16 Απριλίου 2015

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ 60 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

Γράφει η Θωμαϊδα Παριανού 

Το πρωί της Τετάρτης 1ης Απριλίου 2015, ημέρα εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955, για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, έγινε στην Αθήνα η εξής εκδήλωση: 

Το πρωί Στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τελέστηκε δοξολογία, όπου παρέστησαν πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, εκπρόσωποι της Κυπριακής παροικίας στην Αθήνα και πλήθος κόσμου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος τόνισε ιδιαιτέρως την ανάγκη "σύζευξης - συμπόρευσης Ελλάδας και Κύπρου" και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Ιδού μερικά αποσπάσματα της ομιλίας του: 

- "Σήμερα, λίγες μόλις ημέρες μετά τον εθνικό εορτασμό της 25ης Μαρτίου και της εθνεγερσίας του 1821, ενωμένοι οι Πανέλληνες εορτάζουμε και τιμούμε ακόμα μία λαμπρή και ηρωική σελίδα των αγώνων του Έθνους μας". 

- "Ο χρόνος, που έχει περάσει, έχει προσδώσει στα γεγονότα την υπόσταση του θρύλου και οι αγωνιστές φαντάζουν στα μάτια των νεότερων σαν όντα μυθικά. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ήταν άνθρωποι απλοί και καθημερινοί που μετουσιώθηκαν σε ήρωες γιατί πίστεψαν στο δίκαιο του αγώνα τους. Ήταν άνθρωποι δικοί μας, επιστήμονες και βιοπαλαιστές, αγρότες, εργάτες, υπάλληλοι, μαγαζάτορες, νοικοκυρές οδηγοί λεωφορείων, δάσκαλοι και μαθητές. Πρωτίστως, όμως, ήσαν άνθρωποι αγνοί και ανιδιοτελείς που, προσηλωμένοι σε αγνά ιδανικά και αξίες, έθεσαν πάνω από το ‘εγώ’ το ‘εμείς’ και πιο πάνω ακόμα την πατρίδα και την ελευθερία". 

- "Ο απελευθερωτικός αγώνας υπήρξε, κατ’ εξοχήν, αγώνας των νέων. Των νέων παλληκαριών και των νεαρών γυναικών, των μαθητών ακόμη, που χρειάστηκε να ωριμάσουν πρόωρα και να σηκώσουν στους ώμους τους το φορτίο μιας μεγάλης ιστορικής ευθύνης. Των νέων, που αγωνίστηκαν με όλη τη τόλμη της νιότης, με όπλο την ψυχή, με πίστη στο δίκαιο και με προσήλωση στα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας.

Μυήθηκαν στον αγώνα, ορκίστηκαν, αγωνίστηκαν, συνελήφθησαν, κινδύνευσαν, με την πίστη πως αυτό είναι το χρέος και η οφειλή στην πατρίδα τους. Πολλοί από αυτούς υπερέβησαν τον εαυτό τους και αναμετρήθηκαν με την ίδια την Ιστορία". 

Ακολούθησε πορεία στο Σύνταγμα, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου έγινε η κατάθεση στεφάνων. 

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ό Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, κ. Μιχάλη Κωσταράκο. Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τους υπεύθυνους της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα ότι, λόγω απρόσμενης υποχρέωσής της, δεν μπορούσε να παραστεί.  

Το απόγευμα της Τετάρτης 1ης Απριλίου 2015, ημέρα εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955, για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, έλαβε χώρα στην Αθήνα η εξής εκδήλωση:

Οι «Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ», το Φοιτητικό Κίνημα «ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.» και η «Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων - (ΕΕΕΘ)», οργάνωσαν εκδήλωση για τα 60 χρόνια της ΕΟΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στο επί της οδού Καλλιρρόης 48 (στάση ΦΙΞ του ΜΕΤΡΟ) Αμφιθέατρο «Γρίβας-Διγενής».

Τίτλος της εκδήλωσης ήταν : «ΟΡΚΟΣ ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΣ – ΕΝΩΣΙΣ ΘΑΝΑΤΟΣ - 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΟΙΪΑ της Ε.Ο.Κ.Α. 1955 – 1959»

Με την έναρξη της εκδήλωσης, ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος κ. Νίκος Χιδίρογλου,  χαιρέτισε τους παρευρισκομένους και έδωσε τον λόγο στον εκδότη των εκδόσεων “ΠΕΛΑΣΓΟΣ”, Ιωάννη Γιαννάκενα, ο οποίος είπε περιληπτικά τα εξής:

Πρωτογνώρισε τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή από τις αφηγήσεις του πατέρα του, ο οποίος ήταν συμπολεμιστής του Διγενή από την περίοδο της Κατοχής και συμαραστάτης μέχρι τον θάνατό του (1974). Από την αρχή, υπήρξε μία αμοιβαία αλληλοποστήριξη στις δύσκολες στιγμές, μεταξύ του Ιωάννη Γιαννάκενα και των εν Αθήνα Κυπρίων πατριωτών και αγωνιστών, φορέας των οποίων είναι το Φοιτητικό Κινημα ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ, το οποίο δημιούργησε ο ίδιος ο Γρίβας το 1968. Στην συνέχεια, παρουσίασε τους ομιλητές στο κοινό και το ευχαρίστησε για την συμμετοχή του. Έκλεισε λέγοντας ότι ο αγώνας για την Κύπρο είναι ένας και μοναδικός, η ΕΝΩΣΙΣ.

Οι Ομιλητές και οι εν περιληψη ομιλιες τους έχουν ως εξής:

- Νίκος Χιδίρογλου, Δημοσιογράφος, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης. 
Ο ίδιος, σε πολύ μικρή ηλικία βρισκόταν στην Κύπρο, με την οικογένειά του, κατά την διάρκεια της εισβολής του Αττίλα το 1974 και μόλις που πρόλαβαν να φύγουν. Επεσήμανε την προσπάθεια που γίνεται στα σύγχρονα Ελληνικά σχολεία για την υποβάθμιση του Ελληνικού φρονήματος και της Ελληνικής Ιστορίας στην μαθητιώσα νεολαία, από την Ελλαδική πολιτεία.  Επεσήμανε επίσης ότι ο αγώνας των Κυπρίων ήταν και θα είναι για την Ένωση και όχι για σημερινή ψευτοανεξαρτησία υπό Τουρκική και Αγγλική Κατοχή.

- Μαρία Καλλή, Πρόεδρος το Φοιτητικού Κινήματος «ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.» 
Άρχισε την ομιλία της με την προκήρυξη της ΕΟΚΑ του Γ. Γρίβα – Διγενή, την 1η Απριλιου 1955, που καλούσε τους Κύπριους να ξεσηκωθούν ενάντια στον Αγγλικό ζυγό και να πολεμήσουν για την Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα.  Είχε προηγηθεί προεπαναστατική δραστηριότητα στην Αθήνα κυρίως από νέους ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, η οποία και συνεχίστηκε και μετά το ξέσπασμα της επανάστασης στη Κύπρο.  Υπήρξαν πολλές και μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις συμπαράστασης . Εντωμεταξύ, άρχισαν στην Κύπρο οι αψιμαχίες με τον Βρετανικό στρατό κατοχής, οι συλλήψεις, οι ανακρίσεις, οι φυλακίσεις και τέλος οι εκτελέσεις.  Αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να αποτρέψει τους αγώνες και τους πόθους του Κυπριακού λαού για την ένωση με την Ελλάδα.

- Σπύρος Δημητρίου, Αντιπρόεδρος του «Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή». 
Όταν πρωτοξεκίνησε η επανάσταση της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, οι Έλληνες και οι  Κύπριοι που ζούσαν στον Ελλαδικό χώρο εκδηλώθηκαν με μαζική συμμετοχή και συμπαράσταση σε αυτήν.
Ο ίδιος μίλησε για την ιστορία του Ενωτικού Κινήματος , η οποία αρχίζει λίγο πριν την επανάσταση του 1821, μαζί με τον Ρήγα Φεραίο, ένας από του συντρόφους του οποίου, ο Ιωάννης Καρατζάς αγωνίστηκε και εκτελέστηκε μαζί του από τους Τούρκους, στο Βελιγράδι. Κύπριοι συμμετείχαν και στην επανάσταση του 1821, με πολύ βαριές κυρώσεις από τους Τούρκους στο νησί, ιδιαίτερα ενάντια στην Εκκλησία. Ο εθνικός ποιητής της Κύπρου, Βασίλης Μιχαηλίδης, τα αποτυπώνει αυτά στο ποιήμά του’’ 9η Ιουλίου 1821’’.

Η παρουσία του Κυπριακού Ελληνισμού στους αγώνες της Μητροπολιτικής Ελλάδας υπήρξε διαχρονική και οι Κύπριοι πρέπει να φροντίσουν να γίνει ευρύτερα γνωστή, κυρίως στον χώρο της μητροπολιτικής Ελλάδος. Ένας απ΄τους στόχους που θα έχει το Ίδρυμα Γεωργίου Διγενή  είναι να μπει η Κύπρος πάλι στο «κάδρο» της Ελλάδας και μόνον έτσι θα πραγματοποιηθεί η ενότητα, η οποία είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε στην επίλυση του οποιουδήποτε εθνικού μας προβλήματος, όποιο και να είναι αυτό.

- Ηλίας Ηλιόπουλος, Ιστορικός - Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής το Λουδοβικείου -Μαξιμιλιανείου Πανεπιστημίου Μονάχου 
Επεσήμανε το θάψιμο της εθνικής ιστορικής μνήμης από τις κυβερνήσεις της μεταπολιτευσης  και μετά, ως τις μέρες μας. Περί τα μέσα του 20ου αιώνος, ο πληθυσμός της νήσου Κύπρου ανήρχετο εις 500.000 περίπου, και άνω του 80% αποτελείτο από Έλληνες Ορθόδοξους και το 18% από Τούρκους ή, ακριβέστερα, μουσουλμάνους. Ο διακαής πόθος των Ελλήνων της Κύπρου ανεκαθεν ήταν η Ένωση με την Ελλάδα, αλλά η αντίδραση από΄το Λονδίνο υπήρξε απολύτως αρνητική, την στιγμή μάλιστα που είχε καταστήσει την Κύπρο κανονική αγγλική αποικία, διοικουμένη υπό κυβερνήτου.  Δεν έλαβε καθόλου υποψη ότι η Ελλάδα υπηρξε διαχρονικά πιστή σύμμαχος χώρα προς την Αγγλία και δεν θα υπήρχε πρόβλημα στη διατήρηση των Αγγλικών βάσεων στο νησί, πράγμα που εβεβαίωσε και ο Στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος. Ούτε, βέβαια, οι Ελληνοκύπριοι διακατέχοντο από αντιβρετανικά συναισθήματα, κάποιοι μάλιστα είχαν συμπολεμίσει και υπηρετήσει στον βρετανικό στρατό.

Στα μέσα της 10ετίας του ’50, οι Βρετανοί, εκδιωχθέντες από όλες τις αποικίες τους και τις σφαίρες επιρροής τους σε Ασία και Αφρική, απεφάσισαν να γαντζωθούν στην Κύπρο. Στις αρχές του 1955, οι ‘Άντονι Ηντεν (Πρωθυπουργός) και Χάρολντ Μακμίλαν (Υπουργός Εξωτερικών)  βάζουν στο κάδρο την Τουρκία και σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα «νομιμόφρον αγγλόφιλο Κυπριακό Κόμμα μεταξύ των Ελλήνων».

Εν τω μεταξύ,  εξερράγη ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας των Κυπρίων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, την 1η Απριλίου 1955 υπό τον Γρίβα –Διγενή, ο οποίος απεδείχθη άριστος  ηγήτωρ και γνώστης του ανταρτοπόλεμου (guerilla war), με προσεταιρισμό του ντόπιου πληθυσμού.

Τότε, στα προαναφερθέντα σχέδια, οι Ήντεν –Μακμίλαν προσθέτουν ότι  η Ελληνική  ΄Κυβέρνησις θα ‘επείθετο’ να άρει την υποστήριξή της στο αίτημα της ένωσης και να δεχθεί μία πλασματική αυτοκυβέρνηση, την οποία θα προσέφερε το Λονδίνο, για να διασώσει τα προσχήματα.   Εκείνο τον καιρό, ολόκληρη η Ελλάδα εσείετο από εκδηλώσεις συμπαράστασης στην Κύπρο και διαδηλώσεις κατά των απαγχονισμών των Ελληνοκυπρίων αγωνιστών.  Παρόλα αυτά, υπεγράφησαν επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή, οι συμφωνίες Ζυρίχης –Λονδίνου, σύμφωνα με τα επιτελικά σχέδια της κυβέρνησης του Λονδίνου. Ο Γρίβας, με προκήρυξή του,  ζητούσε αντικατάσταση της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή από Κυβέρνηση Εθνικού Μετώπου αλλά και επανεξέταση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, υπονοών αποχώρηση από  την Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ).

Υπήρξαν ποικίλλες αντιδράσεις από τον Τύπο της εποχής. Τελικά, η αλλαγή των αρχικών σχεδίων των Άγγλων για απολυταρχική διακυβέρνηση στην Κύπρο, σε ετοιμότητα και προθυμία συζητήσεως τερματισμού της Αγγλικής κυριαρχίας στο νησί και αναγνωρίσεως  έως και ενός βαθμού ανεξαρτησίας, οφείλεται, όχι μόνον στην αιτία  της κρίσεως του Σουέζ, αλλά και στην απόλυτο επιτυχία της στρατηγικής του Γεωργίου Γρίβα Διγενή και της ΕΟΚΑ. Συνδυάζοντας τις στρατηγικές και πολιτικές τους ικανότητες, ο Γ.Γρ. Διγενής επέτυχε φθορά του γοήτρου των Βρετανών, προσεταιρισμό της διεθνούς κοινής γνώμης και ηθική νίκη υπέρ του Κυπριακού αγώνος. Μάλιστα, δέχθηκε και τα συγχαρητήρια του Φιντέλ Κάστρο προσωπικώς.

Διανθίζοντας την εκδήλωση, η λογοτέχνης κ. ΕΛΙΝΑ ΜΑΣΤΕΛΛΟΥ – ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑ, ενδιάμεσα από τις ομιλίες, διάβασε διάφορα ποιήματα, αφιερωμένα στον Κυπριακό αγώνα. Παρόντες ήταν και αγωνιστές που πολέμησαν στην Κύπρο τον Αττίλα, καθώς και Βορειοηπειρώτες παλαιοί αντιστασιακοί και σύγχρονοι αγωνιστές.

Και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

ΘΩΜΑΪΣ  ΠΑΡΙΑΝΟΥ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.