8 Ιουλίου 2015

Αρθρα του Νίκου Λυγερού για τον Ελληνισμό.

Το ελληνικό μήνυμα

Το ελληνικό μήνυμα για τις νέες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους. Δεν διαπραγματευόμαστε την έξοδο ή την παραμονή. Θέλουμε να είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αν παλεύουμε για κάτι, είναι με αυτή τη βάση. Οι προτάσεις μας είναι μια τροποποίηση των λεγόμενων προτάσεων. Δηλαδή δεν ερχόμαστε να διαπραγματευτούμε ένα νέο κείμενο που δεν έχει καμία σχέση με την όλη συζήτηση. Σίγουρα θα υπάρξουν σημεία τριβής, αλλά γι’ αυτό γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι να αποτρέψουμε την εύρεση μιας λύσης που αποσκοπεί στην έξοδο από την Ευρωζώνη, κάνοντας μια τροποποίηση με βάση τη Συνθήκη του Maastrich, διότι ήδη μιλούν μερικοί κύκλοι που θεωρούν ότι πρέπει να εισακουστεί η θέληση των Ελλήνων, για μια τροποποίηση με βάση τα άρθρα 108 και 109. Διότι θεσμικά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να φύγει θεσμικά κάποιος από την Ευρωζώνη και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το πρόβλημα είναι να μην δημιουργηθεί η ανάγκη να γίνει τώρα μια εξαίρεση που θα γίνει αποδεκτή, για να λυθεί ομαλά το πρόβλημα και η Ελλάδα να μείνει στο έλεος του Θεού επειδή παρεξηγήθηκε η θέληση των Ελλήνων. Κατά συνέπεια πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί, όχι μόνο στις δηλώσεις μας, αλλά και στις πράξεις μας για να ξεκαθαριστεί το όλο πλαίσιο για να μην παρεκτραπεί το θέμα. Η όλη συζήτηση γίνεται για να παραμείνουμε στη θέση μας, διότι οι προτάσεις μας έχουν βέβαια αυτό το πεδίο δράσης και κανένα άλλο.


Αναδίπλωση του Ελληνισμού

Τώρα πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά και ολιστικά, γιατί πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Η δήλωση των αρχηγών των κομμάτων μας είναι σημαντική, γιατί δείχνει το σωστό πλαίσιο, αφού πρόκειται για μια κίνηση ενωτική σε μια απαίτηση εθνική. Στην συνέχεια πρέπει να είμαστε συνεπείς και στις πράξεις μας. Δεν είμαστε πια στο πλαίσιο των συζητήσεων, πρέπει να πάρουμε σωστές αποφάσεις με ορθολογικό τρόπο. Και αυτός πρέπει να είναι στρατηγικός. Η κομματική προσέγγιση έχει φτάσει στα όρια της και πρέπει επιτέλους να δούμε το εθνικό θέμα που απασχολεί όλους τους Έλληνες. Πιεζόμαστε οικονομικά και τώρα οι καθυστερήσεις προκαλούν βάσανο στους πιο φτωχούς από τους δικούς μας. Έτσι πρέπει να λύσουμε ένα τριπλό πρόβλημα. Το πρώτο σκέλος είναι να βοηθήσουμε τους δικούς μας. 

Το δεύτερο, να πείσουμε επί του πρακτέου ότι θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη για να διευκρινίσουμε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. 

Και το τρίτο είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τα αντικειμενικά μας και συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως είναι οι δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική ΑΟΖ, για να έχουμε ανθεκτικά επιχειρήματα που είναι ικανά ν’ αλλάξουν τα δεδομένα της ανάλυσης. Πρέπει να τα έχουμε όλα αυτά στο μυαλό μας για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα μας. Οι δυσκολίες δεν μας βάζουν κάτω. Είμαστε του Ελληνισμού και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας, γιατί δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα όσο δύσκολος κι αν είναι.


Άπειρες αντοχές

Με τα νέα δεδομένα που μας κατακλύζουν, πρέπει πραγματικά να έχουμε άπειρες αντοχές. Κάθε φορά τα πράγματα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος, αλλά αντέχουμε διότι είμαστε Έλληνες και δεν τα παρατάμε τόσο εύκολα. Δεν χρειαζόμαστε μόνο οικονομικές προσεγγίσεις για αυτό το εθνικό θέμα. Τα οικονομικά προβλήματα λύνονται στρατηγικά κι όχι μόνο οικονομικά. Πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση που σκέφτεται όχι κομματικά βέβαια, αλλά εθνικά και ταυτόχρονα να λειτουργεί και στρατηγικά. Διότι μια πολιτική που δεν υποστηρίζεται από στρατηγική δεν έχει μέλλον. Το πρόβλημα πρέπει, επίσης, να επιλυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Η συμφωνία που πρέπει να βρεθεί θα πρέπει να είναι ανθεκτική και σε βάθος χρόνου. Οι τοπικές και προσωρινές λύσεις δεν αντέχουν τις πιέσεις του χρόνου. Κι εμείς είμαστε ένας λαός του χρόνου που πάντα υπολογίζει τη συνέχεια, γιατί προσέχουμε και τους επόμενους κι όχι μόνο τον εαυτό μας. Δεν ερχόμαστε σε ρήξη μόνο για να φανεί. Πρέπει να είμαστε ανθεκτικοί, γιατί δεν είμαστε προσωρινοί, ούτε περαστικοί. Ο λαός μας έχει ζήσει και χειρότερα και τα ξεπέρασε, γιατί χρησιμοποιήσαμε τη στρατηγική μας νοημοσύνη. Είμαστε εδώ και χιλιάδες χρόνια, περάσαμε αιώνες κατοχής κι όμως είμαστε εδώ, μετά από τόσα δεινά που ξεπεράσαμε. 

Με άλλα λόγια, έχουμε άπειρες αντοχές κι αυτό είναι ένα στοιχείο που μας χαρακτηρίζει. Είμαστε Έλληνες όχι απλώς επειδή είμαστε μόνο η συνέχεια των δικών μας, αλλά κι επειδή κάνουμε πράξεις που συνεχίζουν το έργο του Ελληνισμού. Έχουμε ήδη αρχίσει ν’ ασχολούμαστε με το απέραντο γαλάζιο, αλλά θα πρέπει ακόμα να το παλέψουμε για ν’ αναδειχθεί η αξία του σε όλους. 


Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.