4 Μαρτίου 2015

ΤΙ ΕΣΤΙ ΘΕΣΜΟΣ.

Γράφει η Μαίρη Καρά

ΘΕΣΜΟΣ είναι μια σταθεροποιημένη και παγιοποιημένη θέση στα συνεχώς επαναλαμβανόμενα προβλήματα μιας οργανωμένης κοινωνίας. Εκφράζει δε σε μεγάλο βαθμό τυποποίησης τις ισχύουσες ρυθμίσεις κανονικής λειτουργίας των μελών μιας κοινωνίας. Αυτές τις ρυθμίσεις που εμφανίζονται σαν σταθερές κοινωνικές θέσεις αλλά και σαν αντίστοιχοι κοινωνικοί ρόλοι. Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ρήμα τίθημι που σημαίνει θέτω, τοποθετώ. Ο Κοινωνικός Θεσμός έχει την έννοια ότι προβάλλει και  προστατεύει την επιδίωξη κάποιου κοινωνικού σκοπού, με παραδεκτούς και παγιωμένους τρόπους τόσο της ατομικής όσο και της συλλογικής συμπεριφοράς και δράσης.

Οι ΘΕΣΜΟΙ έχουν αναγνωριστεί από την Πολιτεία, μέσα από την υπαρκτή δραστηριότητά τους και καταγράφονται στην συνείδηση των πολιτών, ανάλογα με την μορφή που εμφανίζονται. Μία μορφή τους είναι οι Οικογενειακοί Θεσμοί, οι οποίοι εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή της κοινωνίας. Άλλη μορφή είναι οι Οικονομικοί Θεσμοί, που αποσκοπούν στην παραγωγή και στην κατανομή αγαθών και υπηρεσιών όπως είναι η αγορά, το εμπόριο και η βιομηχανία. Οι Πολιτικοί Θεσμοί έχουν σαν λόγο την κατανομή και την άσκηση της εξουσίας μέσα στην κοινωνία. Το κατά πόσον βέβαια ασκείται η ΕΞΟΥΣΙΑ βάσει των Θεσμών ή κατά πόσον σέβονται τους Θεσμούς οι εκάστοτε ψηφισμένοι πολιτικοί… είναι άλλη Ιστορία, την οποία θα γράψουν οι ίδιοι ανάλογα με τα έργα τους. Αν παράγουν θετικό έργο για τους Πολίτες και το Κράτος ή αν κάνουν κατάχρηση του τίτλου τους για προσωπικό όφελος.

Οι Θεσμοί της Εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης αποβλέπουν στην μετάδοση ΓΝΩΣΕΩΝ στους μαθητές σε πρώτη φάση και σε όλους τους πολίτες στη συνέχεια. Αλλά και στις δυο περιπτώσεις εκείνο που προέχει, είναι να τους παροτρύνουν ώστε, με την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά, να φροντίζουν για την αναγνώριση και μεταβίβαση της κοινωνικής κληρονομιάς. Επίσης οι Θρησκευτικοί Θεσμοί ρυθμίζουν την σχέση του ανθρώπου με το Θείο, ενώ παράλληλα καλύπτουν και τις υπαρξιακές αναζητήσεις του κάθε ατόμου για τον προορισμό του στην ζωή αλλά και για την μεταφυσική του αγωνία για την μετά θάνατον ΖΩΗ.

Σε μια κοινωνία υπάρχουν ΤΥΠΙΚΟΙ και ΑΤΥΠΟΙ ΘΕΣΜΟΙ, ανάλογα με το αν έχουν προσδιοριστεί ή όχι με τυπική πράξη. Οι τυπικοί Θεσμοί είναι το σύνολο των γραμμένων Κανόνων- Νόμων, εκδηλώσεων και οι άτυποι είναι άγραφοι κανόνες συμπεριφοράς της κοινωνίας. Για τις Κοινωνικές Επιστήμες είναι ένα σημαντικό ζήτημα η αλληλεπίδραση των τυπικών και άτυπων Θεσμών. Στους τυπικούς θεσμούς η συμπεριφορά επιβάλλεται υποχρεωτικά με τυπική πράξη, όπως είναι το Κληρονομικό Δίκαιο και το Οικογενειακό. Αντίθετα στους άτυπους Θεσμούς δεν γίνεται παρεμβολή τυπικής πράξης, γιατί στηρίζονται στον σεβασμό της Παράδοσης, των Ηθών και των Εθίμων μιας κοινωνίας. Τέλος, ανάλογα με τα περιθώρια αυτονομίας ή πρωτοβουλίας που αφήνουν στα άτομα οι Θεσμοί, μπορούν να διακριθούν σε χαλαρούς και αυστηρούς.

Με τους Θεσμούς ικανοποιούνται συστηματικά και μεθοδικά - και καθόλου ευκαιριακά - οι ποικίλες ανθρώπινες ανάγκες. Έτσι εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία και η συνοχή του  κοινωνικού συνόλου. Όταν παρατηρείται δυσλειτουργία στους Θεσμούς μιας κοινωνίας, επέρχεται η κατάρρευσή τους, η οποία έχει τις ανάλογες επιπτώσεις. Όπως το να δυσχεραίνονται οι κοινωνικές σχέσεις, να αυξάνεται η ανεντιμότητα των πολιτών εις βάρος του ήθους, να παρατηρείται ασυνέπεια λόγων και πράξης, να αυξάνονται τα κρούσματα καχυποψίας και να μειώνεται η εμπιστοσύνη. Έτσι βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο αμοραλισμός να κυριαρχήσει στην ανθρώπινη σκέψη και να επικρατήσει η εντύπωση πως ΟΛΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ, αφού δεν θα υπάρχουν πια επαρκείς αναστολές και περιορισμοί.

Το σύστημα τυπικών και άτυπων Θεσμών, γραπτών και άγραφων κανόνων συμπεριφοράς που αλληλεοεπιδρούν μεταξύ τους, είναι ο κανόνας ΔΙΚΑΙΟΥ δηλαδή ο ΝΟΜΟΣ. Σε πρακτικό συμβολικό επίπεδο το Νόμο τον αντιπροσωπεύει η ΘΕΜΙΣ και την απαρασάλευτη τάξη το ΘΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟ. Στο σύστημα Δικαίου μας, στην ίδια την υπόσταση της κάθε Πολιτείας, εκτός από την ιδέα της Δικαιοσύνης, που οι αρχαίοι μας πρόγονοι την αντιλαμβάνονταν ως Θεά Δίκη, κυριαρχούν και οι ιδέες του Θεσμού και του Νόμου. Ετυμολογικά η Δικαιοσύνη έχει άνωθεν προέλευση ενώ οι Θεσμοί και οι Νόμοι προέρχονται από τα κάτω, από την καθημερινότητα.

Ο Νόμος προέρχεται από την λέξη νομή: Εκείνος ο οποίος έχει τη νομή, έχει δικαίωμα να νέμεται, να βόσκει τα ζώα του στην αγροτική έκταση, που έχει το δικαίωμα της νομής. Ο ΘΕΣΜΟΣ όμως έχει στην ρίζα του την λέξη ΘΕΟΣ.  Είναι αυτό που τίθεται, που ορίζεται ως δομή και λειτουργία για την ανθρώπινη κοινωνία από τους Θεούς. Τόσο υψηλή είναι η προέλευση των Θεσμών για τους Έλληνες. Η ίδια η Πολιτεία θεσπίζεται, ιδρύεται ως Θεσμός κι εξοπλίζεται με απαραίτητους για την λειτουργία της Θεσμούς. Η νομοθετική εξουσία, δηλαδή η ΒΟΥΛΗ, είναι ο θεσμοθέτης πρωτογενής Θεσμός, ο Θεσμός των Θεσμών, επειδή θεσμοθετεί όλους τους άλλους Θεσμούς. Μάλιστα ως Συντακτική Βουλή ή Συντακτική Συνέλευση συντάσσει και θεσπίζει και τον ίδιο τον θεσμό της Πολιτείας.

Στην σημερινή Ελλάδα που βρίσκεται παγιδευμένη στα δίχτυα μιας σατανικής αράχνης (όρα Οικονομική Κρίση) η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εντελώς αυθαίρετα έρχεται να προσθέσει κι ένα νέο ΘΕΣΜΟ, στους ήδη καθιερωμένους. Θεσμός, για τον οποίο δεν ρωτήθηκε ο ελληνικός λαός, στην συνείδηση του οποίου ο Θεσμός έχει χρονική διάρκεια και τυπική νομιμότητα και μονιμότητα. Ο προκύψας Θεσμός είναι η νέα ΟΝΟΜΑΣΙΑ για τα υπάρχοντα ΜΝΗΜΟΝΙΑ. Αυτά που παράνομα υπέγραψαν οι προηγούμενοι κυβερνήτες με τις ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ κι όπως φαίνεται αναγνωρίζουν και οι παρόντες! Αφού αντί για ΔΙΑΓΡΑΦΗ του επαχθούς χρέους… διαπραγματεύονται εκ του πονηρού. Πιστεύουν μήπως πως με θεατρικές παραστάσεις θα κερδίσουν τις εντυπώσεις; Κι ύστερα; Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ θα καταγραφεί ως ΘΕΣΜΟΣ στην ΙΣΤΟΡΙΑ!!!




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.