27 Αυγούστου 2015

Η «τρίτη εντολή» και ο μεγάλος συνασπισμός.

Του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Οι επικείμενες εκλογές θα καθορίσουν σε μεγάλο ποσοστό το πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας. Στην «κορυφή» τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα. Οι μονομάχοι είναι δύο, αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν συγκροτήσει ένα αχτύπητο – προς το παρόν – δίδυμο στο πλαίσιο του νέου δικομματισμού.

Ο πραγματικός χαμός γίνεται για την πολυπόθητη τρίτη θέση, αφού τέσσαρα κόμματα διαγκωνίζονται για την πολύ πιθανή τρίτη εντολή.

Λαϊκή Ενότητα, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι και το αναβαπτισμένο ΠΑΣΟΚ (με την σύμπραξη του ΚΙΔΗΣΟ και της ΔΗΜΑΡ) δείχνουν στις πρώτες δημοσκοπήσεις που έχουμε στα χέρια μας, να βρίσκονται πολύ κοντά, με τα δύο πρώτα κόμματα να έχουν ελαφρά υπεροχή.

Δεν γνωρίζω αν το έχουν αντιληφθεί πολλοί, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία, για το μοντέλο διακυβέρνησης της «επόμενης μέρας», ποιο από τα παραπάνω κόμματα θα είναι τρίτο… Δηλαδή πως θα διαμορφωθούν οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες αριθμητικά σε συνάρτηση με το ιδεολογικό πλαίσιο που αντιπροσωπεύουν αυτά τα κόμματα.

Καταρχήν θα πρέπει να αποκλείσουμε κάθε συνεργασία της Χρυσής Αυγής με τον οποιονδήποτε… Η περιθωριοποίηση του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου, απ’ όλους τους υπόλοιπους ανάβει κόκκινο φως σε ένα κυβερνητικό σχήμα με την συμμετοχή της Χρυσής Αυγής.

Τι τελευταίες ημέρες διαρρέεται πως στη ΝΔ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το «σκέφτονται», ωστόσο έχω την πεποίθηση πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν είναι ακόμα ώριμο στην παρούσα φάση…

Η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη θεωρητικά, ΜΟΝΟ με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί, αλλά στην παρούσα συγκυρία, οι διαφορές φαντάζουν πολύ μεγάλες για να γεφυρωθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αφήστε που αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα έδινε τροφή για μια σειρά από δικαιολογημένα σχόλια, για την ωριμότητα της Αριστεράς να διαχειριστεί το πολιτικό κεφάλαιο που της προσέφερε απλόχερα ο Ελληνικό λαός και θα οδηγούσε σε ραγδαία συρρίκνωση της.

Από την άλλη Ποτάμι και «νέο ΠΑΣΟΚ», αποτελούν μπαλαντέρ και για ΣΥΡΙΖΑ και για ΝΔ… Και τα δύο «μεγάλα» κόμματα, δεν θέλουν να συνεργαστούν με τα «διάφορα ΠΑΣΟΚ», για «ηθικούς» λόγους, αλλά είναι αναγκασμένα εκ των πραγμάτων να το κάνουν…

Εκτός εάν… τα «δύο ΠΑΣΟΚ» καταποντιστούν, δηλαδή μπουν στην Βουλή οριακά και η χώρα οδηγηθεί, είτε στον θρυλούμενο εδώ και 3 χρόνια μεγάλο συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, είτε οδηγηθούμε σε νέες εκλογές…

Κατά την γνώμη μου, το ποιος θα βγει τρίτος, δηλαδή το ποιος θα πάρει την τρίτη εντολή έχει μεγάλη αξία… Εκτός από τους ευνόητους συμβολικούς… έχει αξία και για ουσιαστικούς λόγους, αφού πολύ πιθανόν να σχηματιστεί κυβέρνηση απ’ αυτή, όπως το 2012… Τότε που ο Σαμαράς παρέδωσε αμέσως την εντολή στον Τσίπρα, για να τον εκθέσει και στην συνέχεια «είπε ναι» στην πρόταση του Βενιζέλου και σχηματίστηκε η θρυλική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με πρωθυπουργό τον Σαμαρά!!!

Έχω την αίσθηση πως αν Λαϊκή Ενότητα ή Χρυσή Αυγή καταλάβουν την τρίτη θέση, δεν θα χρειαστεί να πάμε καν σε τρίτη εντολή… Δηλαδή πως η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ θα αποτελέσει γεγονός και θα είναι εκείνη που θα κληθεί να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.