28 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ. ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ.

Γράφει ο Πέτρος Χασάπης 

Το πρόβλημα δεν είναι απλά οικονομικό, αλλά συστημικό. Είναι πρόβλημα λειτουργίας του ισχύοντος πολιτεύματος της παρασιτικής κοινοβουλευτικής ολιγαρχίας. 

Είμαστε δέκα περίπου εκατομμύρια Έλληνες και έχουμε δέκα εκατομμύρια διαφορετικές και ισχυρές γνώμες. Ο καθένας μας κουβαλάει πεντακόσιες οκάδες εγώ και δεν δέχεται τη γνώμη των άλλων. Είναι κακό αυτό; Όχι κατ’ ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση είναι η μαγιά για να εμφανιστεί πραγματική δημοκρατία. 

Όμως, το ολιγαρχικό κοινοβουλευτικό σύστημα που έχουμε εισαγάγει (κι αυτό εισαγόμενο) στη χώρα μας, απαιτεί στρατευμένες πλειοψηφίες και πλήρη διάλυση των ατομικών γνωμών και πρωτοβουλιών. Αυτό δεν μπόρεσε ποτέ, επί 200 σχεδόν χρόνια τώρα, να δέσει με τη δική μας Μεσογειακή ιδιοσυγκρασία. Γι’ αυτό και η συνεχής αστάθειά του (όπως και η σημερινή) οφείλεται σε προσωπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών για τη νομή της εξουσίας και όχι σε συγκρούσεις κοινωνικών συμφερόντων. Στο δικό μας πολιτικό σύστημα, η κοινωνία έχει βγει εντελώς έξω από το πολιτικό σύστημα, το οποίο κινείται αυτόνομα. Το πολιτικό σύστημα, με την βοήθεια του κράτους, δηλαδή του κρατικού μηχανισμού, τον οποίο ελέγχει απόλυτα, έχει αδρανοποιήσει την κοινωνία και την νέμεται μέσω των δικτύων κομματικής πελατείας και γραφειοκρατίας. 

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μπορεί σε άλλα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη να λειτουργεί κάπως ακόμα αυτό το ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα, αλλά εκεί, αφενός οι διάφορες ελίτ είναι παραγωγικές και όχι παρασιτικές και κρατικοδίαιτες, όπως είναι εδώ, αφετέρου υπάρχουν ισχυρές κοινωνικές ομάδες πίεσης, οι οποίες ελέγχουν την πολιτική και έτσι οι κοινωνίες εκεί έχουν ακόμα μια κάποια επιρροή πάνω στο πολιτικό σύστημα. Αντίθετα σε μας, αφενός η δική μας ολιγαρχία (οικονομική, πολιτική, πνευματική, δημοσιογραφική, καλλιτεχνική κ.λ.π.) είναι κρατικοδίαιτη και παρασιτική, αφετέρου δεν υπάρχουν εδώ ισχυρές κοινωνικές ομάδες πίεσης, αφού ακόμα και στο τελευταίο σωματείο ή σύλλογο που ιδρύεται, μπαίνουν αμέσως μέσα τα κόμματα και τον προσδένουν στο άρμα αυτού του πολιτικού συστήματος.

Ποιο είναι το φάρμακο; 

Άμεση αλλαγή του πολιτεύματος, ώστε αυτό να καταστεί πιο δημοκρατικό με την είσοδο της κοινωνίας στην πολιτική και την ως εκ τούτου κοινωνικοποίηση του κράτους. Δηλαδή την θέση του κρατικού μηχανισμού κάτω από την διεύθυνση και τον έλεγχο της κοινωνίας.  Άμεση αλλαγή του πολιτεύματος, ώστε να δώσει διέξοδο σε όλους τους Έλληνες για να ακουστεί η γνώμη τους και να συμμετάσχουν (όσοι το επιθυμούν) στη διακυβέρνηση της χώρας. Μόνο με αυτή την αλλαγή θα αλλάξει και ο ψυχισμός μας, ώστε να θέσουμε τις βάσεις για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Διαφορετικά θα σερνόμαστε από μνημόνιο σε μνημόνιο και από πολιτικό σε πολιτικό δίχως προοπτική, αφού ό,τι και να ψηφίζουμε, θα καταλήγουμε πάντα στον ίδιο παρανομαστή.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.