27 Μαΐου 2015

Πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως στις έφηβες η αυτοκτονία.

Περισσότερα κορίτσια 15-19 ετών πεθαίνουν προκαλώντας οι ίδιες κακό στον εαυτό τους, παρά από ατυχήματα, ασθένειες ή εγκυμοσύνη. Για χρόνια, η τελευταία αιτία προκαλούσε τους περισσότερους θανάτους σε αυτές τις ηλικίες. Ομως, από κάποιο σημείο της προηγούμενης δεκαετίες, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν.

«Το θετικό είναι ότι έχουν πέσει τα ποσοστά της μητρικής θνησιμότητας. Ομως, η αυτοκτονίες ήταν πολύ κοντά στην κορυφή ακόμη και το 2000», αναφέρει η Σούζαν Πετρόνι, του Διεθνούς Κέντρου Ερευνας για γυναίκες.

Η εικόνα διαφέρει ανάλογα σε ποιο σημείο του πλανήτη «κοιτάζει» κάποιος. Στην Ευρώπη, οι αυτοκτονίες είναι η πρώτη αιτία θανάτου των έφηβων κοριτσιών. Στην Αφρική, δεν είναι καν στην πρώτη πεντάδα, επειδή είναι τόσο υψηλά τα ποσοστά θανάτων που συνδέονται με την εγκυμοσύνη αλλά και τον HIV.

Σε κάθε περιοχή του κόσμου όμως, με εξαίρεση την Αφρική, η αυτοκτονία είναι μία από τις τρεις κυρίαρχες αιτίες θανάτου ανάμεσα στα κορίτσια 15-19 ετών. Για τα αγόρια, ο νο1 κίνδυνος είναι τα τροχαία. Στη νοτιοανατολική Ασία, οι αυτοκτονίες είναι τριπλάσιες από τις άλλες αιτίες θανάτου.

Στην ανατολική Μεσόγειο, αυτή η αιτία έχει διπλάσιο ποσοστό.
«Ο πιο πιθανός λόγος είναι οι φυλετικές διακρίσεις. Η ζωή των νεαρών γυναικών στη νοτιοανατολική Ασία διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από εκείνη των νεαρών ανδρών, σχεδόν σε κάθε τομέα», εξηγεί ο καθηγητής Βίκραμ Πατέλ, ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο σύμφωνα με το Time.

Σε αυτή την ηλικία, τα κορίτσια μπορεί να αναγκαστούν να παρατήσουν το σχολείο και να αφοσιωθούν στις οικιακές ευθύνες, ξεχνώντας όλες τις άλλες ικανότητες και φιλοδοξίες τους. Φτάνουν στην ηλικία που σημαίνει ότι δεν μπορούν να κοινωνικοποιηθούν έξω από το σπίτι.

Μερικές φορές, σημαίνει ότι δεν μπορούν καν να βγουν από αυτό. Και κάποιες φορές, σημαίνει ότι θα τις εξαναγκάσουν να παντρευτούν.

«Τα ΜΜΕ στην Ινδία είναι γεμάτα με εικόνες έρωτα και αγάπης. Η ικανότητα να επιλέξεις το σύντροφό σου προωθείται από το Μπόλιγουντ. Ομως σε καμία περίπτωση δεν ισχύει στην πραγματικότητα για τα περισσότερα νεαρά κορίτσια», εξηγεί ο Πατέλ.

Κορίτσια που αναγκάζονται να παντρευτούν, απομακρύνονται από τον περίγυρό τους. Τους αναγκάζουν να έχουν από νωρίς σεξουαλική δραστηριότητα, χωρίς να το επιθυμούν. Και είναι πιο πιθανό να βιώσουν ξεσπάσματα βίας από τους συντρόφους τους, σε σύγκριση με όσους παντρεύονται αργότερα. Ολα αυτά, αυξάνουν τον κίνδυνο της αυτοκτονίας, σημειώνει η Σούζαν Πετρόνι.

Τα κορίτσια που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, δεν είναι απαραίτητα και τα πιο φτωχά μάλιστα. Στην Ινδία μάλιστα, όπως εξηγεί ο καθηγητές Πατέλ, τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι υψηλότερα στις περιοχές με καλύτερη Παιδεία και οικονομία.

Ισως επειδή οι γυναίκες εκεί μεγαλώνουν με μεγαλύτερες φιλοδοξίες, αλλά στην πορεία η κοινωνία τις περιορίζει.

Εξίσου τρομακτικό είναι το συμπέρασμά του πως το 50% εκείνων που κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας στην Κίνα και την Ινδία δεν έχουν καν κάποια πνευματική ασθένεια. Είναι απλά απελπισμένες.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την περιοχή- αν και είναι λιγότερα τα περιστατικά σε σύγκριση με εκείνα των κοριτσιών- και στα νεαρά αγόρια υπάρχει υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών. Στην περίπτωσή τους, ο κυρίαρχος λόγος είναι η οικονομική αβεβαιότητα. 

Στις δυτικές χώρες από την άλλη, μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στην εφηβεία είναι ένας από τους βασικούς λόγους που κάνει τα νεαρά κορίτσια να αισθάνονται ότι η αυτοκτονία είναι η μόνη λύση. 

Tribune
το είδαμε ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΟ
Και σίγουρα κάτι που ξεχνάει το άρθρο...
Η απιστία και η αθεϊα που καλπάζουν ίσως είναι από τις κύριες αιτίες απελπισίας στις δυτικές κοινωνίες...

Το άρθρο εκ του πονηρού κάνει μόνο μια μικρή αναφορά στα κορίτσια της Ευρώπης λέγοντας ότι "στην Ευρώπη η αυτοκτονία είναι η κύρια αιτία θανάτου των εφήβων κοριτσιών"...
Από εκεί και πέρα ασχολείται μόνο με την Αφρική και την Ασία!!!!!!!!!!!!Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.