Τελευταίες αναρτήσεις

25 Μαΐου 2015

ΟΣΟΙ «ΠΙΣΤΟΙ», ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ!!!

Του Μιχάλη Τζανάκη 

Από μικρό παιδί αγαπούσα πολύ την Αγία Βαρβάρα!!! Χωρίς να έχω εντρυφήσει σε ιερά κείμενα, είχα συνδέσει την εορτή της εν λόγω Αγίας με τους εορτασμούς του γειτνιάζοντος στρατοπέδου με το δημοτικό σχολείο που φοιτούσα στη Σοχώρα του Ρεθύμνου!!! Ανήμερα της γιορτής τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη όλη η πόλη περνούσε απ’ το στρατόπεδο για να δοκιμάσει τους λουκουμάδες που παρασκεύαζαν δεκάδες στρατιώτες!!! Με τον τρόπο αυτό, άκρως γευστικό εορταζόταν η «χάρη» της και ήταν φυσικό να τρέφουμε ιδιαίτερη συμπάθεια προς το πρόσωπο της Αγίας, γιατί κι εκείνη μας «έτρεφε» εμμέσως, έστω άπαξ του έτους!!! 

Δεν ξέρω γιατί μου ήρθαν στο μυαλό οι εικόνες αυτές, βλέποντας τους «πιστούς» να σχηματίζουν ουρές, περιμένοντας ευλαβικά να προσκυνήσουν τα λείψανα της εν λόγω Αγίας πρόσφατα στην πρωτεύουσα. Οι δικές μας ουρές τότε, είχαν σίγουρα την ιδιοτέλεια των … λουκουμάδων(!!!), αλλά και οι σημερινές «ουρές» των πιστών έχουν κι αυτές την ιδιοτέλεια της «σωτηρίας» της ψυχής, αφού είναι μάλλον ή έστω περίπου πεπεισμένες πως η εκ Ιταλίας ερχόμενη Αγία θα συμβάλει στην άφεση αμαρτιών μας!!! 

Πολύς λόγος, λοιπόν, για την πρόσφατη έλευση των λειψάνων-αρχηγού κράτους που συγκλονίζει το θρησκευτικό συναίσθημα μερίδας των συμπολιτών μας. Κατανοώ και συμμερίζομαι την ειλικρινή ευλάβεια και την πίστη του καθενός, αλλά έχω κάποιες ενστάσεις σχετικά με τον αυθαίρετο προσδιορισμό των εν αναμονή προσκυνητών σε «πιστούς», τουλάχιστον αν λάβουμε υπόψη τους τίτλους ειδήσεων που βλέπουμε στις οθόνες. 

Με περίπου έκτακτα δελτία τα κανάλια μας προειδοποιούν για τη … ροή του προσκυνήματος!!! Είκοσι χιλιάδες «πιστοί» την Δευτέρα, είκοσι πέντε χιλιάδες την Τρίτη, τριάντα οκτώ την Τετάρτη κοκ. Δηλαδή πως είναι σίγουροι οι ρεπόρτερ και οι δημοσιογράφοι πως οι «προσκυνητές» των λειψάνων είναι οπωσδήποτε και «πιστοί», ή ότι αποκλείεται άλλοι «πιστοί» να μην μετέχουν του «προσκυνήματος»; 

Ως εικόνα πάντως να εναποθέτουμε τις έσχατες ελπίδες σωτηρίας ή να θεωρείται ως τεκμήριο πίστης το δημόσιο προσκύνημα «λειψάνων», «Τιμίων Ζωνών» ή άλλων ιερών «αξεσουάρ» μάλλον είναι άκρως υποκριτικό! Αφήστε δε που μάλλον «ανίερο» φαίνεται να περιφέρονται «λείψανα», ενώ κανονικά θα έπρεπε να αναπαύονται μετά «δικαίων τετελειωμένων»! 

Υποθέτω πως στους «προσκυνητές» των λειψάνων θα υπάρχουν και κάποιοι ελάχιστα ή και καθόλου κατ’ ουσίαν χριστιανοί, πχ άνθρωποι εκμεταλλευτές, ατομιστές, κυνικοί, άνθρωποι που δε λένε το «καλημέρα» στους γονείς τους, ή αδιαφορούν για το γείτονά τους που υποφέρει! Κοινώς λεγόμενοι και «θεομπαίχτες»!!! Ωστόσο, χαρακτηρίζονται ως «πιστοί», ενώ εγώ νιώθω περίπου «άπιστος», επειδή δεν αφουγκράζομαι τέτοιου είδους πρακτικές και θεάματα επιλέγοντας την κατ’ ιδίαν προσευχή και τηρώντας απλούστερες θρησκευτικές θεωρίες και πρακτικές, όπως την απολύτως καταπληκτική φράση: «Θεός Αγάπη εστί»!!!. 

Ωστόσο, γνωρίζοντας ή έστω υποθέτοντας πως η «ιερότητα» δεν είναι δεδομένη ότι δεν μεταβιβάζεται δια του προσκυνήματος, αλλά μέσω των λόγων και κυρίως των πράξεων μέμφομαι το θλιβερό θέαμα που παραπέμπει σε ειδωλολατρικές πομπές αγωνιώντων και εκλιπαρούντων την περίφημη «άφεση». 

Επιπλέον θεωρώ πως δεν υπάρχει αθλιότερη μορφή «εμπορίου» από αυτό της «πίστεως» και της «ελπίδας», διότι απευθύνεται σε μια «αγορά» απολύτως αποπροσανατολισμένη από τις πραγματικές «ανάγκες» της!!! 

Απορώ δε, που άνθρωποι ιερωμένοι και φωτισμένοι-γιατί υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι-δεν αντιδρούν σε κάθε είδους διαπόμπευση της αληθινής μας πίστης!!!Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.