13 Οκτωβρίου 2015

Απίστευτο: Το βραβείο Νόμπελ του Σεφέρη "πιστώνεται" στην Τουρκία σύμφωνα με το Ίδρυμα!

Ημέρες των βραβείων Νόμπελ αυτές που διανύουμε και σε μια περιήγηση στο διαδίκτυο αναζητώντας παλιές υποψηφιότητες, «έπεσα» πάνω σε ένα ενδιαφέρον- όπως αρχικά φάνηκε- διαδραστικό χάρτη που έχουν φτιάξει οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας του Οργανισμού. 

Σε αυτόν, τοποθετώντας τον κέρσορα πάνω σε μια χώρα εμφανίζεται ένας αριθμός που αντιστοιχεί στους νομπελίστες που έχουν γεννηθεί σε αυτή. Στην Ελλάδα με έκπληξη διαπίστωσα πως ο αριθμός ήταν «1». Κι όμως, θυμόμουν καλά πως τόσο ο Οδυσσέας Ελύτης όσο και ο Γιώργος Σεφέρης έχουν κερδίσει από ένα βραβείο στην κατηγορία της Λογοτεχνίας, το 1979 ο πρώτος και το 1963 ο δεύτερος.

Κάνοντας αναζήτηση στην ίδια επίσημη ιστοσελίδα, δεν υπήρχε πια ούτε η παραμικρή αμφιβολία. Φυσικά αναφερόταν πως και οι δύο ποιητές είχαν ελληνική υπηκοοότητα και τα έργα τους είχαν γραφτεί στα ελληνικά. Ψάχνοντας όμως λίγο περισσότερο ήταν εμφανές πως υπήρξε μια παράβλεψη. Από τη δική μου πλευρά...

Μεταφέροντας τον κέρσορα στην Τουρκία, εμφανίστηκε ο αριθμός «3» αν και θυμόμουν πως η γείτονα χώρα είχε κερδίσει ένα βραβείο Λογοτεχνίας, το 2006 και συγκεκριμένα το είχε πάρει ο Ορχάν Παμούκ. Όπως διαπίστωσα όμως ο αριθμός τριπλασιάστηκε γιατί προστέθηκε ο Αζίζ Σανκάρ o οποίος είναι Τούρκος-Αμερικανός -και μοιράστηκε το φετινό βραβείο Χημείας με άλλους δύο συναδέλφους του- και ο τρίτος... ήταν ο Γιώργος Σεφέρης. Ένας από τους πιο εμβληματικούς Έλληνες ποιητές που όντως είχε γεννηθεί το 1900 στα Βούρλα της Σμύρνης, δηλαδή επί περιόδου Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Φυσικά δικαίως θα σκεφτεί κανείς πως ο διαδραστικός χάρτης απλά παρουσίαζε αυτό που είχε υποσχεθεί. Να παρουσιάσει δηλαδή πόσους νομπελίστες «έχει γεννήσει» η κάθε χώρα. Από αυτό την άποψη δεν έχω δικαίωμα να παραπονεθώ.

Μπορεί όμως να αμφισβητηθεί η σκοπιμότητα δημιουργίας ενός τέτοιου χάρτη που αγνοεί την εθνικότητα του κατόχου ενός βραβείου Nobel, εν προκειμένω του Γιώργου Σεφέρη και πολύ περισσότερο στην περίπτωση ενός ποιητή, της γλώσσας που επέλεξε να γράψει και να μεγαλουργήσει.

Αλλά και ενός ποιητή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία του τόπου του, δηλαδή την Ελλάδα μέσα από σειρά έργων που εξέφραζαν την αγωνία του για την πατρίδα του. 

ΠΗΓΗ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.