1 Μαΐου 2015

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΙΜΑΡΑΣ.

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης 

Σε λίγες εβδομάδες στις δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν και στον νέο διευρυμένο δήμο της Χιμάρας φαίνεται πολύ πιθανό πως θα υπάρξει αλλαγή στον δημαρχιακό θώκο και μάλλον ο υποψήφιος της «Ομόνοιας» θα είναι ο νέος δήμαρχος. 

Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να σταματήσει το επαπειλούμενο σχέδιο κυβερνητικών και επιχειρηματικών κύκλων των Τιράνων περί «Νέας Χιμάρας» το οποίο ουσιαστικά σημαίνει υφαρπαγή των κτηματικών περιουσιών των Χιμαριωτών και απόδοσή των σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα καθώς και η αλβανοποίηση της ελληνικότατης από χιλιετιών γης της Χιμάρας. 

Να σημειωθεί πως η ευρωπαϊκή συνθήκη περί μειονοτικών δικαιωμάτων, την οποία από ετών έχει και η Αλβανία υπογράψει απαγορεύει την αλλοίωση με οποιονδήποτε τρόπο, της περιοχής όπου διαβιεί μειονότητα. Αυτό βέβαια το γνωρίζουν και οι κυβερνώντες την Αλβανία, όμως τις απαντήσεις τις έχουν έτοιμες «δεν είναι οι Χιμαριώτες Έλληνες» «Δεν είναι μειονοτική ζώνη η Χιμάρα» «Κάποια ελληνικά τα μάθανε στην Κέρκυρα κάνοντας εμπόριο». Αυτά και πολλά άλλα λέγουν χωρίς ντροπή και έχοντες άλλα πονηρότερα στο πίσω μέρος της κεφαλής των. 

Έστω λοιπόν, το αποτέλεσμα της κάλπης να είναι το καλλίτερο για την Χιμάρα και τους Χιμαριώτες και τα εκ Τιράνων σχέδια μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η Χιμάρα στην συνέχεια για να μπορεί να έχει μέλλον θα πρέπει να έχει μία ήπιας μορφής ανάπτυξη που θα μπορεί χωρίς να καταστρέψει την φυσική της ομορφιά να δώσει την δυνατότητα στους κατοίκους της να παραμείνουν στις προαιώνιες εστίες τους και να δώσει σε όσους απόδημους το επιθυμούν την οικονομική κυρίως δυνατότητα να επιστρέψουν πίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. 

Όπως εμφανίζεται σήμερα η κατάσταση, ο τουρισμός θα είναι και στο μέλλον ο κυριότερος οικονομικός τομέας. Όμως και άλλοι τομείς όπως η ελαιοπαραγωγή, η αλιεία, η μελισσοκομία, τα παραδοσιακά γεωργικά προϊόντα κ.ά. είναι ή μπορεί να γίνουν αξιόλογοι οικονομικοί τομείς. 

Ο τουρισμός παρουσιάζει για την ώρα έντονη δραστηριότητα 30 ως 40 ημέρες κάθε καλοκαίρι και στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα από μικρή έως ανύπαρκτη. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει προσπάθεια να επεκταθεί η τουριστική περίοδος σε μεγαλύτερο ετήσιο χρονικό διάστημα. 

Έχοντας λοιπόν υπόψη μου παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών μειονοτικών περιοχών αλλά και αυτόνομων κρατιδίων όπως το Μονακό και τα νησιά Ώλαντ, βλέπουμε πως αυτό έγινε δυνατό δημιουργώντας μία σειρά από ετήσια επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις, συνήθως εβδομαδιαίας διάρκειας και στους μήνες πριν και μετά την κύρια τουριστική περίοδο. 

Τέτοιες εκδηλώσεις θα μπορούσαν να είναι: 
- Πρωτάθλημα Μπιτς - βόλεϋ 
- Αγώνας ανωμάλου δρόμου 
- Ανοικτό πρωτάθλημα σκακιού 
- Διαγωνισμός ψαρέματος 
- Κύπελο μπιλιάρδου, και πολλές ακόμα. 

Θα ήθελα να αναφέρω τις αντίστοιχες εκδηλώσεις που κρατάει το Μονακό ζωντανό όλο το χρόνο, εκτός από το περίφημο καζίνο: Φεστιβάλ τσίρκου, Διαγωνισμός ομορφιάς σκύλων, Διαγωνισμός ανθοσύνθεσης (μπουκέτα), Φεστιβάλ τηλεόρασης, Φιλοτελική έκθεση, Φιλανθρωπικές εκδηλώσεις Aide Presence, Διαγωνισμός πιάνου, Αγώνες ιππασίας, Ράλλυ Μόντε-Κάρλο, Γκραν Πρι Φόρμουλα 1, Αγώνες Σπορτέλ, Έκθεση παλαιών καρτών, Έκθεση νομισμάτων, Διαγωνισμός ταχυδακτυλουργών, Ιστορικό Γκραν Πρι, Τουρνουά γκολφ, Συνέδρια και πολλά άλλα. 

Εκτός από τις εκδηλώσεις θα μπορούσαν να προωθηθούν ιδιαίτερες μορφές τουρισμού όπως ο εκδρομικός τουρισμός, ο ορειβατικός, ο φυσιολατρικός, ο θρησκευτικός κ.ά. 

Βέβαια σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε πως όπως σε κάθε μειονοτική περιοχή της Ευρώπης η επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από μέλη της εθνικής μειονότητας και επενδύσεις άλλων εταιρειών ή επιχειρηματιών δεν επιτρέπονται, και αυτό επειδή με την οικονομική δύναμη που διαθέτουν θα μπορούσαν να αγοράσουν τα πάντα και να εξοβελίσουν το ντόπιο στοιχείο. Ας θυμηθούμε την προσπάθεια του Ωνάση στο Μονακό στην δεκαετία του 1950. 

Ακόμα πιστεύω πως πολύ σημαντικό είναι οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας να καλύπτονται κατ’ αρχάς από Χιμαριώτες και στην συνέχεια από ελληνορθόδοξους άλλων περιοχών. Εγκατάσταση αλλόφυλων και αλλόδοξων δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας των μειονοτήτων αλλά και με το συμφέρον των Χιμαριωτών. 

Το μέλλον λοιπόν της Χιμάρας μπορεί να είναι για τους Χιμαριώτες λαμπρό εάν οι ίδιοι οι Χιμαριώτες το θελήσουν.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.