9 Απριλίου 2015

Τσίπρας - Πούτιν: «για την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις»

Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επανεκκινήσει τις ελληνορωσικές σχέσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τον υποδέχθηκε με θερμά λόγια στο Κρεμλίνο, εκφράζοντας τη χαρά του που γνωρίζονται και προσωπικά, καθώς μέχρι σήμερα έχουν συνομιλήσει μόνο τηλεφωνικά. 

«Σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε αυτές τις σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο κ. Τσίπρας στην αντιφώνησή του, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν βαθιές ρίζες, διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και εξαιτίας των κοινών αγώνων, αλλά και εξαιτίας της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης». «Αυτή η σχέση διατηρήθηκε στα αισθήματα φιλίας και αδερφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι τα αισθήματα χαράς συμπληρώθηκαν από τη μεγάλη συγκίνησή του γιατί κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία «αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης». «Όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα, σε σχέση με τον πληθυσμό της είχε το βαρύτερο φόρο αίματος», παρατήρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε το γεγονός ότι «έως πρόσφατα η Ρωσία ήταν κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, είχε την πρώτη θέση στον συνολικό όγκο των ανταλλαγών και το διάστημα του 2009-2013 ο όγκος αυτός αυξήθηκε πάνω από δύο φορές. Όμως δυστυχώς την περασμένη χρονιά μειώθηκε μεμιάς κατά 40 %». Για το λόγο αυτό εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού «έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή, γιατί πρέπει να αναλύσουμε τί θα μπορούσαμε από κοινού οι δύο μας να κάνουμε ώστε να αποκαταστήσουμε τους προηγούμενους ρυθμούς ανάπτυξης». 

Ο Ρώσος ηγέτης, επίσης, εξέφρασε τη χαρά του γιατί υποδέχεται την ελληνική αντιπροσωπεία τις παραμονές του ορθόδοξου Πάσχα, «μια κοινή μας εορτή», τονίζοντας ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν «ιδιαίτερο χαρακτήρα», καθώς διαθέτουν αυτές τις πνευματικές και παλαιές κοινές ρίζες. 

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. 

Από ρωσικής πλευράς ο Β. Πούτιν συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από τον διπλωματικό του σύμβουλο Γιούρι Ουσακόφ, καθώς και τον συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής για τη συνεργασία με την Ελλάδα και υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ.

Δείτε σχετικό βίντεο ΕΔΩ

πηγή 

Πως αντιμετωπίζει ο Ευρωπαϊκός τύπος την επίσκεψη Τσίπρα στην Ρωσία.

Με επιφυλάξεις και δυσφορία στρέφει ο ευρωπαϊκός Τύπος το βλέμμα του στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα, προτάσσοντας την ενόχληση με την οποία παρακολουθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την κίνηση στη δύσκολη συγκυρία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα. Το ερώτημα του πιθανού «αντιτίμου» σε ενδεχόμενες ρωσικές κινήσεις καλής θέλησης -δηλαδή, βέτο στις κυρώσεις- εγείρεται από παντού.

Την ίδια ώρα, ψηλά στα πρωτοσέλιδα βρίσκονται οι φωτιές γύρω από το Πολυτεχνείο, που εντείνουν την αίσθηση «εκτάκτου ανάγκης» στην Αθήνα. Φωτογραφίες από τις φλόγες στα Εξάρχεια βρίσκονται το πρωί της Τετάρτης στις περισσότερες ιστοσελίδες των ευρωπαϊκών ΜΜΕ.

 Η επίσκεψη Τσίπρα ακολουθεί τις επισκέψεις ελλήνων υπουργών στην Μόσχα και το μήνυμα που είχε δώσει η Αθήνα ήδη από το τέλος Ιανουαρίου με το κείμενο των «28» περί κυρώσεων: Τύπος και ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσεγγίζουν την στάση της Αθήνας απέναντι στη Ρωσία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, ερμηνεύοντάς την ως άσκηση πίεσης. Στο ίδιο κάδρο μπαίνει η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα.

Ο βρετανικός Guardian γράφει πως καθώς η Αθήνα «υποφέρει από την ισχυρότερη οικονομική ασφυξία των τελευταίων δεκαετιών, το ταξίδι γίνεται Μόσχα μεταξύ εικασιών πως ο Πούτιν μπορεί να κάνει στον έλληνα πρωθυπουργό μία προσφορά για οικονομική βοήθεια που θα έβρισκε δύσκολο να αρνηθεί». 

Ως τέτοια αναφέρεται ενδεχόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό δίκτυο μεταφορών και τα λιμάνια ή την εξαίρεση από το εμπάργκο εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, αλλά «οι δυτικοί διπλωμάτες ανησυχούν πως ο Πούτιν θέλει να εκμεταλλευτεί την Αθήνα για να προχωρήσει τη ρωσική φιλοδοξία ακρωτηριασμού της Ευρώπης». Η αμφιλεγόμενη, όπως την χαρακτηρίζει επίσκεψη, «πρόκειται να βαθύνει την αποξένωση» μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, γράφει.

H κάλυψη της ισπανικής El Pais, στο πρώτο της θέμα στην ιστοσελίδα της το πρωί της Τετάρτης, συνοψίζει πώς βλέπει ο ευρωπαϊκός Τύπος την επίσκεψη: «Η Ευρώπη κοιτάζει με καχυποψία τα σχέδια του Τσίπρα», λέγοντας πως η προσέγγιση Αθήνας και Μόσχας «προξενεί ανησυχία», και μάλιστα σε μία συγκυρία «υψηλότατης έντασης». 

«Οι δύο συγκρούσεις που απασχολούν περισσότερο τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η κατάσταση στην Ουκρανία και η κρίση του ελληνικού χρέους, συγκλίνουν αυτές τις δύο ημέρες στη Μόσχα» με την επίσκεψη Τσίπρα, γράφει χαρακτηριστικά. Δεκάδες ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους, εξαιτίας του ενδεχομένου η Αθήνα να γίνει «όχημα» να υποσκαφθούν οι κυρώσεις, και οι πρόσφατες διενέξεις με το Βερολίνο προστίθενται στην ένταση. 

Στις δε Βρυξέλλες, γράφει, όσο κι αν η συνάντηση μοιάζει καθαρά οικονομικού χαρακτήρα, «η επίσκεψη είναι αυστηρά πολιτική» κατά την Κομισιόν και θα έχει συνέπειες εάν σχηματιστεί ρήγμα στην κοινή στάση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία.

Στο πρώτο της θέμα το πρωί της Τετάρτης, η ιστοσελίδα της Sueddeutsche Zeitung γράφει για το «επικίνδυνο φλερτ με τη Μόσχα»: Η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας δεν επιτρέπει μεγάλες προσδοκίες για ένα ρωσικό δάνειο, και ως πιο ρεαλιστική θεωρείται ενδεχόμενη εξαίρεση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από το εμπάργκο -όμως, τονίζει, «στην ΕΕ ρωτούν ποιο θα ήταν το αντάλλαγμα». 

Ως απάντηση δίνεται η άσκηση βέτο στην παράταση των κυρώσεων των «28» στη Ρωσία -με την εφημερίδα να επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι, όπως και η Ουγγαρία και η Σλοβακία αλλά και σε μικρότερο βαθμό η Ιταλία, επικριτικές απέναντι στις κυρώσεις. 

«Οι πολιτικοί της ΕΕ προειδοποιούν τον Τσίπρα για συνέπειες» γράφει το πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα της γερμανικής FAZ το πρωί της Τετάρτης, λέγοντας πως «παρατηρητές εκτιμούν πως η Μόσχα μπορεί να προσπαθήσει να μαλακώσει την σκληρή στάση της ΕΕ μέσω καλών σχέσεων με την Ελλάδα».  

Η εφημερίδα συγκεντρώνει αναφορές πολιτικών από τις Βρυξέλλες (κυρίως γερμανών) πως η κοινή στάση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία δεν πρέπει να υποσκαφθεί. Σε άλλο κείμενό της, η εφημερίδα αναφέρει πως «είναι αμφίβολο εάν ο Τσίπρας έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από την επίσκεψη, τουλάχιστον όσον αφορά το αντάλλαγμα που περιμένει ο Πούτιν».

Ανάλογη είναι η προσέγγιση και σε άρθρο του Spiegel με τίτλο «Η διπλωματία δεν γίνεται έτσι». Η Ελλάδα, γράφει, κινείται στην εξωτερική της πολιτική με ένα «σπάνιο μείγμα» συμφερόντων και ιδανικών: «Από τη μία ζητά την αλληλεγγύη των εταίρων και επιχειρηματολογεί σε ηθική βάση όταν μιλά για κατοχικές αποζημιώσεις, και από την άλλη εκφράζει τακτικά απειλές που έχουν μικρό χρόνο ζωής, όπως η απειλή μη αποπληρωμής του ΔΝΤ που γρήγορα διαψεύστηκε για άλλη μία φορά».

Είναι θεμιτή, γράφει, η προσέγγιση της Ελλάδας, ως κυρίαρχου κράτους, με τη Ρωσία για μέτρα που θα ελαφρύνουν την πίεση -όπως για παράδειγμα η μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο- αλλά «όχι το στήσιμο της επίσκεψης στη Μόσχα ως κίνηση απειλής απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους». Δείχνοντας και στις πρόσφατες αναφορές του Πάνου Καμμένου «που είπε πως αν δεν υπάρξει συνεννόηση, θα κλείσει συμφωνία με όποιον μπορεί, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα ή την Ινδία», το περιοδικό υπογραμμίζει: «Δεν λειτουργεί έτσι η εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη». 

Πηγή: in.gr 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.