29 Απριλίου 2015

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Γράφει ο Χρίστος Γούδης 

Η αντισυμβατικότητα του πραξικοπηματικά ανατραπέντος Γιάνη Βαρουφάκη είναι γνωστή από τις τηλεοπτικές και τις δημόσιες εν γένει εμφανίσεις του, εδώ και πολλά χρόνια. Η έννοια της αντισυμβατικότητας δεν συνεπάγεται, όπως υπονοούν πολλοί, ανορθολογισμό. Αντίθετα, πολλές φορές αποτελεί, μέσα από την ιδιορρυθμία του ύφους (στυλ) με την οποία είναι εγγενώς συνυφασμένη, τρόπο προβολής μιας εναλλακτικής και ενδεχομένως ορθότερης άποψης σε θέματα που η αδρανής κοινωνική μάζα είναι εμποτισμένη να προσλαμβάνει κατά ένα κοινώς αποδεκτό τρόπο, συνήθως υποβολιμαίο από την μηντιακή διαχείριση των ανθρωπίνων «μαζών». 

Η αντισυμβατικότητα, σε θέματα εκφοράς και δόμησης λόγου, συνήθως εκλαμβάνεται ως «παραδοξολογία» από όλους εκείνους που δεν διαθέτουν την κριτική αντίληψη που θα τους επέτρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι η δική τους «δοξολογία» δεν είναι παρά μια άποψη που τους επεβλήθη από υποδόριους μιθριδατισμούς πλύσης του εγκεφάλου τους, έτσι ώστε να βλέπουν και να «δοξολογούν» πράγματα και ανθρώπους καθ’ υπόδειξιν και κατ’ επιταγήν. 

Η αντισυμβατικότητα, ως τρόπος υπέρβασης των φραγμάτων της κατεστημένης λογικής, αποτελεί μηχανισμό ρήξης του κελύφους του αυγού, τρόπο με τον οποίο ο Κολόμβος έκανε το αυγό να σταθεί όρθιο σπάζοντας την βάση του, τρόπο απλό μεν, αλλά κυριολεκτικά και ετυμολογικά «ρηξικέλευθο», με τον οποίο επιλύεται «έξυπνα» ένα δισεπίλυτο για τους πολλούς αίνιγμα («το αυγό του Κολόμβου» ή ο καθ’ ημάς «γόρδιος δεσμός»). Ο αιφνιδιασμός, τουτέστιν το ψυχολογικό σοκ που προκαλεί, σύνηθες στο κοινό που παρακολουθεί τα επιτεύγματα των ταχυδακτυλουργών και των τσιρκολάνων, αποτελεί μηχανισμό αφύπνισης αλλά και εξόδου από το τέλμα μιας τετριμμένης καθημερινότητας και την νωχελική αποδοχή καταστάσεων θεωρούμενων ως μη αναστρέψιμων. 

Η αντισυμβατικότητα ως έννοια εμπεριέχει εν δυνάμει την επαναστατικότητα ενάντια στα κακώς κείμενα πρόσωπα, πράγματα και «θαύματα», χωρίς φυσικά να εγγυάται την επιτυχία ανατροπής τους, αν δεν συμπαρασύρει την απαιτούμενη κρίσιμη κοινωνική μάζα για κάτι τέτοιο. 

Η αντισυμβατικότητα, αποδεκτή και καλοδεχούμενη στον χώρο της ποίησης, προκαλεί συνήθως την καχυποψία σε χώρους ελεγχόμενους από τον «κοινωνικό καθωσπρεπισμό» ο οποίος προτιμά τα ήρεμα νερά του Ντον και αποφεύγει τις καταιγίδες των τροπικών. Μόνο που οι καταιγίδες, οι τυφώνες και οι τρικυμίες είναι κι αυτές μέρος της φύσης και της ζωής. Κι όταν συμβαίνουν τα «τρελά», μόνον «τρελοί» μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις αποκτά το πλήρες της νόημα η ρήση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα: «το πρόβλημά μας δεν είναι ότι είμαστε τρελοί, το πρόβλημά μας είναι ότι δεν είμαστε περισσότερο τρελοί». Τηρουμένων των αναλογιών, ίσως αυτό να είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του Γιάνη Βαρουφάκη, στην προσπάθειά του να μείνει όρθιος στην καταιγίδα. 

Χρίστος ΓούδηςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.