3 Σεπτεμβρίου 2015

Η νέα ανακάλυψη κοιτάσματος Φυσικού Αερίου Νοτιοδυτικά της Κύπρου και η σημασία της για την Ελλάδα.

Γράφουν οι Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος

Εδώ και 5 χρόνια προσπαθούμε συστηματικά να πείσουμε τους πολιτικούς μας από όλο το πολιτικό φάσμα, για να ξέρουν και τι γίνεται πραγματικά, ότι οι προτεραιότητες και το "timing" της ανάδειξης του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της ελληνικής ΑΟΖ έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πατρίδα μας. Είχαμε εξάλλου πάντα τονίσει ότι παρότι η Νότια Κρήτη είναι μία τελείως ανεξερεύνητη περιοχή, θα έπρεπε να αποτελέσει ερευνητική προτεραιότητα για την χώρα μας λόγω της γειτονίας της με την ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, αλλά και των σχέσεων που έχουμε αναπτύξει και υλοποιούνται μάλιστα με τις τριμερείς.

Γνωρίζουμε ότι έγινε το αντίθετο και προτεραιότητα δόθηκε - μέσω των εκτελεσθέντων σεισμικών ερευνών - στο βόρειο Ιόνιο, με την δικαιολογία ότι οι σεισμικές καταγραφές θα μπορούσαν να είναι πιο ελκυστικές στην διεθνή αγορά, ενώ επί της ουσίας τα κοιτάσματα Νότια της Κρήτης έχουν πολλαπλή αξία. Χρέος μας όμως είναι να συνεχίσουμε την ερευνητική προσπάθεια εντοπισμού κοιτασμάτων μέσα στην ελληνική ΑΟΖ Νότια της Κρήτης που θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές συνέργειες ανάπτυξης (αγωγών ή υγροποίησης) με τα κοιτάσματα των ΑΟΖ της Κύπρου ή/και της Αιγύπτου. 

Η προσπάθεια αυτή προϋποθέτει κατάρτιση νέας στρατηγικής παραχωρήσεων μεγαλύτερης έκτασης θαλάσσιων οικοπέδων Νότια της Κρήτης με στόχο τον εμπλουτισμό τους το συντομότερο δυνατόν με νέες πιο πυκνές σεισμικές υποθαλάσσιες καταγραφές που θα οδηγήσουν σε γεωτρήσεις βάσει οφελών για το δημόσιο συμβάσεων, και μάλιστα με δεδομένη την παρουσία πρόσφατα εντοπισθέντων ήδη αξιόλογων στόχων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Νότια της Κρήτης, όπως είναι ο Μίνωας σε γεωλογικούς σχηματισμούς του Μεσσηνίου, σχηματισμούς συγγενείς με αυτούς που ανακαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες το Υπεργιγαντιαίο (Supergiant Gas Field) υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ. Τα αποθέματα του κοιτάσματος αυτού υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και τα 40 Τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, δηλαδή περί τα 1,14 Τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Τρις m3) το οποίο αντιστοιχεί στην σημερινή κατανάλωση της Ελλάδας για 250 ενεργειακά χρόνια. Συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά των ευρημάτων (στόχων δομών και ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων) της μείζονος περιοχής πρέπει να παρατηρήσουμε ότι το κοίτασμα Αφροδίτη της Κύπρου με έκταση 100 km2, με ωφέλιμο πάχος 90 μέτρων (m), με ταμιευτήρα της Μεσσήνιας γεωλογικής περιόδου πιστοποιήθηκε ότι περιέχει απολήψιμα αποθέματα της τάξης των ~120 Δις m3, ενώ το κοίτασμα Zohr με έκταση 120 km2 και με ωφέλιμο πάχος ταμιευτήρα του Μεσσηνίου 630 m πιστοποιήθηκε ότι θα μπορούσε να περιέχει αποθέματα της τάξης των ~1 Τρις m3. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς μας τυχόν ανακάλυψη φυσικού αερίου στον στόχο κοιτάσματος "Μίνωα" στο θαλάσσιο οικόπεδο 14 Νότια της Κρήτης, με έκταση 200 km2 και συντηρητικό πάχος ταμιευτήρα της εποχής του Μεσσηνίου 50m θα μπορούσαμε να αναμένουμε κατά μέσο όρο απολήψιμα αποθέματα ~77 Δις m3. Να σημειώσουμε ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου της ΕΝΙ βρίσκεται σε θαλάσσιο βάθος 1.450m, βάθος γεώτρησης 4.131m, ενώ ο στόχος κοιτάσματος Μίνωας βρίσκεται σε θαλάσσιο βάθος 1.500 μέτρων και αναμενόμενο βάθος γεώτρησης της τάξης των 3.000 μέτρων. 

Για να δει κανείς πόσο δραματικά έχει καθυστερήσει η Ελλάδα τις υποθαλάσσιες έρευνες της Νότια της Κρήτης δεν έχει παρά να κοιτάξει τον χάρτη των αιγυπτιακών θαλάσσιων οικοπέδων (blocks) όπου εκεί έχουν υπογραφεί τουλάχιστον 200 Συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τα τελευταία 20 χρόνια. Θα καταλήξουμε λέγοντας ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι ο χρόνος στην έρευνα και παραγωγή των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της ελληνικής ΑΟΖ, είναι κάτι το εξαιρετικά πολύτιμο για την οικονομία της χώρας μας απλώς αυτές οι ενέργειες χρειάζονται υψηλή στρατηγική σε εθνικό επίπεδο και υπερκομματικά βέβαια κι όχι μικροπολιτικές της δεκάρας.


Δείτε επίσης:

Ημέρα 1 - Μέρος A: 5ο Master Class Τοποστρατηγικής και Χρονοστρατηγικής. Οθωνοί, 25/08/2015 ΕΔΩ

Ημέρα 1 - Μέρος Β: 5ο Master Class Τοποστρατηγικής και Χρονοστρατηγικής. Οθωνοί, 25/08/2015 ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.