13 Απριλίου 2015

ΠΟΥ: Σταματήστε την «επιδημία» καισαρικών.

Οι καισαρικές δεν θα πρέπει να γίνονται παρά μόνο αν είναι «ιατρικά απαραίτητες», συνέστησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καταγγέλλοντας «την επιδημία των καισαρικών» σχεδόν σε όλο τον κόσμο. 

«Σε πολλές αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες παρατηρείται πραγματικά μια επιδημία γεννήσεων με καισαρική, ακόμη κι όταν δεν είναι ιατρικά απαραίτητο», δήλωσε η δρ Μαρλίν Τέμερμαν, διευθύντρια του τομέα Υγείας και Γενετικής Έρευνας του ΠΟΥ. 

Σε πολλές χώρες αυτή η «επιδημία» εξηγείται κυρίως από την επιθυμία των γιατρών να απλουστεύσουν τη ζωή τους, καθώς οι γεννήσεις με καισαρική μπορούν να προγραμματιστούν, πρόσθεσε η Τέμερμαν με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των νέων συστάσεων του ΠΟΥ. 

Όμως «οι γεννήσεις με καισαρική δεν θα πρέπει να γίνονται αν δεν είναι ιατρικά απαραίτητες», υπογραμμίζει ο οργανισμός στις νέες συστάσεις του. 
Είναι η πρώτη φορά που ο οργανισμός συστήνει ξεκάθαρα να περιοριστεί η χρήση των καισαρικών τομών, εξήγησε ο δρ. Μετίν Γκουλμεζόγλου του ΠΟΥ.


Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ είχε περιοριστεί να ανακοινώσει ότι «το ιδανικό ποσοστό καισαρικών τομών» κυμαίνεται μεταξύ του 10% και του 15% των γεννήσεων. Κάτι που είχαν καθορίσει οι γιατροί το 1985. 

Έκτοτε οι γεννήσεις με καισαρική έχουν γίνει σχεδόν κανόνες τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες, όσο και στις αναπτυσσόμενες. 

Το ποσοστό των καισαρικών φτάνει το 23% στην Ευρώπη, το 35,6% στην αμερικανική ήπειρο και το 24,1% στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει ο ΠΟΥ και χρονολογούνται από το 2008. Μόνο η Αφρική (3,8%) και η νοτιοανατολική Ασία (8,8%) έχουν γλιτώσει από το φαινόμενο αυτό. 

Σε κάποιες χώρες έχει δημιουργηθεί μια πραγματική «κουλτούρα καισαρικής», όπως στη Βραζιλία, όπου σχεδόν τα μισά μωρά γεννιούνται με καισαρική, καθιστώντας τη χώρα με τις περισσότερες γεννήσεις με αυτό τον τρόπο, εξήγησε η Τέμερμαν. 

Επίσης ο ΠΟΥ έχει προχωρήσει σε νέες έρευνες σε μια προσπάθεια να καθορίσει το ιδανικό ποσοστό καισαρικών, κάτι που ακόμη δεν έχει καταφέρει να κάνει. Παρόλα αυτά οι έρευνες επέτρεψαν να αποδειχθεί ότι τα ποσοστά των καισαρικών άνω του 10% δεν συνδέονται με μείωση του ποσοστού θνησιμότητας των μητέρων και των νεογνών. 

Αντίθετα, ο ΠΟΥ παραδέχεται ότι κάτω από το όριο του 10%, η μητρική και νεογνική θνησιμότητα μειώνεται όσο αυξάνεται το ποσοστό των καισαρικών. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.