Τελευταίες αναρτήσεις

31 Αυγούστου 2015

Ότι χάσει εξ Ανατολών θέλει να το κερδίσει προς Δυσμάς.

Του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Τα παιχνίδια της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ σε συνδυασμό με τον υπερφιλόδοξο «νεοοθωμανισμό» των Ερντογάν και Νταβούτογλου, έχουν οδηγήσει εδώ και καιρό την Τουρκία σε διπλωματικό και στρατηγικό αδιέξοδο. Είναι τόσο αντιφατική και δυσεξήγητη η στάση των γειτόνων μας, οι οποίοι έχουν φτάσει σε σημείο, να βοηθάνε απροκάλυπτα τους τζιχαντιστές, να προχωράνε σε νέες εθνοκαθάρσεις χτυπώντας άμαχους Κούρδους και παράλληλα να θέλουν να γίνουν και «νταβατζήδες» της Ευρώπης…

Είναι ολοφάνερο πως η Άγκυρα κάνει ότι κάνει στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ επιδιώκοντας να «ικανοποιήσει» για εσωτερική κατανάλωση τις μεγαλεπήβολες διακηρύξεις του δόγματος Νταβούτογλου περί μιας φοβερής και τρομερής κεντρικής και όχι περιφερειακής δύναμης στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στο Εύξεινο Πόντο, στην Καύκασο, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο…

Βέβαια η αλήθεια είναι άλλη… Η Τουρκία είναι πιο αδύναμη από ποτέ, ενώ εσχάτως έχει και εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα, αφού παραμένει ακυβέρνητη… Μια άλλη μεγάλη αλήθεια είναι ότι η Τουρκία φοβάται, γι αυτό και επιδίδεται σε μια σειρά από άναρθρους και «αμυντικούς» λεονταρισμούς…

Τι φοβάται πραγματικά η Τουρκία; Η επιρροή που ασκεί το ΡΚΚ στους Κούρδους της Συρίας προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στην Άγκυρα, η οποία θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι με την καθοιονδήποτε τρόπο ανατροπή του Άσαντ, οι Κούρδοι της Συρίας θα ανακηρύξουν την αυτονομία τους, με αποτέλεσμα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ίδια με το ΡΚΚ στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, να αποκτήσει εφιαλτικές διαστάσεις για την ίδια.

Βλέπουν οι γείτονες ότι η Συρία στην μετά Άσαντ εποχή θα γίνει νέο Ιράκ, κάτι που σημαίνει ότι ενισχύεται σε σημαντικό βαθμό το όραμα των Κούρδων να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος… Σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία νοιώθει ότι έρχεται η σειρά της…. Διαισθάνονται ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου, πως είναι πολύ πιθανό επί των ημερών τους, αντί για τη «νέα Οθωμανική αυτοκρατορία» να τους σκάσει μια δραματική μείωση εδαφών!!!!

Για να είμαι ακριβής, θα πρέπει να διευκρινήσω πως το κεμαλικό καθεστώς, παρόλο που προκάλεσε πολύ περισσότερα δεινά στην χώρα μας σε σχέση με τον Ερντογάν, διατηρούσε «με τις γνωστές αθέμιτες πρακτικές του», την Τουρκία ενωμένη και πολύ πιο κοντά στην ευρωπαϊκή προσαρμογή και «εξημέρωση»…

Μπορεί ο Ερντογάν διαχρονικά να έδειχνε μια διάθεση «συνεννόησης» με την Ελλάδα και να είχε επικεντρωθεί στα ανατολικά του μέτωπα, ωστόσο τον τελευταίο καιρό δείχνει ν’ αλλάζει στρατηγική… Δείχνει διάθεση να εξάγει την εσωτερική του κρίση προς Δυσμάς… Δηλαδή στο Αιγαίο, την Κύπρο και τα Βαλκάνια… Κι επειδή γνωρίζει πολύ καλά ο Σουλτάνος ότι στο ανατολικό μέτωπο νομοτελειακά θα βγει χαμένος, προσπαθεί  να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη…

Ότι χάσει εξ Ανατολών, να το κερδίσει προς Δυσμάς… Είτε εδαφικά, είτε (κυρίως) οικονομικά, ειδικά τώρα που διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν τον πρώτο λόγο στα πετρέλαια της Ελλάδας και της Κύπρου…

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.