2 Μαΐου 2015

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΠΕΙΡΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΙΛΛΕΡ.

"Ο πλούτος σας είναι οι μοναδικές ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ σας κι όχι οι υδρογονάνθρακες και τα πετρέλαια" 

Γράφει η Μαίρη Καρά 

Όταν αυτό το συμπέρασμα βγαίνει απ' την ΔΙΑΝΟΙΑ ενός αναγνωρισμένου αρχαιολόγου κι ένθερμου φιλέλληνα… τότε τι άλλο μένει να ακούσει η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ; Όταν αυτό το γνωμικό εκφράζεται απ' την πείρα ενός λόγιου επιστήμονα… τότε τι άλλο μπορεί να σκεφτεί η διεθνής κοινότητα; Όταν αυτή η ΑΛΗΘΕΙΑ για την ύπαρξη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ γίνεται ο σκοπός της αρχαιολογικής σκαπάνης του… υπάρχει άλλη απόδειξη πως σ' αυτή την χώρα γεννήθηκε ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο αμερικανός αρχαιολόγος και επίτιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΙΛΛΕΡ αν και γεννημένος το 1942 στο Γκόσεν της Ιντιάνα, είναι ένας υπομονετικός άνθρωπος. Η υπομονή είναι μια ΑΡΕΤΗ ωφέλιμη σε κάθε αρχαιολόγο, αλλά ακόμη κι αν δεν την διέθετε εγγενώς, τα 40 χρόνια διαμονής του στην Ελλάδα σίγουρα τον προίκισαν με αυτήν. Με υπομονή κι αισιόδοξη αναμονή κατάφερε να φέρει στο φως από το 1973 ως το 2004 τον Αρχαιολογικό Χώρο της Νεμέας, τον Ναό του Δία, το Αρχαίο Στάδιο, τα Λουτρά, το Ιερό του Οφέλτη… κι ακόμα ανακαλύπτει! 

Ο Στήβεν Γ. Μίλλερ (Stephen G. Miller) ολοκλήρωσε το πρώτο του πτυχίο στα Αρχαία Ελληνικά στο Wabash College και το Διδακτορικό του στην Κλασσική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου, της Ολυμπίας και της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το 1973. Κατά τα 35 χρόνια της εργασίας του στη Νεμέα, διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως το Στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, δημιούργησε Αρχαιολογικό Πάρκο, κατασκεύασε Αρχαιολογικό Μουσείο, οργάνωσε την έκθεση του και ξεκίνησε και την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία. 

Ταυτόχρονα υπηρετούσε ως Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, με εξαίρεση τα έτη 1982-1987, που διετέλεσε Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα. Ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, τιμήθηκε ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής απ' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναγνωρίστηκε ως «Πρόσωπο της Εβδομάδας» απ' το τηλεοπτικό κανάλι ABC το 2004…

Ο δραστήριος αρχαιολόγος απεχθάνεται τους κλειστούς χώρους, τις κλειστές κοινωνίες, τις κλεισμένες στον εαυτό τους ιδέες. Κληρονομιά ίσως του λίαν προοδευτικού Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, του οποίου επίτιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας τυγχάνει ως σήμερα. Αν και δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα - την οποία αγάπησε μέσα από την γνώση της κλασικής δημιουργίας της - πολιτογραφήθηκε ΕΛΛΗΝΑΣ υπήκοος το 2005 με προεδρικό διάταγμα κι απ' την συνταξιοδότησή του το 2005 μοιράζει τον χρόνο του, μαζί με τη σύζυγό του Έφη, ανάμεσα στην Καλιφόρνια και την Αρχαία Νεμέα, όπου προετοιμάζει σειρά βιβλίων και άρθρων, σχετικά με τη Νεμέα κι άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων μία σημαντική μελέτη σχετικά με τα αίτια της σκοτεινής περιόδου του μεσαίωνα.

Είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να σκύψει πάνω απ' την ρωγμή ενός λίθου, να υποδείξει την σημασία της κλίσης ενός κίονα, να μιλήσει για την πολυσυζητημένη πιλοτική πρόταση ιδιωτικής ανάπτυξης ανεκμετάλλευτων αρχαιολογικών χώρων, την γοητεία της αρχαιολογίας και την πολυσυζητημένη πιλοτική πρόταση ιδιωτικής ανάπτυξης ανεκμετάλλευτων αρχαιολογικών χώρων. Ένας διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας που γνώρισε και μαγεύτηκε απ' την Ελληνική Ιστορία κι απ' τους αρχαιολογικούς θησαυρούς μιας μικρής σε έκταση χώρας αλλά μεγάλης σε πνευματική ανάπτυξη… μας καταθέτει τις ενδόμυχες σκέψεις και προσδοκίες του για την χώρα που αγάπησε κι αφιέρωσε την ζωή του στην ανακάλυψη και διάσωση των αρχαιολογικών μνημείων της ΝΕΜΕΑΣ!

«Όταν ήρθα στη Νεμέα το 1973, συνάντησα τον Κοινοτάρχη της Νεμέας τον Παρμενίωνα Δημητρίου, που όνειρό του ήταν η ανασκαφή του αρχαίου Σταδίου. Μου πρότεινε να αναλάβω την ανασκαφή και την αναβίωση των Αγώνων και φυσικά δέχτηκα, πιστεύοντας ότι κάνω το χρέος μου. Με την βοήθειά του απαλλοτριώσαμε την γη, αναβιώσαμε το Στάδιο και διαμορφώσαμε τον περιβάλλοντα χώρο. Όταν ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές στις 6 Ιουλίου 1994 και κατά την διάρκεια μιας σεμνής τελετής δωρίσαμε το Στάδιο στο Κράτος, παραδίδοντάς το στον τότε Υπουργό Πολιτισμού Θάνο Μικρούτσικο, ως εκπρόσωπο του Δημοσίου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις περιέλαβαν αγώνες δρόμου με την χρήση του μηχανισμού εκκίνησης (ύσπληγας), που είχε ανακατασκευαστεί χάρις στις έρευνες του Πάνου Βαλαβάνη. Ήταν υπέροχο να βλέπεις το αρχαίο Στάδιο να επανέρχεται στην ζωή μετά από τόσους αιώνες, μπροστά σε 1500 θεατές. Ο Μένιος είχε αποδημήσει δύο χρόνια ενωρίτερα κι εγώ αισθανόμουν, ότι είχα κρατήσει την υπόσχεσή μου, να κάνω την ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.

Η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν τέτοια, ώστε αποφασίσαμε με τον γιο του Κώστα κι άλλους 20 κατοίκους της περιοχής, να ιδρύσουμε τον Σύλλογο για την Αναβίωση των Αρχαίων Νεμέων Αγώνων. Από τότε τους έχουμε διοργανώσει 5 φορές με μεγάλη επιτυχία, όσο πιο αυθεντικά μπορούμε, με εθελοντές και με συμμετοχή πλήθους ανθρώπων απ' όλο τον κόσμο. Και σας διαβεβαιώνω, όταν τρέχει κανείς σήμερα μέσα από την "κρυπτήν έσοδον", το αρχαίο τούνελ που οδηγούσε στο Στάδιο, με ανθρώπους από άλλα μέρη του κόσμου δίπλα του, βιώνει μια αίσθηση κατανόησης της κοινής μας ανθρωπιάς. 

Ο Σύλλογος ταυτίστηκε με δυο βασικές αρχές της Αναβίωσης των Νεμέων Αγώνων: Οι Αγώνες πρέπει να είναι αυθεντικοί, με τήρηση του αρχαίου τελετουργικού και πρέπει να είναι ανοικτοί στην συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων. Ως σκοπός τους δεν ορίστηκε η παροχή θεάματος στους επισκέπτες – αν κι αυτό δεν αποκλείεται ως αποτέλεσμα – αλλά η ευκαιρία καθενός να «μεταμορφωθεί» σε αρχαίο Έλληνα αθλητή, έστω για μόλις δέκα λεπτά της ώρας. Η επίτευξη και η επιτυχής τήρηση των δύο αυτών αρχών προβλέπεται σαν Τεκμηρίωση της Αναβίωσης". 

Συνηθίζουμε να λέμε το γνωστό ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ, που όμως στην εξαίρεσή του άξιος εκπρόσωπος είναι ο Αμερικανός Καθηγητής ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΙΛΛΕΡ, που από την ΑΓΑΠΗ του για την πατρίδα μας και με τις πολύτιμες γνώσεις του κατάφερε να ανατρέψει τον ΚΑΝΟΝΑ και να αποδείξει πως είναι ένα άξιο τέκνο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ!



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.