27 Οκτωβρίου 2015

Γράφω στην Άμμο «Η εξέλιξη έχει σοβαρές συνέπειες»

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Καλή επιτυχία στην κυβέρνησή μας και στην πολιτική και στα κόμματα και στους ηγέτες μας και στη «νομενκλατούρα» που ορίζει τη ζωή, την πρόοδο και την εξέλιξή μας.

Όμως…. δεν είμαι φανατικός λάτρης του παρελθόντος που θεωρεί ότι το «σήμερα» είναι ένα «τίποτα» ενώ στο «χθες» όλα γίνονταν καλά. Είμαι λάτρης της τεχνολογίας και της έρευνας, χρησιμοποιώ με μεγάλη προθυμία όλες τις νέες ανακαλύψεις και εφαρμογές – κυρίως στις επικοινωνίες και τη μουσική-, διαβάζω φανατικά όλα τα νέα για την πρόοδο της Ιατρικής και της Βιολογίας, παρακολουθώ με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη ρομποτική και στην έρευνα του διαστήματος, πιστεύω ακράδαντα ότι η έρευνα και η τεχνολογία μας προσέφερε καταπληκτικά εργαλεία για να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής και γνώσης μας.

Αλλά όλα αυτά, δεν έχουν προσφέρει τίποτα στην έννοια της «γειτονιάς». Οι πόλεις μας- ξεκινώντας από την πολύβουη Αθήνα και φτάνοντας σε χωριά και απομακρυσμένα νησιά- γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και λιγότερο ανθρώπινες, όλο και περισσότερο καταπιεστικές, υποκύπτοντας στους νέους νόμους της επιχειρηματικής ανάπτυξης και του marketing που βρίσκονται στα χέρια μερικών «ολίγων».  «Ολίγων» στον αριθμό και στην ψυχή.

Έτσι, διαβάζοντας στο facebook – που πλέον, σε αγαστή συνεργασία με το twitter, έχει πλήρως αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή- μιαν ανάρτηση του Ρεθυμνιώτη, σημερινού κατοίκου της Στυλίδας, εργαζόμενου στον ΟΤΕ Δημήτρη Παττακού,  χειροκρότησα με ενθουσιασμό τις σκέψεις του που μας υποδηλώνουν όχι αυτά που «κερδίσαμε» τα χρόνια της μεταπολεμικής προόδου αλλά αυτά που «χάσαμε».

Διαβάστε: 
- Μεγάλωσες με τρία κανάλια, μόνο που σταματούσαν το βράδυ; 
- Έπαιζες πάντα έξω και σε φώναζε από το μπαλκόνι η μάνα σου να πάς να φάς; 
- Νοίκιαζες βιντεοκασέτες με Παιδικά; 
- Αγόραζες τυρόπιτα με 40 δραχμές; 
- Ηχογραφούσες σε κασέτες τραγούδια από το ράδιο; 
- Έπαιζες ποδόσφαιρο στα χώματα; 
- Πήγαινες να πεις τα κάλαντα και δεν φοβόσουν; 
- Τότε, γιατί λένε ότι τα σημερινά παιδιά τα έχουν όλα; 
- Ενώ μάλλον, χάσανε τα πάντα;

Η Αθήνα και πολλές άλλες πόλεις είναι πλέον αβίωτες. Χωρίς τον παραμικρό ελεύθερο χώρο, χωρίς «Αθηναική μυρωδιά», χωρίς «Αθηναικό ήχο», χωρίς «Αθηναική ατμόσφαιρα». Και σε μικρότερες πόλεις, ψάχνεις να βρεις «γωνιές» που έχουν κάποιο χαρακτήρα αφού τα υπόλοιπα κομμάτια, προσπάθησαν να μιμηθούν την πρωτεύουσα, χάνοντας τον προσανατολισμό τους.  Όσο για τα χωριά και τα μικρά νησιά, οι κάτοικοι ξυπνούν κάθε πρωί και τρέχουν να μάθουν ποιος αγόρασε τι και τι θα το κάνει, αν ήρθαν Ρώσοι τουρίστες για να βγάλει μεροκάματο κι αν ταξίδεψε το καραβάκι για να φέρει το γιατρό, τα φάρμακα και τα αναλώσιμα.

Στα σήριαλ, τις εκπομπές και τα διαφημιστικά των …333 καναλιών που δεν σταματούν ποτέ, ακούς περίεργα Ελληνικά, μισά-μισά με φραγκολεβαντίνικα, δεν ξέρεις ποια είναι η είδηση και ποια η διαφήμιση ούτε γιατί κάποιος είπε «κάτι» και «ποιος» του είπε να το πει.
Χώμα για να παίζεις μπάλα δεν υπάρχει παρά μόνο στις χωματερές, μαζί με σκουπίδια και απόβλητα και δεν αφήνεις ούτε το σκύλο σου να πάει.

Η θάλασσα είναι μόνο για να τη φωτογραφίζεις γιατί για να μπεις, πρέπει να έχεις διαβάσει το Δελτίο Μολυσμένων Ακτών.

Η μάνα σου δεν σε φωνάζει απ΄το μπαλκόνι γιατί «δεν είναι πρέπον», σχολείο μια μέρα πας και δυο δεν πας γιατί δεν έχει δασκάλους, κάλαντα ακούς μόνο στην τηλεόραση, η τυρόπιτα  στοιχίζει 2,5 ευρώ (800 δραχμές) είναι κατεψυγμένη και τη ζεσταίνουν στο φούρνο….

Κι έρχονται όλοι αυτοί που κυβερνούν και σου λένε ότι θα παίρνεις λιγότερα λεφτά σε μισθό, μεροκάματο ή σύνταξη αλλά θα πληρώνεις περισσότερους φόρους απ΄ όσα παίρνεις γιατί έτσι μόνο θα πληρώσουμε αυτά που χρωστάμε, ότι γίνονται προσπάθειες να μειωθούν οι άνεργοι από 2 εκατομμύρια σε 1 εκατομμύριο εννιακόσιες χιλιάδες και ότι αν δεν πουλήσουμε «Ελλάδα» - στην ιδέα αλλά και στην πραγματικότητα- δεν πρόκειται να σωθούμε. Και σκέφτεσαι να φύγεις και να πας αλλού αλλά αυτό το «αλλού» έχει γεμίσει από άλλους που έχουν πάει εκεί, νωρίτερα.

Κάτι σίγουρα δεν έχει πάει καλά μ εμάς παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο. Κάπου η έννοια της «εξέλιξης» έχει πάρει στραβό δρόμο. Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος «κατεβαίνει» με 15  Έλληνες παίκτες που παίζουν σε ξένες ομάδες γιατί οι Ελληνικές ομάδες έχουν μόνο ξένους. Στη μουσική και τα τραγούδια που ακούμε, δεν «παίζει» κανένας μουσικός αλλά μόνο μηχανήματα.  Ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες γυρίζονται 5 με 6 κάθε χρόνο όταν τη δεκαετία του ’60 γυρίζονταν 80. 

Κάπου, κάποια πράγματα ΔΕΝ ωφελήθηκαν από την …πρόοδο και την εξέλιξη. Και κάποιοι, πρέπει κάποια στιγμή να το ψάξουν το θέμα.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.