27 Νοεμβρίου 2015

Δείτε σε χάρτη τις θρησκείες στον Λίβανο – Μια κατά το ήμισυ χριστιανική χώρα

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι ο Λίβανος είναι μια αραβική μουσουλμανική χώρα. Κάνουμε λάθος. Ο Λίβανος είναι κατά το ήμισυ μια χριστιανική χώρα. 

Ο πληθυσμός του Λιβάνου, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2015, είναι 5.851.000 κάτοικοι, εκ των οποίων το 54% είναι μουσουλμάνοι (διαφόρων δογμάτων), το 40,4% χριστιανοί (επίσης πολλών διαφορετικών δογμάτων) και 5,6% Δρούζοι. Επίσημα αναγνωρίζονται 17 διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα. 

Δείτε στον χάρτη που κατοικούν οι θρησκευτικές κοινότητες του Λιβάνου: 

Με το μωβ χρώμα είναι οι μουσουλμάνοι σιίτες. Με πράσινο χρώμα είναι οι μουσουλμάνοι σουνίτες. Με μπλε χρώμα είναι οι Δρούζοι. Με κόκκινο χρώμα οι Μαρωνίτες. Με σκούρο κίτρινο οι Ουνίτες, δηλαδή Ελληνοορθόδοξοι που αναγνωρίζουν τον Πάπα της Ρώμης. Με ανοιχτό κίτρινο οι Ελληνορθόδοξοι. Με το καφέ χρώμα οι Αρμένιοι μονοφυσίτες και Αρμένιοι ρωμαιοκαθολικοί. 

Δρούζοι 

Οι Δρούζοι ή Δρούσοι, αποτελούν ιδιαίτερη εθνότητα που αριθμεί περίπου τα 2.000.000 πληθυσμό και κατοικεί σήμερα στη Συρία, τον Λίβανο και στη Γαλιλαία (Ισραήλ).
Ο λαός αυτός είναι αξιοσημείωτος αφενός λόγω της ιδιάζουσας θρησκείας του και της κοινωνικής του οργάνωσης και αφετέρου για την έντονη ανυποταξία του.

Η θρησκεία των Δρούζων είναι μονοθεϊστική. Αποτελεί ένα κράμα Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού, Ισλάμ και αρχαίας ελληνικής φυσιολατρείας.

Γλώσσα της θρησκείας τους είναι η αραβική. Τον δε Θεό τον αποκαλούν «Άκμπαρ» (= Μεγάλος) και τους εαυτούς τους, αποκαλούν Μουσαχιντίν (= μονοθεϊστές).
Θεωρούν ότι ο Άκμπαρ έχει ενσαρκωθεί 70 φορές, δηλαδή ανά μία φορά σε κάθε περίοδο ζωής του κόσμου, η τελευταία των οποίων ήταν τον 14ο αιώνα στην ακμή του Φατιμίδη Χαλίφη της Αιγύπτου Χακίμ-μπι- Άμρι-Ιλλόχ. (= ο Θεία κελεύσει Άρχων).

Πιστεύουν στον Ιησού Χριστό θεωρώντας την εμφάνισή του στη Γη μία από τις 70 προγενέστερες θεϊκές ενσαρκώσεις. 

Μαρωνίτες Χριστιανοί 

Οι Μαρωνίτες αποτελούν εθνοτικοθρησκευτική κοινότητα που ανήκει στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Πήραν το όνομά τους από τον ερημίτη Ιωάννη Μάρωνα και μετέπειτα Άγιο Μάρωνα (350-410 μ.Χ.), ο οποίος έζησε κοντά στο Όρος Ταύρος που βρίσκεται στην περιοχή της Απάμειας στη Συρία, τότε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. 

O Άγιος Μάρωνας προσέλκυσε ένα μεγάλο πλήθος κάτω από τη δική του πνευματική καθοδήγηση, και οι μαθητές του σχημάτισαν τον πυρήνα της Μαρωνιτικής Εκκλησίας.

Πνευματική κεφαλή της Εκκλησίας αυτής, μετά τον Πάπα, είναι ο Πατριάρχης (ο Λατίνος Πατριάρχης) Αντιοχείας και πάσης Ανατολής. 

Η λειτουργία της γίνεται στη συριακή γλώσσα, αν και η δημώδης γλώσσα των Μαρωνιτών είναι η Αραβική. Υπάρχουν ενδείξεις πως για αρκετούς αιώνες ανήκαν στους μονοθελήτες.

Το υψηλότερο ποσοστό Μαρωνιτών σε σχέση με άλλες θρησκείες καταγράφεται στον Λίβανο. Μαρωνιτικές κοινότητες συναντώνται επίσης στη Νότια Ευρώπη, καθώς και στη Νότια και Βόρεια Αμερική, όπου μετανάστευσαν κατά τον 19ο αιώνα, κατόπιν διώξεων. 

Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία 

Αραβόφωνοι χριστιανοί του βυζαντινού (ελληνορθόδοξου) λειτουργικού τύπου. Η κοινότητά τους αριθμεί περίπου 250.000 άτομα, τα οποία ζουν στην Αλεξάνδρεια, στην Ιερουσαλήμ, στην Αντιόχεια, στον Λίβανο και σε περιοχές της αμερικανικής ηπείρου.

Η ονομασία τους σημαίνει «αυτοκρατορικοί» στα συριακά και χρονολογείται στον 5o αι. Τότε, ένα τμήμα της κοινότητας της Αλεξάνδρειας, το οποίο είχε αποδεχτεί τις αποφάσεις της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Χαλκηδόνας (451), υιοθέτησε την αντιμονοφυσιτική διδασκαλία και κατηγορήθηκαν από τους αντιπάλους τους ότι είχαν υποχωρήσει στις θελήσεις του αυτοκράτορα Μαρκιανού.

Ο επικεφαλής των Μελχιτών καλείται πατριάρχης Αντιοχείας και εδρεύει κυρίως στη Δαμασκό της Συρίας.

Την εποχή του σχίσματος του 1054 (επί πατριαρχίας Μιχαήλ Κηρουλάριου), οι Μελχίτες αποσπάστηκαν από τη Ρώμη, στην οποία όμως επέστρεψαν και πάλι τον 17o αι. και από τότε ονομάστηκαν ουνίτες. 

Μελχίτες, δηλαδή αυτοκρατορικοί – Ρωμαίοι – Ρωμηοί, καλούνται από πολλούς γενικά οι ορθόδοξοι της Συροπαλαιστίνης.

Σε ποσοστά: 

Σιίτες Μουσουλμάνοι 27%
Σουνίτες Μουσουλμάνοι 27%
Μαρωνίτες Χριστιανοί (Ρωμαιοκαθολικοί) 21%
Ελληνορθόδοξοι 8%
Μελχίτες (Ρωμαιοκαθολικοί) 5%
Αρμένιοι Μονοφυσίτες 4%
Προτεστάντες 1%
Άλλα χριστιανικά δόγματα 2%
Δρούζοι 5% 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.