1 Οκτωβρίου 2015

Άλλη μια «γκέλα» πρωθυπουργική στις επαφές στη Νέα Υόρκη.

Το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός διακρίνεται περισσότερο για την ιδεοληψία του παρά για την ιδιαίτερη… ευφυΐα του στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, είναι μια απλή εξόφθαλμη πραγματικότητα. Δεν είναι τόσο κακό αυτό, εάν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους να σε συμβουλεύουν, αρκεί από αυτούς να ξέρεις να επιλέγεις το τι θα υιοθετήσεις, ασφαλώς όχι με κριτήριο τι ταιριάζει με τις προκατασκευασμένες αντιλήψεις σου, αλλά με το ποιος αντιλαμβάνεται καλύτερα το «παιχνίδι» στο διεθνές περιβάλλον. 

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΡΥΚΑ 

Το ότι όμως θα έκανε τόσα λάθη μαζεμένα κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, δεν ήταν αναμενόμενο, τουλάχιστον στον βαθμό που αποδεικνύεται. Έτσι, αφού έλυσε τα προβλήματα της χώρας, μέσω της… βαριάς του παρουσίας στα διεθνή Φόρα, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να συναντηθεί με τον «πρόεδρο της Παλαιστίνης», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. 

Φυσικά η ανακοίνωση τα μπέρδεψε λίγο και δεν ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε απλώς με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, καθώς κράτος της Παλαιστίνης, δεν υπάρχει, κάτι που είτε είναι σωστό ή λάθος, είναι ήσσονος σημασίας.

Εκεί ο Τσίπρας εξέφρασε την άποψή του για το πόσο σημαντική θεωρεί την επίλυση του Παλαιστινιακού και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, με βάση τα προ του 1967 σύνορα και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

Στο σημείο αυτό αποδεικνύονται κάποια… κενά σε όσα είπε, εκ μέρους του ελληνικού κράτους ασφαλώς. Παλαιστινιακό κράτος δεν υπήρχε, ούτε πριν το 1967 ούτε μετά. Του το έχουν πει; Άρα, τουλάχιστον να έχουμε συναίσθηση ότι τα όρια του 1967 δεν αντιστοιχούν σε κρατικά σύνορα. 

Πριν τον πόλεμο του 1967 (Πόλεμος των Έξι Ημερών), οι περιοχές που το Ισραήλ κατέλαβε, ανήκαν στην Συρία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, όχι στην ανύπαρκτη (ως κράτος) Παλαιστίνη, που δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο για μια γεωγραφική περιοχή. 

Πως δηλαδή η Ελλάδα επισήμως υποστηρίζουμε κάτι παρόμοιο για τη Μακεδονία, ότι δηλαδή το όνομα αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό, μια περιοχή δηλαδή της οποία μέρος έχει η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Βουλγαρία, ενώ δεν αντιλαμβανόμαστε την ίδια απλή πραγματικότητα και για την Παλαιστίνη! 

Αν λοιπόν το Ισραήλ αποφάσιζε να επιστρέψει σε κάποιον τη Δυτική Όχθη, αυτός ο κάποιος θα έπρεπε να είναι η Ιορδανία. Και για να μην ξεχνιόμαστε, η Ιορδανία υπήρξε το βασικό εμπόδιο στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, διότι απλούστατα, η ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους θα υπονόμευε την εδαφική της ακεραιότητα, αλλά και το μέλλον της χασεμιτικής δυναστείας, αφού ήδη αποτελούν στη χώρα πλειοψηφία! 

Η δε Ιορδανία, ερχόμενη σε σύγκρουση με την PLO του Γιασέρ Αραφάτ, εξακολουθούσε να διεκδικεί τη Δυτική Όχθη, ως δικό της έδαφος, έως το 1988. Όσον αφορά τη Λωρίδα της Γάζας, αυτή ανήκε ως το 1967 στην Αίγυπτο, όχι στο ανύπαρκτο κράτος της Παλαιστίνης! 

Η περιοχή, δε, είναι κενή ισραηλινών στρατευμάτων από το 2005 και διοικείτο από την Παλαιστινιακή Αρχή, μέχρι το 2007 που την εξουσία κέρδισε η Χαμάς, κατορθώνοντας να προκαλέσουν 2-3 φορές πόλεμο για να επικυρώσουν εκ νέου τα… αντιστασιακά τους διαπιστευτήρια, όποτε η δημοτικότητά τους έπεφτε. 

Εξάλλου, είναι γνωστό και από τις δυτικές Δημοκρατίες, ότι το δύσκολο δεν είναι να παριστάνεις τον άτεγκτο αντιστασιακό, αλλά το να κυβερνήσεις μια περιοχή, επιτυγχάνοντας την ευημερία των κατοίκων της. Για να μην προσθέσουμε, ότι η κατάσταση με το Ισραήλ έχει δημιουργήσει έναν «στρατό» αξιωματούχων που δεν έχουν το παραμικρό συμφέρον από την ειρήνευση στην περιοχή αντιθέτως θα έκαναν ό,τι μπορούσαν να τη σταματήσουν, αν ήταν να απολέσουν τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν σήμερα… 

Πότε χρηματοδοτούνται από τη μία και πότε από την άλλη μυστική υπηρεσία χωρών της Μέσης Ανατολής, αναλόγως ποια χώρα εξυπηρετείται από την αξιοποίηση του Παλαιστινιακού για την προώθηση των δικών της συμφερόντων, με προεξάρχων την επιβίωση των μοναρχικών καθεστώτων, ένα σύνηθες τρικ των οποίων, είναι το να συσπειρώνουν την κοινωνία τους έναντι του βολικού «μισητού εξωτερικού εχθρού», των Ισραηλινών. 

Ο μη έχων εμφανώς καλές σχέσεις με την Ιστορία, Έλληνας πρωθυπουργός, ακολουθώντας την αλήστου μνήμης πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως απέδειξε και το καλοκαίρι του 2014, ενδυόμενος την παλαιστινιακή μαντήλα, δε διστάζει, για λόγους καθαρά πολιτικά ιδιοτελείς, να δυσαρεστεί έναν κομβικό σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή. 

Εκτός αν περιμένει οικονομική ή άλλη ενίσχυση από τους Παλαιστίνιους που καλό θα ήταν να το ξέρουμε. Έναν σύμμαχο, που έχει στην παρούσα ιστορική συγκυρία κάθε λόγο να επενδύσει στη συνολικότερη σχέση του με τον Ελληνισμό, για λόγους φυσκά εθνικού συμφέροντος και τίποτε περισσότερο. 

Φυσικά, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε, ακριβώς όπως ο αείμνηστος Ανδρέας τον Αραφάτ, να καλέσει στην Ελλάδα τον Μαχμούτ Αμπάς θεωρώντας τον, προφανώς, ηγέτη όλων των Παλαιστινίων… Τη Χαμάς, αλήθεια, τη ρώτησε; Μάλλον εκεί τις σχέσεις θα αναλάβει… ο Λαφαζάνης φαίνεται.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.