25 Μαΐου 2015

Επαναφορά της Τουρκίας σε θέση ισχύος απέναντι μας.

Σε ένα περιβάλλον αλλαγών στον παγκόσμιο χάρτη που έχει ξεκινήσει, ήδη, από τα τέλη του 20ου αιώνα, η ρήση του Κ. Καραμανλή στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είναι, ίσως, η καλύτερη εξήγηση: 

«Ἡ σύγχυση αὐτή, παίρνει τὸν τελευταῖο καιρὸ τέτοια μορφὴ καὶ τέτοιες διαστάσεις, ὥστε νὰ δημιουργεῖται ἡ ἐντύπωση ὅτι ὁλόκληρη ἡ ἀνθρωπότης μπῆκε σὲ μία περίοδο ὁμαδικῆς παραφροσύνης»

Συνολικά, φαίνεται να υπάρχει μια γενική αναστάτωση στον πλανήτη που έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα που όμοια τους, η ανθρωπότητα, έχει πολλούς αιώνες να βιώσει. Αρκετοί αναφέρονται σε μια ίση κατάσταση με αυτή του WWII όπου υπήρξε μια βίαιη σύγκρουση παγκοσμίως αλλάζοντας, κυρίως, τον γεωοικονομικό και γεωπολιτικό χάρτη. Όχι, όμως, τον γεωγραφικό. Οι αλλαγές συνόρων που διαφαίνονται μόνο τα τελευταία χρόνια, σε Μέση Ανατολή, έχουν γίνει τόσο έντονες που μόνο με την εποχή της συμφωνίας Σάικς Πικό μετά την πτώση του Μεγάλου Ασθενή μπορούν να συγκριθούν(Οθωμανική Αυτοκρατορία, Άνοδος Κεμάλ)

Η αλλαγή τώρα που συντελείται εκ νέου στην γείτονα χώρα (Τουρκία) δείχνει ακριβώς πώς πρόκειται αυτό να επηρρεάσει ξανά την περιοχή μας. Κατα επέκταση αυτή η αλλαγή επειδή συντελείται στον χώρο των Βαλκανίων και της Ν.Α. Μεσογείου που πολλά κράτη έχουν σημαντικά συμφέροντα, είναι σίγουρο οτι θα επηρρεάσει ακόμα περισσότερο και αυτά. Η μετατροπή της Τουρκίας σε περιφερειακή υπερδύναμη που ήδη συντελείται στον παρόντα χρόνο, θεωρείται 100% σίγουρο πώς θα αλλάξει και τις ισορροπίες με την Ελλάδα προς το αρνητικό για την χώρα μας, καθιστώντας την "δορυφόρο" της Άγκυρας, όπως ανέφερε προ έτους το think tank Stratfor.

Αν δεν μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό το παραπάνω ίσως το παρακάτω αποτέλεσμα πορίσματος που ανακοινώθηκε στην Ελληνική Βουλή προ 10+ ετών να είναι πιο ευνόητο και παρουσιάστηκε και σε διεθνή Τύπο.

Τα επιμέρους προβλήματα, αν ιδωθούν στο σύνολό τους, αποβλέπουν στον εγκλωβισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου σε μιαν τουρκική υφαλοκρηπίδα, σ’ έναν τουρκικό εναέριο χώρο και σε έναν χώρο στρατιωτικού ελέγχου με απώτερη συνέπεια ότι έτσι μια μέρα θα τεθεί σε αμφισβήτηση η ελληνική κυριαρχία" - Ομιλία Βύρωνα Θεοδωρόπουλου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, 10 Απριλίου 2002

Στον σημερινό χρόνο λοιπόν πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να δούμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Μπορεί μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα να είχαμε την δυνατότητα να θεωρούμαστε ώς "στρατηγικά σκληρό καρύδι, που θα σπάσει κάποιος δόντια για να το φάει" και αυτό να αποτελούσε μέτρο απώθησης για κάθε επιβουλεύοντα.

Όμως, αυτό για να διατηρηθεί θα χρειαστεί σίγουρα κάποια στιγμή να τεθεί και σε πραγματική λειτουργία, κάτι που φοβάμαι πώς πολύ σύντομα όπως κινούνται οι καταστάσεις θα κληθούμε να εφαρμόσουμε. Η Τουρκία άλλωστε πάντα θεωρούσε την Ελλάδα ώς μια περιοχή που αποσχίστηκε προσωρινά και πρέπει να επανέρθει στο νέο Χαλιφάτο.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
IISCA Sec Group


Geopolitics & Daily NewsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.