5 Οκτωβρίου 2015

Τα 21 μυστικά της Γης που σίγουρα δεν γνωρίζεις


Τα 21 μυστικά της Γης που σίγουρα δεν γνωρίζεις
Το ξέρατε ότι κάθε μέρα 100 περίπου τόνοι σκόνης μεγέθους όσο ένας μικρός μετεωρίτης εισέρχονται στην ατμόσφαιρα; Επίσης γνωρίζατε ότι αναλόγως σε ποιο σημείο του πλανήτη βρίσκεστε θα μπορούσατε να περιστρέφεστε ακόμα και με 1,609 km/h, όσο δηλαδή περιστρέφεται η Γη γύρω από τον άξονά της; 

Από τον σκοτεινό μυστηριώδη βυθό των ωκεανών μέχρι το γεγονός ότι το 99% των ειδών που ζούσαν στον πλανήτη μας έχουν εξαφανιστεί, σας παραθέτουμε ορισμένες από τις πιο παράξενες αλήθειες για τη Γη:

1. Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Γη είχε κάποτε δύο φεγγάρια: ένα μικρό και ένα μεγαλύτερο. Υποστηρίζουν λοιπόν ότι το μικρότερο φεγγάρι πριν από εκαταμμύρια χρόνια συγκρούστηκε με το μεγαλύτερο και δημιουργήθηκε το φεγγάρι που βλέπουμε σήμερα.

Moon
2. Παρόλο που η Γη σήμερα φιλοξενεί περισσότερα από 14 εκατ. διαφορετικά είδη ζωής, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 99% των ειδών που έζησαν στον πλανήτη μας έχει πλέον εξαφανιστεί.
 Dinosaurus
3. Μπορεί οι ωκεανοί να καλύπτουν το 70% της επιφάνειας του πλανήτη, όμως ο άνθρωπος έχει εξερευνήσει μόλις το 5%.
ocean 
4. Ένας βράχος που βρίσκεται στην ακτή του κόλπου Χάντσον κοντά Κεμπέκ, φημολογείται ότι έχει τα αρχαιότερα πετρώματα που βρέθηκαν στη Γη. Αυτά τα πετρώματα χρονολογούνται 4,3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, είναι δηλαδή λίγο νεότερα από τη Γη, που υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
 Nuvvuagittuq Belt
5. Εκτιμάται ότι πάνω από το 80% της επιφάνειας της Γης είναι ηφαιστειακής προέλευσης.
volcano 
6. Η διαφορά μεταξύ του βαθύτερου σημείου (Τάφρος των Μαριανών) από το ψηλότερο σημείο (Έβερεστ) της Γης είναι 19.882 m, όσο δηλαδή 45 Empire State Buildings στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο.
Mount Everest 
7. Το 344.400 τετραγωνικών χλμ Great Barrier Reef, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας αποτελείται από 2.900 επιμέρους υφάλους, μια δομή τόσο μεγάλη που μπορεί να φανεί από το διάστημα.
Great Barrier Reef
8. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη ήταν 56,7 C ( 134 F) στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια το 1913. Η χαμηλότερη θερμοκρασία ήταν -89,2 C ( -128,6 F ) στον σταθμό Βοστόκ στην Ανταρκτική το 1983.
Furnace Creek Ranch
9. Αναλόγως σε ποιο σημείο της Γης βρίσκεστε θα μπορούσατε να περιστρέφεστε με 1.609 χλμ/ώρα, όσο δηλαδή η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της. Ωστόσο όλοι περιφερόμαστε γύρω από τον Ήλιο με ταχύτητα 108.000 χλμ/ώρα.
25 Surprising Earth Facts You Probably Have Not Considered 
10. Ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, η καταιγίδα Κατατούμπο, μαγεύει τους θεατές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δαρκεί έως και 10 ώρες, με χιλιάδες κεραυνούς.

11. Η μεγαλύτερη ακτογραμμή στον κόσμο βρίσκεται στον Καναδά με μήκος 91.000 χιλιόμετρα.
Canada coast
12. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η Γη ήταν κάποτε μωβ. Αυτή η θεωρία στηρίζεται στο γεγονός ότι οι πρώιμες μορφές ζωής ήταν retinal-based και όχι chlorophyll-based καθιστώντας έτσι τη Γη μωβ αντί πράσινη.
Earth 
13. Η Γαλάζια φάλαινα είναι το μεγαλύτερο και βαρύτερο ζώο που πέρασε ποτέ από τη Γη. Ειχε βάρος μεγαλύτερο από 180 τόνους.
blue whale 
14. Η έρημος Ατακάμα που βρίσκεται στη βόρεια Χιλή είναι το πιο ξηρό μέρος του κόσμου
Atacama Desert
15. Ορισμένους μήνες, είτε στην Αρκτική ή την Ανταρκτική, ο ήλιος είναι ορατός 24 ώρες το 24ωρο. Αυτό το παράξενο φαινόμενο είναι γνωστό ως «μεταμεσονύκτιος ήλιος».
midnight sun 
16. Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος που δεν έχει όνομα κάποιου αρχαίου Θεού. Όλοι οι υπόλοιποι πλανήτες έχουν ονόματα Θεών.
planets
17. Κάθε μέρα 100 τόνοι σκόνης με μέγεθος όσο ένας μικρός μετεωρίτης εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης.
atmosphere
18. Το 90% του συνόλου της ηφαιστειακής δραστηριότητας δρα στους ωκεανούς.
Sea volcano
19. Η μακρύτερη οροσειρά στον κόσμο βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας και έχει μήκος 65.000 χιλιόμετρα.
mid-ocean ridge 
20. Οι επιστήμονες εκτιμούν 100-115 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει από τη Γη μέχρι σήμερα. Ο σημερινός πληθυσμός του κόσμου είναι 7,3 δισ. με την Κίνα και την Ινδία να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο από αυτό.
population
21. Ο ήλιος είναι 1,3 εκατ. φορές μεγαλύτερος από τη Γη
Sun
ΠΗΓΗ: list25.com
(ευχαριστούμε την φίλη Μάιρη Καρά)



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.