25 Μαΐου 2015

Ελλάδα και Αλβανία: Ο χορός του σατανά

Ο πολύ καλός γεωπολιτικός αναλυτής, Λουκάς Συμπεράς, πριν από 4 (περίπου) χρόνια με ένα αποκαλυπτικό του άρθρο επιχείρησε επιτυχημένα να καταδείξει τον "εν υπνώσει" κίνδυνο της "Μεγάλης Αλβανίας" και τον εν δυνάμει κίνδυνο που διαφάνηκε από τα πρώτα "σκιρτήματα" του αλβανικού εθνικισμού. Στο άρθρο που ακολουθεί μπορούμε να παρατηρήσουμε μεν τις προθερμαντικές διαδικασίες του αλβανικού εθνικισμού, αλλά μπορούμε, επίσης, να κατανοήσουμε το μέγεθος της εγκληματικής αδράνειας της ελληνικής πλευράς. 

Γράφει ο Λουκάς Δ. Συμπεράς 

Το πρώην κομμουνιστικό γειτονικό κράτος, Αλβανία, για πολλά χρόνια βρισκόταν υπό το καθεστώς καταπίεσης αλλά και παράλληλα βρισκόταν σε καθεστώς “εμπόλεμης κατάστασης” με τη χώρα μας. Οι δύο χώρες, Ελλάς και Αλβανία, ατύπως, αναμετρήθηκαν υπό την έννοια του όρου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν η Αλβανία αποφάσισε να πάρει το μέρος του Άξονα, χωρίς ωστόσο να πολεμήσει υπό το βάρος επίσημης άποψης (όπως το ίδιο έκαναν Τουρκία και Βουλγαρία τότε), εκμεταλλευόμενη το γεγονός πιθανής ελληνικής ήττας ώστε μετέπειτα να διεκδικήσει ελληνικά εδάφη. Αυτά που σήμερα ανοιχτά διεκδικεί με την ονομασία …”τσαμουριά”.

Η αποτυχία της πιο πάνω αλβανικής απόφασης, να πάρουν σαφή διπλωματικό και όχι μόνο προσανατολισμό απέναντι στον Άξονα, της κόστισε στο γεγονός πως όλα όσα είχαν κατά νου τότε δεν πραγματοποιήθηκαν. Το ίδιο συνέβη και με τη Βουλγαρία, αλλά και με τη Τουρκία, τότε, ενώ κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός πως η Ελλάς πολέμησε, αντιτάχθηκε και μάλιστα ουκ ολίγες φορές εκθειάστηκε όσον αφορά το ρόλο της, ακόμη και από εχθρούς της. 

Με το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι όποιες αλυτρωτικές τάσεις υπήρχαν από πλευράς Αλβανίας εις βάρος της Ελλάδας μπήκαν στο “συρτάρι” της ατζέντας περιμένοντας για αργότερα, λόγω αποτυχίας επιλογών… 

Αρχές της δεκαετίας του ’90 και κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής κατάρρευσης, η Αλβανία ως χώρα πέρασε σε μια νέα σελίδα όσον αφορά την ιστορία της. Τα βασικά χαρακτηριστικά που σημάδεψαν τη νεώτερη ιστορία της Αλβανίας και προσδιορίζονται στα τελευταία περίπου 20 χρόνια, χαρακτηρίζονται από τη λαθρομετανάστευση και από τον αλυτρωτισμό. 

Η έννοια λαθρομετανάστευση είναι ίσως γενική και δεν αποδίδει στο έπακρο την έννοια του όρου. Ωστόσο στη περίπτωση της Αλβανίας η λαθρομετανάστευση υποκινήθηκε από το αλβανικό κράτος σε συννενόηση πολλές φορές με το ελληνικό και ουσιαστικά μετατράπηκε κατά διαστήματα σε μορφή εποικισμού. Το ίδιο, συγκυριακά… δεν νομίζω, χρονικό διάστημα με τη κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ, ακούστηκαν δειλά και οι πρώτες φωνές που μιλούσαν ανοιχτά πια για την ανάγκη ύπαρξης μιας νέας τάξης πραγμάτων υπό το καθεστώς μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης και εκεί πια ξεπρόβαλαν ξεκάθαρα πια οι απανταχού φανατικοί φίλοι της περιβόητης και παγκοσμιοποίησης, όπως επίσης οι κυρίως αριστεριστές φίλοι των χωρών χωρίς περίπου σύνορα. 

Τα Βαλκάνια για πολλούς τότε ήταν το έναυσμα ή καλύτερα ένα από τα σημαντικότερα τεστ όσον αφορά τα σχέδια της παγκοσμιοποίησης. Η συνέχεια, γνωστή… εκατομμύρια Αλβανών συρρέουν λαθραία στη χώρα, και σε μορφή καταιγίδας πολλαπλασιάζονται καθημερινώς λόγω ανικανότητας αλλά κυρίως εκτέλεσης καθηκόντων της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης για την τότε επόμενη δεκαετία. 

Αλβανία και Παγκοσμιοποίηση 

Τα όσα προαναφέρω είναι ήδη σε περίπου όλους γνωστά, ωστόσο ήταν το πρελούδιο της επερχόμενης κρίσης που κάποιοι είχαν ήδη προγραμματίσει για εμάς, χωρίς εμάς (και με το δεύτερο “εμάς” βάζω μέσα και τις δύο χώρες, που ωστόσο η μία κέρδισε σε ποσοστό 100% (Αλβανία) με την άλλη να επιβαρύνεται σε συντριπτικό ποσοστό εναντίον της (Ελλάδα)). Οι Αλβανοί στη πλειοψηφία τους, διαχρονικά ως λαός, ως φυλή ή και ως έθνος δεν διακατέχονταν από το θρησκευτικό συναίσθημα ενώ για ορισμένους εκτός ή και εντός Αλβανίας η χώρα αποτελείτο στη πλειοψηφία της από απάτριδες πολίτες υπό την έννοια πως είχαν αλλοιωθεί όσον αφορά τη παιδεία και τις αποφάσεις του καθεστώτος Χότζα, λόγω κομμουνισμού. 

Το γεγονός πως στη νότια πλευρά της Αλβανίας ή Βόρειο Ήπειρο για εμάς, το γεγονός πως ζούνε και έχουν περιουσίες πολλές χιλιάδες Ελλήνων ήταν ανέκαθεν ένα σοβαρό πρόβλημα για το Αλβανικό κράτος και κόλαφος για την εξωτερική πολιτική τους απέναντι στη χώρα μας. 

Η ελληνική εξωτερική πολιτική που υιοθετήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις πιέσεις από εξωγενείς παράγοντας (ΗΠΑ), έδωσαν το δικαίωμα δημιουργίας πρόσφορου εδάφους στον αλβανικό αλυτρωτισμό και αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. 

Τα Βαλκάνια, είτε για τον έναν, είτε για τον άλλον λόγο αποφασίστηκαν να γίνουν μία απέραντη “βαβέλ” εθνοτήτων διάσπαρτων σε χώρες που ωστόσο θα διαφύλασσαν επί της παρούσης φάσης τα σύνορά τους ως είχαν. 

Η ελληνική εξωτερική πολιτική απεμπόλησε το μόνιμο πλεονέκτημα με το όνομα “ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ” που είχε απέναντι στην Αλβανία και όχι μόνο αυτό αλλά έδωσε και το δικαίωμα ώστε να έρθουν στο προσκήνιο πια, όλα όσα η Αλβανία δεν κατάφερε όταν συντάχθηκε στο πλευρό των Ιταλών που επιτέθηκαν στη χώρα μας το 1940. 

Το «Εθνικό Δόγμα» της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών και η επιθυμία διαμελισμού της Ελλάδας 

Ο Αλβανικός αλυτρωτισμός αναζωπυρώθηκε όπως και καθοδηγήθηκε από τις Δυτικές Δυνάμεις και κυρίως από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Παρότι η Σερβία αντέδρασε τότε όσο πιο δυναμικά μπορούσε, με την Ελλάδα να παραμένει επιφυλακτική και τις Ρωσία και Κίνα να θεωρούν την απόσχισή του τμήματος του Κοσσυφοπεδίου παράνομη, στις 17 Φεβρουαρίου 2008, η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε, μονομερώς, την ανεξαρτησία του από τη Σερβία που προσέφυγε στον ΟΗΕ. 

Το μέρος του “Κοσσυφοπεδίου” που ανήκε στους Αλβανούς Κοσσοβάρους αναγνωρίσθηκε τότε άμεσα από τις μεγαλύτερες Δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία) συμπεριλαμβανομένου των ΗΠΑ. Η ιδέα ύπαρξης πολλών μικρών προτεκτοράτων στη Βαλκανική άρχισε να παίρνει “σάρκα και οστά” και με επίσημο πια τρόπο. Η αναγνώριση των Αλβανών Κοσσοβάρων ως ανεξάρτητο κράτος από τη Δύση αποτέλεσε την επίτευξη περίπου του 1/3 του στόχου όσων καταγράφονται στο «Εθνικό Δόγμα» της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών. 

Το «Εθνικό Δόγμα» της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών υποστηρίζει ότι τα σύνορα του 1913 άφησαν περισσότερους Αλβανούς εκτός Αλβανίας παρά εντός. 

Τα βήματα ώστε να ολοκληρωθεί το «Εθνικό Δόγμα» σύμφωνα με τους συντάκτες τους (1997) είναι τα ακόλουθα: 

- Διεκδίκηση του Κοσσυφοπεδίου 
- Αυτονομία των Αλβανών της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου 
- Ανακίνηση μειονοτικού ζητήματος για τους …Αλβανούς της Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιους εννοεί. 

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας ουκ ολίγες φορές θεώρησε ως θετική εξέλιξη την απόσχιση μέρους του Σλαβικού κράτους (Σκόπια) στην Αλβανία. Και αυτό γιατί το διαιρεμένο σε αυτή τη περίπτωση Σκοπιανό κράτος θα ήταν θέμα χρόνου να προσχωρήσει στη Βουλγαρική επικράτεια. Μέχρι στιγμής υπάρχουν γεγονότα που δικαιολογούν ως ενός σημείου την αισιοδοξία όσων ενστερνίζονται το συγκεκριμένο σενάριο, αφού αρκετοί Σκοπιανοί, μέχρι και πρώην υπουργοί έχουν ήδη αποκτήσει Βουλγαρικά διαβατήρια. 

Η αντίθετη άποψη υποστηρίζει πως ο κίνδυνος να παραμείνει “ζωντανό” το μόρφωμα των Σκοπίων προκαλώντας με το όνομα “Μακεδονία”, έχοντας απλώς μικρότερη έκταση, σε συνδυασμό με την εδαφική επέκταση της Αλβανικής επικράτειας, θα δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Και αυτό γιατί η χώρα μας θα είχε να αντιμετωπίσει αφενός τους Σλάβους των Σκοπίων να διεκδικούν εδάφη της Μακεδονίας (“Μακεδονία” του Αιγαίου) σε συνδυασμό με το θέμα της ονομασίας και αφετέρου τη προοπτική ολοκλήρωσης του «Εθνικού Δόγματος» της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών που ουσιαστικά θα διαμέλιζε τη χώρα μας. 

Η αναγνώριση των Αλβανών Κοσσοβάρων, θεωρήθηκε για πολλούς ως η κερκόπορτα στη …πολτοποίηση εθνοτήτων που επιχειρείται μιας και έκτοτε οι Αλβανοί των Σκοπίων, οι Κροάτες της Ερζεγοβίνης, οι Σέρβοι της Βοσνίας και της Κροατίας, οι Βάσκοι στην Ισπανία, οι Ούγγροι στη Ρουμανία, οι Τσετσένοι στη Ρωσία, οι Ρώσοι της Οσσετίας στη Γεωργία, οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρμενία- Αζερμπαϊτζάν), οι Κούρδοι στο Ιράκ και στην Τουρκία, οι Πακιστανοί του Κασμίρ και μία πλειάδα άλλων θα είχαν πολύ πιο βάσιμα επιχειρήματα να ζητούν την ανεξαρτησία τους από αυτά που προέβαλλαν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί. 

Η προοπτική μιας “μεγάλης” ή αλλιώς “Φυσικής Αλβανίας” πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το 2015! 

Ο Orhan Rexhep, αντιπρόεδρος του Presevo (τμήμα της Νότιας Σερβίας) σε δηλώσεις του το Νοέμβριο του 2010 παραδέχτηκε: 

“Προετοιμαζόμαστε εντατικά στο σχεδιασμό σύστασης της “Φυσικής Αλβανίας” που πρέπει να υλοποιηθεί το 2013 ή το αργότερο το 2015. Συνομιλίες και σχετικοί σχεδιασμοί παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά πριν από 15 ημέρες, στη συνεδρίαση που κάναμε και συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος του Presevo, Ragmi Mustafa όπως και ο ηγέτης του Κινήματος Δημοκρατικής Πρόοδου Jonuz Musliu”. 

“Βρισκόμουν στα Τίρανα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ώστε να στηρίξω το Αλβανικό Εθνικό Κίνημα που αποτελείται από μέλη που οραματίζονται τη “Φυσική Αλβανία” και θα πάρει μέρος στις επόμενες εκλογές” συνέχισε τότε. 

“Οι χώρες που βρίσκονται στη λίστα που τμήματα αυτών θα προσαρτηθούν στα δικά μας είναι: Σερβία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα και Σκόπια” (Μακεδονία τους είπε), τόνισε. 

Το ίδιο χρονικό διάστημα, το αλβανικό εθνικιστικό κόμμα “Vetëvendosje” (Αυτοδιάθεση) που θα συμμετέχει στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου 2010 στο Κοσσυφοπέδιο, κίνησε το ενδιαφέρον Γερμανού δημοσιογράφου που πήρε συνέντευξη από τον επικεφαλής του, Albin Kurti. Στην συνέντευξη αυτή ο Albin Kurti εξήγησε ότι το κόμμα του δεν τάσσεται κατά της διεθνούς παρουσίας στο Κοσσυφοπέδιο. 

Ωστόσο επισήμανε
“Οι Αλβανοί στα Βαλκάνια αποτελούν έναν ενιαίο έθνος. Τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας έχουν τοποθετηθεί δια της βίας”. 


Σε σχετικό δημοσίευμα το Δεκέμβριο του 2010 η εφημερίδα ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ γράφει: “Εθνικιστικοί κύκλοι συνεχώς καλλιεργούν την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», την ώρα που οι ηγέτες της ελληνικής μειονότητας αλληλοτρώγονται… 

Με την κατάργηση της «βίζας» χιλιάδες Αλβανοί θα κατακλύσουν τη χώρα μας. 

Σε νέα φάση έντασης φαίνεται ότι εισέρχονται πλέον οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι στο επόμενο διάστημα ανάμεσα στις δύο χώρες θα δημιουργηθούν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Αμερικανικές υπηρεσίες έχουν στη κατοχή τους απόρρητα έγγραφα, που αποκαλύπτουν το παρασκήνιο από τις πρόσφατες διπλωματικές επαφές μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας. Εθνικιστικοί κύκλοι στη γειτονική χώρα, αντί να περιορίσουν, καλλιεργούν όλο και περισσότερο την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας». Και αυτό, με την ανοχή, αν όχι την παρότρυνση, του Σαλί Μπερίσα. Από τα μέσα Δεκεμβρίου (2010) θα έρχονται χωρίς «βίζα», ελεύθερα οι Αλβανοί στην Ελλάδα, όπως θα πηγαίνουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που, εκ των πραγμάτων, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της εγκληματικότητας. 

Επιπλέον με υπουργική εγκύκλιο αυξάνεται το όριο παραμονής των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Και αυτό, το μετέδωσε Αλβανικό κανάλι ως πρώτο θέμα! 

Απόρρητα έγγραφα 

Τα απόρρητα έγγραφα που αναμένεται να δημοσιευθούν, θα αναφέρονται μεταξύ άλλων στο ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά στο νότιο τμήμα της Αλβανίας. 

Αλλά και στη Συμφωνία των χωρικών υδάτων μεταξύ των δύο χωρών, η οποία απορρίφθηκε λίγους μήνες μετά από το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων. 

Στο μεταξύ ο τότε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με το πώς κατέληξαν στα χέρια των ΗΠΑ διαβαθμισμένες πληροφορίες, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί ως «άκρως απόρρητες» από την Ελληνική κυβέρνηση. 

Βέβαια, το βασικό πρόβλημα δεν είναι το πώς διέρρευσαν τα έγγραφα, αλλά τι θα έρθει στο φως της δημοσιότητας. Είναι δεδομένο ότι η Ελληνική πλευρά συνεχώς υποχωρεί και δέχεται απανωτά «χαστούκια» από την Αλβανία. 

Ένα από αυτά τα «χαστούκια» είναι οι σχεδόν επίσημες διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, με στόχο τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, μεγάλο μέρος της Ηπείρου. Το «σχεδόν επίσημες» έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα τα τελευταία χρόνια, και προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους ότι δεν είναι ακραίος, δεν τάσσεται, δημόσια, τουλάχιστον, υπέρ της «Μεγάλης Αλβανίας». Ωστόσο στο παρασκήνιο, φέρεται να υποκινεί τους εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε στις τελευταίες εκλογές συνεργάστηκε με το κόμμα των «Τσάμηδων». 

Δεν είναι τυχαίο το ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας “Balkan Monitor” (που έγινε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τα Βαλκάνια), η πλειοψηφία των Αλβανών, που ζουν στο Κόσσοβο, στα Σκόπια και στη χώρα τους, υποστηρίζουν την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας». Συγκεκριμένα το 80% των Αλβανών του Κοσσσυφοπεδίου είναι υπέρ της ιδέας της «Μ. Αλβανίας». Μάλιστα οι μισοί από αυτούς θεωρούν πως σε δέκα χρόνια θα υπάρχει η «Μεγάλη Αλβανία»! Την ίδια άποψη έχει το 51,5% των Αλβανών των Σκοπίων και το 62% των Αλβανών, που ζουν στην Αλβανία. 

Επίσης δεν είναι καθόλου συμπτωματικό το ότι η Ακαδημία Επιστημών Τιράνων στο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό της χαρακτηρίζει ως «Αλβανικά εθνικά εδάφη» τα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Άρτα και την Πρέβεζα … 

Για την Αλβανική Ακαδημία Επιστημών, η περιοχή της Ηπείρου, θεωρείται «Αλβανικό εθνικό έδαφος», το οποίο κατέλαβε στρατιωτικά η Ελλάδα το 1912 – 1913. 

«Τα Ιωάννινα μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι της Τσαμουριάς και άλλα αλβανικά εδάφη εδόθησαν στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις η οποία τα κατέλαβε στρατιωτικά», γράφει συγκεκριμένα το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό, που «βλέπει» Τσάμηδες σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα. Εκτός από το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό, σημαντικότερο έργο της Ακαδημίας θεωρείται η έκδοση του βιβλίου: «Πλατφόρμα για την επίλυση του Αλβανικού Ζητήματος». 

Σ’ αυτό τα όρια του «ιστορικά εθνικού Αλβανικού χώρου» απλώνονται πολύ πέρα από τις κατοικούμενες από Αλβανούς περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, για να περιλάβουν την «μείζονα Τσαμουριά» μέχρι την Πρέβεζα, την Καστοριά και τη Φλώρινα. 

Υπό συζήτηση τα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας! 

Με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, το 2010 ακυρώθηκε η συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας είχε αποφανθεί πως η συμφωνία ήταν εταιροβαρής υπέρ της Ελλάδος. Σύμφωνα με τότε δημοσίευμα της Gazeta-Shqip, συζητήθηκε και η ακύρωση του αντίστοιχου πρωτοκόλλου και για τα χερσαία σύνορα. 


“Το επόμενο χρονικό διάστημα η αλβανική διπλωματία μέσω μιας αντιπροσωπείας της οποίας θα ηγηθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών, Gazmend Turdiu, θα συναντηθεί με την ελληνική πλευρά ώστε να διαπραγματευθεί την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, καθώς και ορισμένα άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τα χερσαία σύνορα των δύο χωρών. Αλβανοί διπλωμάτες με πολυετή εμπειρία στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά και εμπειρογνώμονες σε ζητήματα συνόρων, δηλώνουν κατηγορηματικά πως αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Πέρα αυτού, δηλώνουν πως βάση του σημερινού πλαισίου αλλά και με το ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ δεν επιτρέπουν να υπάρξει αισιοδοξία όσον αφορά την εύρεση κοινών στόχων. Η συμφωνία που ακυρώθηκε πριν περίπου ένα χρόνο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, συνέβη μετά από τη τεράστια προβολή που πήρε το θέμα από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας γράφει το σημερινό δημοσίευμα. Πέρα αυτού, Αλβανοί νομικοί του διεθνούς δικαίου αρνούνται να συζητήσουν ξανά το θέμα μιας και αυτό ήδη ακυρώθηκε σαν συμφωνία”, έγραφε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, συναγερμό προκάλεσε στη Αλβανία η ελληνική απάντηση μέσω εγγράφου που στάλθηκε από τη χώρα μας, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική πλευρά ρωτούσε ευθέως: ”Η Ελλάδα είναι σε πόλεμο με την Αλβανία ή όχι;”. Τη τελευταία πληροφορία τη διέρρευσαν τότε Αλβανοί διπλωμάτες, καθώς και ένας πρώην υπουργός εξωτερικών της γειτονικής χώρας. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, στο τέλος του εγγράφου υπήρχε η επισήμανση πως η χώρα μας περιμένει άμεση απάντηση! 

Σκηνικό Ιμίων από το “Top Channel”

Εν συνεχεία του αλβανικών προκλήσεων σκηνικό …Ιμίων προσπάθησαν να δημιουργήσουν Αλβανοί δημοσιογράφοι αμφισβητώντας της Ελληνικότητα περιοχών στο νομό Θεσπρωτίας. Η προκλητική κίνηση του τούρκου δημοσιογράφου να κατεβάσει την Ελληνική σημαία από τα Ίμια για να ανεμίζει η τουρκική έγινε παράδειγμα προς μίμηση στους Αλβανούς δημοσιογράφους που ονόμασαν το Μαργαρίτη Θεσπρωτίας «σκλαβωμένο» έδαφος. 

Με αυτή τους τη κίνηση δήθεν …δημοσιογράφοι (μυστικές υπηρεσίες) ξένων χωρών και μάλιστα γειτονικών έθεσαν για δεύτερη φορά και ανοιχτά θέμα «γκρίζων» ζωνών. 

«Μετά από 40 λεπτά παίρνοντας το δρόμο για την Αλβανία αφήσαμε πίσω μας ότι πιο άσχημο από ένα τεράστιο έγκλημα το οποίο απαιτεί δικαιοσύνη» ήταν το συμπέρασμα της απεσταλμένης του αλβανικού καναλιού “Top Channel” που βρέθηκε στη Θεσπρωτία (αλβανικό τόπο είπαν εκείνοι) με σκοπό να θέσουν ανοιχτά τις αλβανικές διεκδικήσεις στην Ελληνική Ήπειρο. 

Η Actosh απειλεί την Ελλάδα 

Και πριν κοπάσει ο θόρυβος από την επιχείρηση “Μαργαρίτη” στάλθηκε προκήρυξη της πρωτοεμφανιζόμενης αλβανικής τρομοκρατικής οργάνωσης ACTOSH στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Αλβανίας. Σύμφωνα με όσα έγραφε στη προκήρυξη της η ACTOSH διαθέτει «έναν ολόκληρο στρατό» και μεγάλο οπλοστάσιο, ενώ απείλησε ότι θα χτυπήσει βαλκανικούς στόχους, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. 

Οι περιοχές όπου θα “χτυπούσαν” στρατηγικούς στόχους βρίσκονταν στο Μαυροβούνιο, αλλά και στη Καστοριά, στη Κόνιτσα και στη Φλώρινα. Περιοχές που σύμφωνα με τους ίδιους πρέπει να «επιστραφούν στην Αλβανία». Οι ευρωπαϊκές αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών έχουν ξεκινήσει από τότε εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό των μελών της οργάνωσης. Το πρώτο πράγμα που οι αρχές έκαναν ήταν το να συνδέσουν την πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική ACTOSH με τον UCK. 

Η προκήρυξη μπήκε στο μικροσκόπιο της Europol η οποία προσπαθεί να εντοπίσει στοιχεία σχετικά με την οργάνωση και τα μέλη αυτής. Μετά από σχετικές έρευνες η Europol φωτογράφισε ως αρχηγό της οργάνωσης τον Κοσσοβάρο Kushtrim Mitrovica, εν δυνάμει τρομοκράτη, που χαρακτηρίζεται «πολύ σκληρός» ενώ διαφεύγει μέχρι και σήμερα τη σύλληψη. 

Προτεραιότητα της Europol, αν και δεν υπάρχουν από τότε νεώτερα, ήταν και είναι ο εντοπισμός του αρχηγείου του «Απελευθερωτικού Στρατού των κατεχομένων εδαφών της Αλβανίας», όπως ονομάζεται αλλιώς η οργάνωση, ώστε να μπορέσει να εκτιμηθεί η δύναμη που φέρει και ο «στρατός» της. Στο ερώτημα αν τελικά η εν λόγω οργάνωση είναι υπαρκτή ή όχι, πηγές που δημοσιεύτηκαν στη πορεία έδειξαν πως πρόκειται για υπαρκτή οργάνωση με τον εφιάλτη να απειλεί. 

«Το Βόρειο και Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο μας ανήκουν δικαιωματικά, ενώ η Κοιλάδα του Βαρδάρη, η οποία είναι έδαφος του Μαυροβουνίου, πρέπει να είναι στην κατοχή των Αλβανών. Η “Τσαμουριά”, η Καστοριά, η Κόνιτσα και η Φλώρινα δεν είναι ελληνικές και έτσι πρέπει να περάσουν στα χέρια μας», είναι ορισμένα από όσα υποστηρίζει η οργάνωση. «Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους Σλαβο-Ελληνες και τη παλιά Ευρώπη ότι οι συναλλαγές στην πλάτη των Αλβανών έχουν πια τελειώσει», ήταν οι τελευταίες λέξεις της γεμάτης απειλές προκήρυξης. 

* Ο Λουκάς Δ. Συμπεράς είναι μέλος της ομάδας ANALYSTS FOR CHANGE και διαχειριστής του ιστολογίου GEOPOLITICS & DAILY NEWS

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.