1 Σεπτεμβρίου 2015

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Γράφουν οι Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος

Η πρόσφατη ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Zohr από την ιταλική εταιρεία ENI στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, έρχεται να δικαιώσει έναν αγώνα ετών που δίνουμε για να πείσουμε τους πολιτικούς της Ελλάδας για την αξία της ελληνικής ΑΟΖ. Η ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος των τελευταίων ετών έγινε στη Λεκάνη Λεβαντίνης που αφορά και την κυπριακή ΑΟΖ. 

Το κοίτασμα Zohr είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το κοίτασμα Leviathan που ανακαλύφθηκε το 2010 κι ήταν προηγουμένως το μεγαλύτερο. Σε αυτήν την Λεκάνη βρίσκεται επίσης και το κοίτασμα Tamar και το κοίτασμα Αφροδίτη που ανακαλύφθηκαν διαδοχικά το 2009 και το 2001. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ενισχυθεί με έμπρακτο τρόπο όλες οι εκτιμήσεις που έχουμε κάνει για τα στρατηγικά αποθέματα της περιοχής, ενώ ακούγαμε τόσα χρόνια ότι πρόκειται για υπερβολές εκ μέρους μας. Τώρα με τα νέα δεδομένα όλοι συμφωνούν βέβαια ότι ήταν τελικά αναμενόμενα με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν. 

Όμως δε θα σταθούμε σε αυτό το στοιχείο και θα συνεχίσουμε την ανάλυσή μας λέγοντας ότι το κοίτασμα Zohr μοιάζει με το κοίτασμα - στόχο που βρίσκεται στο θαλάσσιο οικόπεδο 14 της ελληνικής ΑΟΖ, το οποίο ονομάζουμε Μίνωας. Και αυτό γίνεται σε γεωλογικό επίπεδο. Δηλαδή η γεωλογική δομή έχει ομοιότητες που έρχονται να ενισχύσουν και το ρόλο που μπορεί να παίξει ο Μίνωας ακόμα κι αν έχουμε διατυπώσει αρχικά εκτιμήσεις με σεισμικά δεδομένα της νορβηγικής εταιρείας PGS. Έτσι το κοίτασμα Zohr με την ανακάλυψή του θα έρθει να βοηθήσει και να αναδείξει την αξία του Μίνωα, έτσι μπορεί και να πείσουμε τους πολιτικούς της Ελλάδας ότι μπορούμε να το αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά. 


Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος

Η ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Zohr είναι η απόδειξη ότι η τριμερής Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος δεν είναι μόνο και μόνο ένα πολιτικό τέχνασμα, αφού πρόκειται ουσιαστικά για την ανάδειξη του γεγονότος που δημιουργούν οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή. 

Το κοίτασμα Αφροδίτη της Κύπρου και το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου έρχονται να ενισχύσουν το ίδιο ακριβώς πλαίσιο, δηλαδή την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ενεργειακό πεδίο σε σχέση με χώρες που θέλουν να ελέγχουν την ενεργειακή της ασφάλεια. Έτσι και οι χαμηλοί τόνοι της Κύπρου που ποντάρει προς το παρόν μόνο και μόνο πάνω στο κοίτασμα Αφροδίτη, ενώ διαθέτει 13 θαλάσσια οικόπεδα συνολικής αξίας 1,4 Τρισεκατομμύρια Ευρώ, αλλά και ο άπιστος Θωμάς, η Ελλάδα, που ακόμα αναρωτιέται τι να κάνει ενώ διαθέτει 20 θαλάσσια οικόπεδα συνολικής αξίας 1,7 Τρισεκατομμύρια Ευρώ, ενισχύονται από την αντικειμενική αξία που έρχεται να προσθέσει η Αίγυπτος με το νέο της υπεργιγαντιαίο κοίτασμα. Με αυτόν τον τρόπο συνολικά βλέπουμε ότι η τριμερής, σε επίπεδο των ΑΟΖ, είναι και ο χώρος όπου υπάρχουν πηγές ενέργειας Αφροδίτη, Tamar, Leviathan, Zohr αλλά και Μίνωας, οι οποίες βρίσκονται ταυτόχρονα στον διαχρονικό οριζόντιο άξονα που έρχεται να ενισχύσει ενεργειακά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Έτσι η Ελλάδα και η Κύπρος ως κράτη-μέλη παίζουν ένα σπουδαιότερο ρόλο λόγω της γεωοικονομικής τους θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και η τριμερής Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος αποτελεί τελικά ενεργειακό στρατήγημα που θα δημιουργήσει την απαραίτητη διαφορά που έχουμε ανάγκη. 


Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Το κοίτασμα Zohr και η κυπριακή στρατηγική 

Όσοι προσπάθησαν τόσο καιρό να μειώσουν τη συνολική αξία των κυπριακών θαλάσσιων οικοπέδων, για να δώσουν αποκλειστική προτεραιότητα στο κοίτασμα Αφροδίτη, μπήκαν στη διαδικασία να παροτρύνουν την δημιουργία ενός αγωγού που συνδέει το κοίτασμα με την Αίγυπτο, αντί να τροφοδοτήσουν ένα σταθμό υγροποίησης στην Κύπρο. Και για να δικαιολογήσουν αυτή την προσέγγιση που είναι άκρως συντηρητική σε επενδυτικό επίπεδο, μας εξήγησαν ότι η Αίγυπτος έχει ανάγκη από το φυσικό αέριο της Κύπρου. 

Βέβαια δεν υπολόγισαν καν τις έρευνες που έκανε η ιταλική εταιρεία ENI στα θαλάσσια οικόπεδα της Αιγύπτου, ενώ αυτή η εταιρεία είναι γνωστή λόγω της παρουσίας της στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Όμως η ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr, το οποίο είναι υπεργιγαντιαίο έρχεται να ανατρέψει εξολοκλήρου αυτό το επιχείρημα. Και ήταν μάλιστα αναμενόμενο λόγω της δράσης της ENI και μάλιστα για δεκαετίες στην Αίγυπτο. Επίσης το κοίτασμα Zohr έρχεται να αποδείξει ότι το κοίτασμα Αφροδίτη δεν είναι το μοναδικό της περιοχής. Βέβαια υπάρχουν και τα κοιτάσματα Leviathan και Tamar. Απλώς τώρα το ξέρουν όλοι. Και δεν μπορούν πια να ισχυρισθούν μερικοί επιτήδειοι ότι πρέπει να ποντάρουμε μόνο πάνω στην Αφροδίτη, για να μην κάνουμε τίποτα αλλού. 

Με αυτήν την ανακάλυψη αντιθέτως που θα εξασφαλίσει αυτάρκεια στην Αίγυπτο, ο σταθμός υγροποίησης στο Βασιλικό πρέπει να γίνει προτεραιότητά μας. Διότι ακολουθεί αυτά τα νέα ενεργειακά νοητικά σχήματα, αλλά επίσης ενισχύει την γεωπολιτική αξία της Κύπρου και θα αποτελέσει ουσιαστικά πλατφόρμα για όλα τα επόμενα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ. 


Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.