7 Ιουλίου 2015

Αρθρα γεωστρατηγικής του Νίκου Λυγερού.

Νέες Διαπραγματεύσεις και ελληνική ΑΟΖ

Όσοι δεν έχουν καταλάβει ότι η ΑΟΖ ως θέμα δεν είναι ένα παίγνιο μη μηδενικού αθροίσματος, μιλούν μόνο για την Τουρκία και αποδεικνύουν την ασχετοσύνη τους, αφού η ΑΟΖ αφορά 6 χώρες γύρω μας και τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, 3 δηλαδή την Αλβανία, την Ιταλία και την Λιβύη. Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο έχουμε άμεσα επαφή με την Ιταλία και την Κύπρο. Και με την τελευταία μιλάμε και σε επίπεδο τριμερούς μαζί με την Αίγυπτο. Συνεπώς όλους αυτούς τους συμφέρει να περάσουμε σε φάση υλοποίησης. 

Επίσης, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 14 Μαρτίου 2013 παροτρύνει την αξιοποίηση των αυτοχθόνων πηγών ενέργειας για να ενισχυθεί η πολιτική της ενεργειακής ασφάλειας και για να μην έχουμε τόσο μεγάλη εξάρτηση από το εξωτερικό, το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ όχι μόνο είναι πια της επικαιρότητας, αλλά μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο ακόμα και τώρα στις διαπραγματεύσεις και αυτό φαίνεται ήδη από την παρουσία του αρμόδιου υπουργείου και στην συνάντηση των αρχηγών κομμάτων για την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων σε εθνικό επίπεδο. Διότι οι στρατηγικές θέσεις δεν δημιουργούνται από το κενό, αλλά με στοιχεία αντικειμενικά που θεμελιώνουν μια σοβαρή και αξιόπιστη προσέγγιση.


Στρατηγική και συγκριτικά πλεονεκτήματα

Σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να βασιζόμαστε και σε στρατηγικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, για να έχουμε μια θέση πιο ανθεκτική. 

Ένα πρώτο στοιχείο είναι η συνοχή της ομάδας που πρέπει να είναι ενωμένη για να πετύχει ένα συγκεκριμένο στόχο που εξυπηρετεί την πατρίδα μας. 
Το δεύτερο στοιχείο είναι να υπάρχει μια συγκροτημένη στρατηγική που αντιπροσωπεύει τη θέλησή μας η οποία υποστηρίζεται ορθολογικά με αντικειμενικά στοιχεία. 
Το τρίτο είναι να υπάρχουν αυτά και να αποδεικνύουν ότι έχουμε προοπτικές που λειτουργούν καταλυτικά όχι μόνο σ’ ένα τομέα αλλά ολιστικά. Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε μια καλή ομάδα με μια στρατηγική και με θεμελιακές σχέσεις που δημιουργούν ένα σύμπλεγμα πάνω στο οποίο χτίζεται μια ισχυρή θέση που μπορεί να κρατήσει και να αντέξει πιέσεις. Αλλιώς δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις και μόνο για συνομιλίες, που δεν μπορούν να έχουν ένα αποτέλεσμα χειροπιαστό που έχει την ικανότητα να αλλάξει ακόμα και στοιχειωδώς τα βασικά δεδομένα. Ενώ το νοητικό σχήμα που εμφανίζεται με την έννοια του τεχνολογικού bonsai. 

Αυτή η διαφορά κάνει τη διαφορά, διότι αποτελεί ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε μια πολλαπλή στρατηγική που εφαρμόζεται σε ένα πλέγμα. Η πλατφόρμα εφαρμογών που αποτελεί η ελληνική ΑΟΖ δεν έχει γίνει αντιληπτή από όλους τους παίκτες της διαπραγμάτευσης. Κι αυτό πρέπει να αναδειχθεί για να αξιοποιηθεί. Γιατί πολλοί, και ακόμα και οι δικοί μας, δεν το ξέρουν το θέμα με συγκεκριμένες γνώσεις και δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα περάσει στο στάδιο υλοποίησης. Ενώ αυτό έχει ήδη αρχίσει λόγω του μεγάλου διαγωνισμού για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να το αναδείξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ελληνική ανασυγκρότηση

Όταν τα προβλήματα είναι εθνικά και κανένας δεν μπορεί να τα λύσει από μόνος του, είναι καλό να υπάρχει μια συντονισμένη προσέγγιση εθνικής σωτηρίας. Δεν έχουμε καμιά πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο χωρίς να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Δεν αναζητούμε καμιά ρήξη με κανέναν, αφού πρέπει να βρούμε ένα συμμαχικό πλαίσιο για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Τώρα πρέπει να υπάρχει ένας κοινός στόχος και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο. Αλλάξαμε το λεξιλόγιο, αλλά επί της ουσίας η σκέψη και οι έννοιες είναι οι ίδιες. Σε κομματικό επίπεδο θα μαζευτούν όλοι για να βρουν ένα πεδίο σύγκλισης, έτσι ώστε να εμφανιστούν μόνο στρατηγικά σχήματα. Σίγουρα μερικοί θα είναι δυσαρεστημένοι που θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους, αλλά είναι απαραίτητο για την εθνική σωτηρία λόγω της κατάστασης. Δεν είμαστε πια σε φάση κρίσης, αλλά έκτακτης ανάγκης για τον λαό μας. 

Πρέπει να το παλέψουμε εντατικά αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε την πατρίδα μας. Διότι η ιδέα δεν είναι να σώσουμε τα κόμματα για να υπογράψουν ακριβώς τα ίδια απλώς με την κάλυψη της αποδοχής του λαού για να μην υποστούν κόστος. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων για την πατρίδα μας. Απλώς πρέπει να υπάρχει ένας πυρήνας πίσω στον οποίο θα βασιστούμε για να διεκδικήσουμε πράγματα στις διαπραγματεύσεις. Και γι’ αυτό δεν αρκεί να ζητάμε όλοι το ίδιο, αλλά να παράγουμε το ίδιο έργο είναι απαραίτητο. Το στρατηγικό μείγμα πρέπει, λοιπόν, να έχει μια βάση εθνική και να αφορά τον ελληνικό λαό με άμεσο τρόπο. Διότι τώρα δεν μιλάμε πια για ψηφοφόρους, αλλά για Έλληνες πολίτες που υποφέρουν. Αρκετά άργησε το όλο θέμα και τώρα πρέπει να είμαστε συγκροτημένοι. Ας αφήσουμε τα πολλά λόγια κι ας συνεργαστούμε επί του πρακτέου για να λύσουμε τα πιο επείγοντα προβλήματα. Αλλά αυτό να γίνει με στρατηγική για να μην είναι μόνο μια λύση τοπική και προσωρινή που θα πρέπει να επανεξετάσουμε μετά από λίγο. Τώρα θέλουμε στρατηγική συνέχειας για τον Ελληνισμό.


Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης:

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "200 χρόνια αντίστασης στη βαρβαρότητα". Αίθουσα εκδηλώσεων δημοτικού σχολείου Ερήμης. Κύπρος. Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015 ΕΔΩ

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού "Επιλογές TV". 6/7/2015 ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.