22 Μαΐου 2015

ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ Ή ΤΙΜΩΡΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ;

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής “Ελλήνων Πολιτεία” 
www.apostoloupanos.gr

Στο προ διμήνου περίπου άρθρο μου με τίτλο: “Βερμπαλισμός ή κυβίστηση Βαρουφάκη”, επεσήμανα πως μου προξένησε ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση η διαρροή στα ΜΜΕ, την 2α Απριλίου, της λίστας των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015. Και όταν μάλιστα σ΄ αυτήν συμπεριλαμβάνονταν τα 90 εκ. ευρώ που αναφέρονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό Siemens – Ελληνικού Δημοσίου (σημείο 2) ως υποχρέωση της γερμανικής εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο. Τόνιζα δε, ιδιαίτερα πως δεν είναι δυνατόν να απομονώνεται ένα από τα σημεία του επιβλαβή για το Δημόσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού και να παρουσιάζεται ως μέτρο εξοικονόμησης κόστους!! Γιατί, όταν αμφισβητείται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, αμφισβητείται στο σύνολό του και ποτέ δεν υλοποιείται μέρος αυτού!! 

Δυστυχώς όμως, αποδείχθηκα μάντης κακών. Γιατί, πριν κατακάτσει ο κουρνιαχτός, ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας την περασμένη εβδομάδα σε ερώτηση του Βουλευτή των “Ανεξαρτήτων Ελλήνων” Δημήτρη Καμμένου, του κόμματος δηλαδή με το οποίο αποτελούν τη σημερινή κυβέρνηση, είπε: «Το θέμα των “μαύρων ταμείων” του γερμανικού κολοσσού αλλά και του συμβιβασμού μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της νέας κυβέρνησης. Γι΄ αυτό και επιτροπή που έχει εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει την υπόθεση και το ύψος της πραγματικής αποζημίωσης του Δημοσίου. Ωστόσο, η καταγγελία του συμβιβασμού δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς η εκταμίευση της αποζημίωσης που είχε συμφωνηθεί έχει ήδη ξεκινήσει. Πάντως ο πολιτικός και νομικός χειρισμός δεν ήταν αυτός που έπρεπε να είναι».

Ειλικρινά, με εκπλήσσει η τοποθέτηση του κυρίου Υπουργού Οικονομικών της χώρας χρέους που λέγεται Ελλάδα. Και θα μου επιτρέψει να κάνω δυο επισημάνσεις στην τοποθέτησή του!! 

  • Για την πραγματική αξία της αποζημίωσης της Siemens προς το Ελληνικό Δημόσιο, έχει ήδη αποφανθεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που επί μήνες συνεδρίαζε το 2012 και κοστολόγησε τη ζημία στα 2 δις ευρώ. Άσχετα αν στην πορεία πολιτικοί ταχυδακτυλουργοί (Σαμαράς – Βενιζέλος) μετέτρεψαν αυτή τη μοναδική ομόφωνη απόφαση Εξεταστικής Επιτροπής, σε μια συμφωνία που δεν ξεπερνούσε τα 300 εκ. ευρώ και βεβαίως όχι σε ζεστό χρήμα, που τόσο έχει ανάγκη η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδος!! Βεβαίως, μια νέα σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, πιθανότατα θα ανέβαζε την ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από τα 2 δις ευρώ. Και είναι επιβεβλημένο να συσταθεί νέα Εξεταστική Επιτροπή, από τη στιγμή που έχει αποδειχθεί πως η προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή υπό την Προεδρεία του Σήφη Βαλυράκη, δεν εξέτασε βασικούς μάρτυρες που θα έριχναν περισσότερο φως στην υπόθεση των “μαύρων ταμείων”, μέσω των οποίων εξαγοράστηκαν πολιτικά και δημόσια πρόσωπα. Επιπρόσθετα, από την παρέλευση 3 χρόνων εκείνου του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής του 2012, έχουν προκύψει νέα στοιχεία!
  • Όσον αφορά, ότι η εκταμίευση της αποζημίωσης έχει ξεκινήσει, είναι μια δικαιολογία για μικρά παιδιά. Γιατί σε σημείο του, αναφέρει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός: «Τα Μέρη συμφωνούν ότι η παρούσα Συμφωνία θα παρουσιαστεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς εξέταση και κύρωση. Σε περίπτωση που η παρούσα συμφωνία απορριφθεί, δεν κυρωθεί εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την ημερομηνία υπογραφής της από τη Siemens, ανακληθεί ή ακυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η παρούσα Συμφωνία είναι άκυρη και ανίσχυρη και θα θεωρείται για όλες τις περαιτέρω συζητήσεις και/ή τις σχετικές διαδικασίες ως “χωρίς αναγνώριση”. Στην περίπτωση αυτή, τυχόν εκπληρωθείσες παροχές θα επιστραφούν». Άρα, προβλέπεται να επιστραφούν τα όποια χρηματικά ποσά έχουν απορροφηθεί από το Δημόσιο και να απαιτηθούν τα 2 δις της απόφασης της Εξεταστικής Επιτροπής του 2012. Από τη στιγμή βεβαίως που η συμφωνία δεν κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και τα δυο συναλλασσόμενα μέρη (Siemens – Ελληνικό Δημόσιο) δεν υπέγραψαν τη σύμβαση εντός των 45 ημερών, όπως προβλεπόταν. Για την ιστορία, η Siemens υπέγραψε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στις 7 Μαρτίου 2012 και το Ελληνικό Δημόσιο με τον εκπρόσωπό του, Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στις 22 Αυγούστου 2012. Δηλαδή, μετά από πεντέμισι μήνες!! 
Ωστόσο, δεν έχουν παρέλθει παρά λίγες ημέρες που η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Ζωή Κωνσταντοπούλου με ομόφωνη απόφαση των μελών της Επιτροπής, αποφάσισε την εκ νέου επανεξέταση της υποθέσεως Siemens, δηλώνοντας πως: “το μεγαλύτερο μέρος του υλικού δεν αξιοποιήθηκε δικαστικά”. 

Ως εκ τούτων, επιβάλλεται ο Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει προσωπική πρωτοβουλία για το μεγαλύτερο πολιτικο – οικονομικό σκάνδαλο της μεταπολεμικής Ελλάδος. Επιβάλλεται να συσταθεί νέα Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που θα κλητεύσει και πρώην Πρωθυπουργούς, οι οποίοι επιμελώς εξαιρέθηκαν από τον Σήφη Βαλυράκη. Που θα διερευνήσει τις ευθύνες της Ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα για τον άρον-άρον κλείσιμο του φακέλου της Siemens, αποφεύγοντας να εξετάσει βασικούς μάρτυρες που γνώριζαν πολλά. Που τέλος, θα διερευνήσει τις ευθύνες της Επιτροπής Εποπτείας του υπουργείου Οικονομικών (επικεφαλής η κ. Πηνελόπη Παγώνη, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών) που ορίσθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στις 27 Σεπτεμβρίου 2012, με σκοπό να ελέγχει την τήρηση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, και αυτή η επίορκη Επιτροπή δεν έκανε απολύτως τίποτε.

Άλλωστε, κάτι διαφορετικό θα είναι σκέτη καταστροφή για την αξιοπιστία της συγκυβέρνησης. Θα “τσαλακώσει” ανεπανόρθωτα το προφίλ της. Θα διαρρήξει επικίνδυνα τη στήριξη που δείχνει η Κοινωνία μας σ΄ αυτήν την κυβέρνηση. Δεν μπορεί να στηρίζεται από την παρούσα κυβέρνηση η πολιτική “εξυπηρέτησης” της κυβέρνησης Σαμαρά απέναντι στη Siemens και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Δεν είναι δυνατόν να επιβραβευθεί η ανομία και η παραβατικότητα της Siemens. Δεν μπορεί να γίνονται εκπτώσεις!! Σε αυτήν την  περίπτωση ο Πρωθυπουργός θα είναι συνένοχος της φαυλότητας και της ανομίας.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.