7 Οκτωβρίου 2015

Επτά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη συμφωνία TPP και ο αντίλογος....

Γιατί είναι ιστορικής σημασίας η εμπορική συμφωνία που υπέγραψαν ΗΠΑ, Ιαπωνία και άλλες 10 χώρες της περιοχής του Ειρηνικού. Οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, το περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο ρόλος της Κίνας και ο δρόμος για νέες συμφωνίες. 

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και 10 άλλες οικονομίες της περιοχής του Ειρηνικού, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της παγκόσμιας οικονομίας, υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Αυτά είναι τα επτά στοιχεία που αξίζει να γνωρίζετε για τη Συνεργασία των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership).

1. Η TPP αφορά τη γεωπολιτική όσο και το εμπόριο. Αποκαλείται συχνά ως «οικονομική ραχοκοκαλιά» της «στροφής» του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ασία. Ο στόχος για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία είναι να πάρουν κεφάλι έναντι της Κίνας, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην TPP και να δημιουργήσουν μια οικονομική ζώνη στον Ειρηνικό που μπορεί να εξισορροπήσει την οικονομική επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή.

Αφορά επίσης τη χάραξη κανονισμών για την παγκόσμια οικονομία του 21ου αιώνα, για ζητήματα όπως οι διασυνοριακές ροές δεδομένων μέχρι το πώς οι κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες μπορούν να ανταγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο.

«Μπορούμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη μέσω του εμπορίου, τηρώντας υψηλά πρότυπα», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ομπάμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Και αυτό κάνουμε με την TPP -μια εμπορική συμφωνία που θα ανοίξει τις αγορές, ενώ θα προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και το περιβάλλον, που επιτρέπει μια βιώσιμη ανάπτυξη». 

2. Η Κίνα δεν είναι μέσα στη συμφωνία. Αλλά μπορεί να μπει κάποια ημέρα.
Αν και η ΤPP έχει αντιμετωπιστεί κατά το παρελθόν ως μια κίνηση των ΗΠΑ για να αναχαιτίσει την Κίνα, τα τελευταία χρόνια επικρατούν πιο ήπιες αντιλήψεις στην Ουάσιγκτον. Η Κίνα έχει διαμηνύσει ότι παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της TPP και ότι δεσμεύεται από τις δικές της αντίπαλες εμπορικές συμφωνίες. 

Πολλοί παράγοντες της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας αισθάνονται ότι η πραγματική υπόσχεση της TPP βρίσκεται στο άνοιγμά της για τη συμμετοχή και άλλων χωρών, ειδικά της Κίνας.

Τα σημερινά μέλη είναι η Αυστραλία, το Μπρουνέι, ο Καναδάς, η Χιλή, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ και το Βιετνάμ. Αλλά περιμένουν ήδη στην ουρά και άλλες ασιατικές οικονομίες, όπως η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και οι Φιλιππίνες και της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κολομβία. 

3. Στην TPP είναι ενσωματωμένη μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο εκ των τριών μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει ποτέ κατά το παρελθόν μια διμερή εμπορική συμφωνία. Αλλά όταν η Ιαπωνία πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις για την TPP το 2013, άνοιξε νέες διαπραγματεύσεις για όλα σχεδόν τα προϊόντα, από αυτοκίνητα μέχρι τρόφιμα όπως το μοσχάρι, το ρύζι και το χοιρινό.

Το αποτέλεσμα είναι μια de facto εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε δύο από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, που αναμένεται να οδηγήσει σταδιακά στη μείωση των εμποδίων στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Αναμένεται επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω ενοποίηση της ιαπωνικής οικονομίας με αυτές της Βόρειας Αμερικής. Ένα από τα τελευταία σημεία τριβής ήταν οι τοπικοί κανονισμοί για τα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματα αυτοκινήτων. Οι κατασκευαστές εξαρτημάτων στον Καναδά και στο Μεξικό, που έχουν ακμάσει υπό τη συμφωνία NAFTA, συγκρούστηκαν με τους Ιάπωνες κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι οποίοι παρά τη σημαντική παρουσία στη Βόρεια Αμερική συνεχίζουν να έχουν αλυσίδες εφοδιασμού σε χώρες εκτός TPP, όπως η Κίνα και η Ταϊλάνδη. 

4. Είναι μια ζωτικής σημασίας συμφωνία για τον Σίνζο Άμπε, τον Ιάπωνα πρωθυπουργό.

Για να προσπαθήσει να διασφαλίσει την TPP, ο κ. Άμπε αναγκάστηκε να αναμετρηθεί με ορισμένους ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του γεωργικού λόμπι. Αλλά έχει επιχειρηματολογήσει επανειλημμένα ότι θα βοηθήσει την Ιαπωνία να εφαρμόσει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Είναι σίγουρα κάτι που το έχει ανάγκη. Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 1,2% σε ετήσια βάση και τα στοιχεία δείχνουν ότι και το τρίτο τρίμηνο δεν θα τα πάει πολύ καλύτερα, οδηγώντας την Ιαπωνία σε τεχνική ύφεση. 

5. H ΤPP έχει δεχθεί επικρίσεις σε πολλές από τις χώρες-μέλη.

Στην προεκλογική καμπάνια στον Καναδά οι διαπραγματεύσεις για την TPP έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Αυτό έχει μεγάλη σημασία. Τρία κόμματα διεκδικούν την εξουσία με μικρή διαφορά και ο ηγέτης του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) απειλεί να αποχωρήσει από την TPP, αν το κόμμα του κερδίσει στις 19 Οκτωβρίου.
«To ΝPD, όταν σχηματίσουμε κυβέρνηση στις 19 Οκτωβρίου, δεν θα δεσμεύεται από αυτή τη μυστική συμφωνία που ο πρωθυπουργός Χάρπερ διαπραγματεύεται», ανέφερε.
Αλλά ο Καναδάς δεν είναι το μόνο μέρος που ο TPP προκαλεί αντιδικίες.

Στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες, οι πολέμιοί της επιτίθενται σε ένα άρθρο που θα επιτρέπει σε ξένες εταιρείες να αμφισβητούν αποφάσεις κυβερνήσεων σε διεθνείς ομάδες διαιτησίας. Στην Αυστραλία το ζήτημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, καθώς ο κολοσσός της καπνοβιομηχανίας Philip Morris έχει κινηθεί μέσω μιας αμφιλεγόμενης επενδυτικής συμφωνίας με το Χονκ Κονγκ κατά της κυβέρνησης για την εισαγωγή κανονισμών που επιβάλλουν ομοιόμορφη συσκευασία σε όλα τα πακέτα τσιγάρων.

Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να κάνουν ειδικές ρυθμίσεις για τον καπνό και την υγεία. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη διαφωνία… 

6. Η TPP απλώς φλερτάρει με το ζήτημα των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων…

Ανάμεσα στα ζητήματα που έχουν δημιουργήσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις στις ΗΠΑ είναι αυτό των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων.

Με το ένα βλέμμα στο αδύναμο γεν και στον ανταγωνισμό από την Toyota, η αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ και οι υποστηρικτές της στο Κογκρέσο πίεζαν να συμπεριληφθεί στην TPP και μια απαγόρευση χειραγώγησης νομισμάτων.

Δεν φαίνεται πως κάτι τέτοιο θα αποτελέσει επίσημα μέρος της TPP. Αλλά υπάρχουν σημάδια ότι οι χώρες-μέλη εργάζονται για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα παράλληλα με τη συμφωνία, αν και οι όποιες δεσμεύσεις δεν θα είναι εκτελεστές. 

7. Η TPP θα ανοίξει νέες προοπτικές για περιβαλλοντικούς και εργατικούς κανονισμούς στις εμπορικές συμφωνίες.

Από το 2007, οι ΗΠΑ ήταν αναγκασμένες να περιλαμβάνουν στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και συζητήσεις για περιβαλλοντικούς και εργατικούς κανονισμούς. Αλλά η TPP θα είναι η πρώτη που θα κάνει τις δεσμεύσεις αυτές εκτελεστές και θα μπορεί να πυροδοτήσει κυρώσεις αν δεν εφαρμοστούν.

Πολλοί οικολόγοι παραμένουν δύσπιστοι, αλλά οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η TPP θα βοηθήσει να μειωθεί η εμπορία ειδών υπό εξαφάνιση και θα αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα όπως η υπεραλίευση στις χώρες της TPP. Αν οι χώρες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις, η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για να τις συμμορφώσει.

Επιπλέον, νέοι εργατικοί κανονισμοί στην TPP θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές σε χώρες όπως η Μαλαισία και το Βιετνάμ.

πηγή 

Και ο αντίλογος............ 

Ελευθερία Τέλος… Υπεγράφη η συμφωνία TPP… Έρχεται η Παγκόσμια Κυβέρνηση 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ…  

Η Παγκόσμια Κυβέρνηση της Νέας Τάξης Πραγμάτων παίρνει «σάρκα και οστά»
Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΞΕΚΙΝΑ (;) ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2015 

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και άλλες 10 χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό (εκτός της Κίνας…) κατέληξαν σε συμφωνία για την απελευθέρωση των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών: Το λεγόμενο TPP (Trans-Pacific Partnership) καλύπτει περίπου το 40% της παγκόσμιας οικονομίας και θα δημιουργήσει ένα νέο μπλοκ… με περιορισμένα εμπόδια στη διακίνηση μιας ευρύτατης γκάμας προϊόντων, από βοδινό κρέας και γαλακτομικά έως υφάσματα και δεδομένα, θέτοντας κοινές προδιαγραφές -μεταξύ άλλων- για τις επενδύσεις, την προστασία του περιβάλλοντος και τις εργασιακές σχέσεις.

Εάν το ΤΡΡ τεθεί σε ισχύ (γιατί πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των 12 χωρών που συμμετέχουν, πράγμα διόλου εύκολο..) θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία μετά την ολοκλήρωση του Γύρου της Ουρουγάης το 1994 και την δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να περάσει το ΤPP από το Κογκρέσο, καθώς ήδη εκφράζονται ενστάσεις και από τους Δημοκρατικούς και πολύ περισσότερο- από τους Ρεπουμπλικάνους. Ακόμα πάντως και η υπογραφή της συμφωνίας που έλαβε χώρα χθες στην Ατλάντα των ΗΠΑ μετά από πέντε έτη μυστικών διαπραγματεύσεων θεωρείται νίκη για τον Ομπάμα. Το ΤΡΡ αποτελεί την οικονομική έκφανση του ανοίγματος των ΗΠΑ προς την Ασία, που αποτελεί απάντηση στην ανάδυση της Κίνας ως κυρίαρχης δύναμης στην περιοχή.

Για Ακούστε στο Βίντεο που ακολουθεί τι θα φέρει η συμφωνία που υπεγράφη: 

πηγή 

Ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την TPP 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την επίτευξη της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου, καθώς θεωρούν ότι οι τιμές των φαρμάκων θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Οι μεγάλοι χαμένοι, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, είναι οι ασθενείς και όσοι προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε ανακοίνωση τους, χαρακτηρίζουν την TPP ως τη χειρότερη εμπορική συμφωνία που αφορά την πρόσβαση στα φάρμακα για τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Για παράδειγμα, η ενίσχυση του μονοπωλίου στα βιολογικά φάρμακα θα αναγκάσει τους ανθρώπους που κατοικούν στις αναπτυσσόμενες χώρες να πληρώνουν τεράστια ποσά προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Κλείνοντας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εκτιμούν ότι η TPP θα έχει τεράστια επίπτωση για πολλά χρόνια στη δημόσια υγεία και δε θα επηρεάσει μόνο τις 12 χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν.

Εκτός από την TPP υπάρχει και η TTIP, η διατλαντική συμφωνία με την Ευρώπη. Η Παγκόσμια Ελίτ οργανώνεται ακόμα περισσότερο. Εμείς;

απόσπασμα από ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.