στο πλαίσιο της Διζωνικής, Δικοινοτικής ομοσπονδίας με δυο συνιστώντα ισότιμα κράτη».

Είναι επίσης προκλητική η προσπάθεια της τουρκοκυπριακής πλευράς να... καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία επειδή… «επιμένει σε αντιπαραγωγική και ξεπερασμένη ρητορική, που δεν ανταποκρίνεται στο κοινό όραμα και την συνεργασία που εκφράστηκε από τους δυο ηγέτες με την επανέναρξη των συνομιλιών…» 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.