9 Μαΐου 2015

Τα μέτρα που συζητά οι κυβέρνηση με τους "θεσμούς" κοινώς τρόϊκα.... Και λίγες σκέψεις για το καθένα.

Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε προχθές Πέμπτη και περιέχει μερικά από τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο δανειστών Ελλάδας...
Το δημοσίευμα είχε αρνητικό και αντιμνημονιακό χαρακτήρα όπως θα διαπιστώσετε αλλά προτίμησα να βάλω τις δικές μου εκτιμήσεις  και σχόλια πλάι σε κάθε μέτρο.. (σε κόκκινα γράμματα).

Με πολύ… αίμα αναμένεται να πληρώσουν οι Έλληνες τον… έντιμο συμβιβασμό της Κυβέρνησης με τους δανειστές που όλα δείχνουν ότι έχει δρομολογηθεί με πρωτοβουλία του ίδιο του Πρωθυπουργού.

 Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα των μέτρων επιβεβαιώθηκε και στο πλαίσιο του Brussels Group, όπου η ελληνική πλευρά συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και αναμένεται να οριστικοποιηθεί και πιθανώς να εμπλουτιστεί πιθανώς μέχρι αύριο Παρασκευή.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλούνται διάφορες πηγές οι διαπραγματευτικές ομάδες συγκλίνουν στα εξής:
  • Επιβολή ειδικού φόρου στους 500 πλουσιότερους φορολογουμένους με βάση το περιουσιολόγιο. (...και καλά θα τους κάνουν, αυτοί σίγουρα ανήκουν στους "μαζί τα φάγαμε" ...)
  • Έκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ, χωρίς την μείωση κατά 30%. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα αποφέρει έσοδα 1,3 δις ευρώ. (όχι απαραίτητα κακό μέτρο καθώς πλέον στην πατρίδα μας για να βγάζει μια οικογένεια πάνω από 50.000 ευρώ τον χρόνο συγκαταλεγέται στους οικονομημένους... πάντως θεωρώ ότι πρέπει να εξαιρεθούν από αυτό το μέτρο τρίτεκνοι και πολύτεκνοι...)
  • Μένει ο ΕΝΦΙΑ για το 2015. Η μόνη ελπίδα των πολιτών για κάποια μείωση είναι η μείωση μέσω των αντικειμενικών αξιών, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τα τέλη του Ιουνίου. (κωλοτούμπα ..... βαρβάτη.... προεκλογική υπόσχεση για πλήρη κι αυτόματη κατάργηση)
  • Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% έως 18% (με εξαίρεση φάρμακα-βιβλία που θα παραμείνουν στο 6,5% και τρόφιμα που θα παραμείνουν στο 13%). Οι πιστωτές φέρονται να ζητούν υψηλότερο ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 19%-21%. Στην πράξη, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, η «μπίλια» μπορεί να κάτσει κάπου στη μέση, δηλαδή στο 17%-18%. (δεν είναι απαραιτήτως κακό μέτρο... εφόσον δεν θα πειραχθούν τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία (!!!!).... καλά τα τρόφιμα και τα φάρμακα τα καταλαβαίνω κι έτσι κι αλλοιώς εδώ και 5 χρόνια μόνο για αυτά ενδιαφερόμαστε οι Ελληνες... τα βιβλία προφανώς κολλάνε στο κουλτουριάρικο του Σύριζα... αλλά τέλοσπαντων. Εν τω μεταξύ πολλά ακριβά είδη του 23% θα κατέβουν... καλό είναι κι αυτό..)
  • Αλλαγές στις συντάξεις – Τέλος οι πρόωρες! Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κοινή δήλωσή του χθες με τον Πρόεδρο Γιούνκερ, μίλησαν για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ώστε να καταστεί «δίκαιο και δημοσιονομικά βιώσιμο» αλλά και με στόχο την διασφάλιση «της τρίτης ηλικίας» από τη φτώχεια. (εδώ πάει το "μη χείρον βέλτιστον"... από την στιγμή που δεν θέλεις την ρήξη - κάτι στο οποίο διαφωνώ- κάτι πρέπει να δώσεις... πάνε οι ελπίδες χιλιάδων ασφαλισμένων)
  • Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη και πιθανή επέκτασή του στα σκάφη. (καλό μέτρο....)
  • Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου. (επίσης καλό μέτρο... βαράτε τους πλούσιους)
  • Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου) (Αυτό το μέτρο είναι αναπτυξιακό τώρα;.... εγώ το βλέπω να φέρνει κι άλλα λουκέτα...)
  • Ειδικός φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης). Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιθανότατα στα νησιά του Αιγαίου όπου ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. (όπως είπα και παραπάνω ...βαράτε τους πλούσιους, καλό μέτρο)
  • Υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. (μην ξεφύγουμε κι από τις επιταγές της Νέας Τάξης για κατάργηση του χρήματος σε φυσική μορφή... Επίσης βοηθάμε τις τράπεζες όσο μπορούμε... Μια φορά όπως λένε και οι "ράδιο αρβύλα" θα γίνει στα νησιά του 69... Το μέτρο πάντως να εξαιρεθούν οι κάτοικοι των νησιών δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού πλήττει μόνο τους λεφτάδες)
  • Αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. (κωλοτούμπα..... η πρώτη κατοικία πρέπει να είναι ιερή για ΟΛΟΥΣ, φτωχούς, μεσαίους και πλούσιους)
  • Δημιουργία ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους (αυτό τι είναι ακριβώς; Αν αφορά την προστασία των οφειλετών των τραπεζών είναι καλό, αν αφορά την προστασία των τραπεζών κατά των οφειλετών τότε είναι κακό... θέλει διευκρινήσεις) .
  • Εργασιακά: κυβέρνηση και θεσμοί συζητούν επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, αλλά πιο «ελαστικών» και πάντως όχι με την μορφή που είχαν στο παρελθόν. (αν είναι ελαστικές... είναι κωλοτούμπα...)
  • Ιδιωτικοποιήσεις: πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επιτάχυνσή τους, ειδικά μάλιστα τώρα που η κυβέρνηση συνδέει τις εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις με την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων (για να είναι και «δημοσιονομικά βιώσιμα» όπως αναφέρει και η δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ). Πρώτα στη λίστα βρίσκονται τα περιφερειακά αεροδρόμια (με τροποποίηση όμως της σύμβασης) και έπονται άλλες όπως ΟΣΕ, ΟΛΠ κλπ. (αν αφορούν οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικές δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι καλό... αν είναι για άλλες ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορώ να πω ότι είμαι αντίθετος... Πάντως αν πρόκειται για ΟΣΕ, ΟΛΠ και αεροδρόμια όπως λέει το δημοσίευμα μάλλον έχουμε να κάνουμε με κωλοτούμπα κι εδώ)
  • Παγώνει το θέμα των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό. (κωλοτούμπα ίσως από τις χειρότερες)
  • Συλλογικές συμβάσεις σε ένα ευρωπαϊκού τύπου μοντέλο με συμβάσεις οι οποίες θα έχουν ευέλικτο χαρακτήρα, στα πρότυπα άλλων κρατών της Ε.Ε., όπου προβλέπεται ένα ανώτατο όργανο το οποίο καθορίζει τον κατώτατο μισθό, αλλά και τον αριθμό των απολύσεων. (με ευέλικτο χαρακτήρα; ωχ αυτό δεν είναι και πολύ καλό.... και τα πρότυπα των άλλων κρατών της Ε.Ε. ούτε αυτά μου αρέσουν.... Κάτσε να πιάσουμε πρώτα τους μισθούς των άλλων κρατών σε καμιά 50αριά χρόνια και μετά βλέπουμε τους ευελικτους χαρακτήρες των ευρωπαικών προτύπων... μέχρι τότε... κωλοτούμπα... κι εδώ)
crashonline.gr
(η εικόνα με την τούμπα από το Γρεκι)



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.