8 Μαΐου 2015

Η Κυπριακή Σημαία και η ορθή στάση μας απέναντί της....

Σας παραθέτω ένα ενδιαφέρον άρθρο που βρήκα στο Ινφογνώμων
Αφορά την κυπριακή σημαία αλλά και την γενικότερη ιστορία της Κύπρου μας τα τελευταία χρόνια. 
Στο τέλος του άρθρου υπάρχει η δική μου προσωπική άποψη για την θέση της αρθρογράφου σε ορισμένα εκ των ζητημάτων που ασχολείται.... 

Γράφει η Τιτίνα Λοϊζίδου 

Από πρόσφατη δημοσίευση στον Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι ζεύγος Τουρκοκυπρίων παρουσιάστηκε σε «δικαστήριο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου γιατί είχαν συλληφθεί επειδή είχαν αναρτήσει κυπριακές σημαίες έξω από το σπίτι και το κατάστημά τους, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Με αφορμή το δημοσίευα δράττομαι της ευκαιρίας για να αναφερθώ σε προσωπικά μου βιώματα αναφορικά με την κυπριακή σημαία. 

Αποφοίτησα από το Γυμνάσιο Κερύνειας τη δεκαετία του 1960. Πρόκειται για σχολείο από το οποίο πέρασαν σπουδαίοι διευθυντές, όπως ο Kλεάνθης Γεωργιάδης, ο Αθανάσιος Μερεμέτης, ο Xρήστος Mουρούζης, καθώς και πολλοί φιλόλογοι, μεταξύ των οποίων οι Nίκος Kρανιδιώτης, Φρίξος Bράχας και Nίκος Λιβέρδος. Οι Κερυνειώτες θεωρούμε ότι οι προαναφερθέντες άφησαν εποχή, αφού πρόκειται για προσωπικότητες που είναι συνδεδεμένες με την ελληνική παιδεία, αλλά και την παιδεία με την ευρύτερή της έννοια. 

Oι αναμνήσεις μας απ' το Γυμνάσιο Κερύνειας είναι έντονες. Οι εθνικές εορτές στην τότε μικρή πόλη της Κερύνειας λάμβαναν μιαν άλλη διάσταση, αφού ήταν οι μεγαλύτερες γιορτές της πόλης και σ' αυτές συμμετείχαν τα σχολεία, ο Κλήρος, οι δημοτικές Αρχές και η Αστυνομία. 

Με μεγάλη περηφάνια, κατά τις ενδοσχολικές γιορτές, κάθε 27η Οκτωβρίου ήταν αφιερωμένη στη Γιορτή της Ελληνικής Σημαίας, της σημαίας με την οποία όλοι μας έχουμε, εθνικά, ταυτιστεί. Καταξιωμένοι άριστοι μαθητές παρήλαυναν κρατώντας την ελληνική σημαία, κάνοντας όλους μας περήφανους και ενισχύοντας το αίσθημα της εθνικής μας καταγωγής. 

Θυμούμαι αμυδρά τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναρτημένη στην Αστυνομία, στα κυβερνητικά κτήρια και στο τελωνείο που βρισκόταν στο λιμάνι της Κερύνειας, ενώ έντονα θυμούμαι να κυματίζει η ελληνική σημαία στο σημαντικότερο σημείο αναφοράς της πόλης μας, το Κάστρο. Με τις διακοινοτικές ταραχές του 1963, με την παρουσία του ελληνικού ναυτικού στο λιμάνι και το Κάστρο (καλοκαίρι του 1964) η κυπριακή σημαία αντικαταστάθηκε από την ελληνική, η οποία έμελλε να κυματίζει μέχρι τον Ιούλιο του 1974… 

Το 1963, με τις διακοινοτικές ταραχές και την υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύστερα από την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων βουλευτών από τη Βουλή, τη δημόσια υπηρεσία, τον στρατό και την αστυνομία, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει η αναγνωρισμένη νόμιμη κυβέρνηση και είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών. 

Από τη μια, η εικόνα της κυπριακής σημαίας ήταν για μένα στα χρόνια εκείνα θολή, αφού η Κερύνεια περισσότερο από κάθε άλλη πόλη της Κύπρου παρέμενε αποκομμένη από τη Λευκωσία. Η δημιουργία του τουρκικού θύλακα Κιόνελι ανάγκαζε τους Κερυνειώτες που ήθελαν να ταξιδεύσουν στην πρωτεύουσα είτε να πάνε με τη συνοδεία των Ηνωμένων Εθνών, το «convoy», διαμέσου του τουρκικού θύλακα, είτε να ακολουθήσουν τον κύριο δρόμο δυτικά της Kερύνειας, Aγίου Γεωργίου - Πανάγρων, μια διαδρομή τριπλάσια σε χιλιόμετρα και ώρα σε σχέση με την πρώτη. Κατά τη διαδρομή, έβλεπε κανείς δεκάδες τουρκικές σημαίες, προπομπούς της τουρκικής εισβολής του 1974. 

Από την άλλη, η παρουσία της ελληνικής σημαίας στο λιμάνι μας έκανε πιο έντονη τη συνείδησή μου για την εθνική μου καταγωγή. 

Το 1974 ήταν τραυματικό, αφού το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας πρόδωσε την Κύπρο, και στη δική μου αντίληψη και την ελληνική σημαία, αφού ακολούθησε η τουρκική εισβολή, που όχι μόνο κατέστησε το 40% της Κυπριακής Δημοκρατίας κατεχόμενο, αλλά αφαίρεσε από τους Κερυνειώτες το δικαίωμα πρόσβασης στη γενέτειρά τους, μαζί και το δικαίωμά τους να απολαμβάνουν τους χώρους από όπου κατάγονταν. Στο κάστρο της Κερύνειας κυματίζει έκτοτε η τούρκικη σημαία… 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία,πέτυχε κατά καιρούς με διάφορα ψηφίσματά του να ενισχύσει την υπόστασή της, απαιτώντας την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχω επωφεληθεί από το πιο σημαντικό επίτευγμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το να προσβάλω, με θετική έκβαση, την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Μετά από μια μακρά διαδικασία, το δικαστήριο αποφάσισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την καταπάτηση του δικαιώματος της ειρηνικής απόλαυσης της περιουσίας μου, καθώς επίσης και ότι η «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» δεν έχει νομική υπόσταση, αλλά είναιμια διοίκηση υποτελής στην Τουρκία. 

Μέσα από αυτή τη δικαστική διαδικασία ένιωσα περισσότερο από κάθε άλλη φορά το πόσο αδικημένη ήταν η κυπριακή σημαία, σύμβολο της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Με βάση το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας (άρθρο 4), «Η Δημοκρατία έχει ιδίαν σημαίαν ουδετέρου σχεδίου και χρώματος», «να μην έχει το γαλάζιο χρώμα της Ελλάδας ούτε το κόκκινο της Τουρκίας αλλά ούτε μπορούσε να έχει τέτοιο σχήμα ή σύμβολο που να υποδηλώνει διαίρεση του νησιού» (Κύπρος 1959-1967, κεφάλαιο: Παραμύθι και Ιστορία, Τάσος Α. Τζιωνής, 1998, Εκδόσεις Αλφάδι). 

Είναι τα δύο «ουδέτερα» -το σχέδιο και το χρώμα- με τον χάρτη της Κύπρου στο χρώμα του χαλκού, το πορτοκαλοκίτρινο, σε λευκό φόντο, και τα δύο κλαδιά ελιάς που συμβολίζουν την ειρήνη που αντικατοπτρίζουν την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υπόσταση του κράτους μας. 

Μια σημαία μοναδική, αφού δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο που να φέρει τον χάρτη της χώρας.Ο Τουρκοκύπριος δάσκαλος ζωγραφικής που σχεδίασε τη σημαία, Ισμέτ Γκιουνέι, εξήγησε ότι η παρουσία του χάρτη της Κύπρου ενίσχυε την ταυτότητα της σημαίας δεδομένου ότι το κράτος ήταν μικρό και άγνωστο διεθνώς. 

Είναι αυτή η σημαία που αναρτήθηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, που μας εκπροσώπησε σε διεθνείς συναντήσεις… Μας κάνει δε ιδιαίτερα περήφανους το να τη βλέπουμε να κυματίζει μαζί με την ευρωπαϊκή. Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, η εθνική και συναισθηματική ταύτιση με την ελληνική σημαία και η πορεία της μέσα στην 50χρονη Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να αποτελεί πια σημείο αντιπαράθεσης. 

Στην Κυπριακή Δημοκρατία ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάτι που δεν ισχύει και για το κατεχόμενο μέρος του νησιού. Η κυπριακή σημαία μαζί με την ευρωπαϊκή κυματίζουν σε όλα τα οδοφράγματα, καταδεικνύοντας ότι η «άλλη πλευρά» ελέγχεται από την Τουρκία, καλώντας τον παράνομο κατακτητή να αποχωρήσει, ώστε τόσο η ευρωπαϊκή όσο και κυπριακή σημαία να κυματίζουν σε ολόκληρη την Κύπρο. 

Σημείωση: Το Σύνταγμα της ΚΔ κατοχυρώνει ότι: «Πας πολίτης της Δημοκρατίας ή οιαδήποτε οργάνωσις αποτελούσα ή μη νομικόν πρόσωπον, εξαιρουμένων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, της οποίας τα μέλη είναι πολίται της Δημοκρατίας, έχουσι το δικαίωμα να αναρτώσιν επί της κατοικίας ή του καταστήματος αυτών την σημαίαν της Δημοκρατίας ή την ελληνικήν ή την τουρκικήν σημαίαν, άνευ οιουδήποτε περιορισμού.» 

Φιλελεύθερος 

ΣΧΟΛΙΟ 

Καλό είναι να ξεχωρίζουμε τις κατασκευασμένες εξ ανάγκης σημαίες από τις εθνικές.... 
Η "κυπριακή" σημαία συμβολίζει το νεοσύστατο κυπριακό κράτος.... 

Η Ελληνική συμβολίζει το ελληνικό έθνος, την ιστορία του και τον πολιτισμό του.... 
Για την ελληνική χύθηκε ελληνικό αίμα σε όλους τους εθνικούς αγώνες. 

Για την εκάστοτε ελληνική εθνική σημαία ή λάβαρο (από τα αρχαία χρόνια) χύνεται ελληνικό αίμα για την προασπισή της. 

Οι κύπριοι ήρωες της ΕΟΚΑ του αγώνα 1955-59 δεν έχυσαν το αίμα τους για την κυπριακή σημαία (κι ούτε βέβαια θα συμφωνούσαν με όσα αναφέρει επί τούτου το κυπριακό Σύνταγμα που προφανέστατα επιβλήθηκε από ξένους) αλλά για μια Κύπρο ελεύθερη κι ελληνική ενωμένη με την μητέρα Ελλάδα και γι αυτό χρησιμοποιούσαν ΜΟΝΟ την ελληνική σημαία.... 

Δεν είναι δυνατόν να αναγκάζεται ο ελληνικός λαός της Κύπρου να φέρει μια κατασκευασμένη σημαία μόνο και μόνο για να μην δυσαρεστούνται οι τουρκοκύπριοι (που άλλωστε ιστορικώς γνωρίζουμε ότι είναι εξισλαμισμένοι -κι ως εκ τούτου εκτουρκισμένοι-Ελληνες) που αποτελουν μειονότητα. 

Σε κανένα άλλο κράτος την σημαία δεν την ορίζουν οι μειονοτητες.... 
Μπορεί οι μειονότητες να φέρουν και την εθνική τους σημαία ειδικά όταν στην χώρα υπάρχει δημοκρατία κι ελευθερία, αλλά δεν είναι δυνατόν η κυρίαρχη εθνότητα να μην επιβάλλει την δική της εθνική σημαία.... 

Γενικά το άρθρο (πλην μερικών αναφορών) το θεωρω μειοδοτικό και φιλοευρωπαϊκό.... Φυσικά για το φιλοευρωπαικό νομίζω ότι δεν το αρνείται ούτε η αρθρογράφος.... 

Και ειναι απορίας άξιον μετά από τα τόσα δεινά που επέβαλλαν τα τελευταία χρόνια οι ανθέλληνες ευρωπαίοι σε Ελλάδα και Κύπρο σαν συνέχεια των όσων μας έχουν κάνει ιστορικώς.... 

Η Κύπρος το όφειλε στο αίμα των ηρώων της (των ηρώων όλων των Ελλήνων) να ενωθεί με την μάνα Ελλάδα. 

Το θεωρώ προδοσία το σταμάτημα του αγώνα αυτού λόγω συγκυριών ή προδοτικών καταστάσεων, λόγω πραξικοπημάτων κλπ.... 

Η κατάπτυστη σημαία της ΕΕ δεν σημαίνει τίποτα για κανέναν Ελληνα και δεν θα έπρεπε να κυματίζει πουθενά σε Ελλάδα και Κύπρο.... 
Η Ευρώπη δεν είναι κράτος κι ούτε θέλουμε ποτέ να γίνει ώστε οι Ελληνες να γίνουμε μια μικρή ασήμαντη μειονότητα σε ένα πολυεθνικό κράτος.... χωρίς εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία.

Τα ευρωπαικά κεκτημένα και οι άλλες αηδίες δεν γίνονται σεβαστά από την Τουρκία, η οποία θα χαμογελάει πάντα όταν ακούει να τα λένε τα διάφορα ελληνόφωνα στόματα....

Η Ευρώπη αν ήθελε θα ελευθέρωνε την Κύπρο (όπως έκανε σε άλλες περιπτώσεις) αλλά πολύ απλά ΔΕΝ θέλει..... Γιατί τα ευρωπαϊκά συμφέροντα που ορίζονται από τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης δεν ταυτίζονται με της Ελλάδος και της Κύπρου....

Συνεπώς κι εμείς οι Ελληνες (Ελλάδας και Κύπρου) δεν οφείλουμε κανένα σεβασμό σε οτιδήποτε ευρωπαϊκό.... 

Τους δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού και αιώνες τώρα μας γυρνάνε μόνο καταστροφές και εθνικές τραγωδίες.... 

Φτάνει πια αυτή η μειοδοτική στάση σας..... 
Για να εκθειάζετε την κατασκευασμένη από τουρκοκύπριο "κυπριακή" σημαία πολύ φοβάμαι ότι εσείς θα απεχθάνεστε και τον ελληνικό εθνικό ύμνο που ακόμα ψάλλεται ως εθνικός ύμνος στα χείλη των Ελλήνων της Κύπρου μας..... και θα επιθυμούσατε σαφώς να υπήρχε ένα άλλο ουδέτερο τραγουδάκι... 

Κρίμα.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.