20 Μαρτίου 2015

Βήματα προσέγγισης μετά από ολονύκτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες,

Tου Θανάση Παπαδή και του Ηλία Μπενέκου 

Βήματα προσέγγισης έγιναν στην χθεσινοβραδινή επταμερή συνάντηση, που ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε αμέσως μετά, η Ελλάδα δεσμεύεται με δική της ευθύνη να υλοποιήσει την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες μία πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων άμεσης απόδοσης, οι οποίες θα τεθούν υπό την έγκριση του Eurogroup. 

Στα θετικά της συνάντησης ήταν ότι "έσπασε ο πάγος" ανάμεσα σε εταίρους και Ελλάδα, καθώς και η επαναβεβαίωση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και στα αρνητικά ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για άμεση εκταμίευση της δόσης ή μέρους αυτής.

Η καγκελάριος Α. Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι εκταμίευση χρημάτων θα υπάρξει μόνο μετά την θετική αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. 

«Οχι» υφεσιακά μέτρα 

 Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα δεν έχει υποχρέωση να λάβει υφεσιακά μέτρα όπως προβλέπονταν στο e-mail Χαρδούβελη αλλά θα υλοποιήσει τις δικές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επισήμανε ακόμη τη διάθεση και των δυο πλευρών να εργαστούν για την αποκατάσταση το συντομότερο δυνατόν της χρηματοδοτικής αποκατάστασης της χώρας. 

Η εξέλιξη αυτή έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση και από τις δύο πλευρές. Η πλευρά της Ελλάδος, στέλνει τον Αλ. Τσίπρα στο Βερολίνο με άλλον "αέρα" και χωρίς να είναι με την «πλάτη στον τοίχο» και από την πλευρά των εταίρων, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι πλέον η Ελλάδα θα τηρήσεις τις δεσμεύσεις, αφού το χθεσινό κείμενο φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού. Υπήρξε πάντως ο οδικός χάρτης προκειμένου να πλησιάσει η συμφωνία.

Συγκεκριμένα ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι θα παρουσίασε άμεσα η ελληνική πλευρά ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων άμεσης απόδοσης, οι οποίες θα εγκριθούν σε ένα επόμενο έκτακτο Eurogroup, πιθανότατα εντός της προσεχούς εβδομάδας, με ταυτόχρονη αποδέσμευση του ποσού 1,9 δις από τα κέρδη της ΕΚΤ. Παράλληλα η Ελλάδα απέσπασε την πολιτική δέσμευση ότι δεν υπάρχει θέμα Grexit, ενώ έγινε διεξοδική συζήτηση για τον τρόπο που θα γίνουν τα επόμενα βήματα προκειμένου οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν στην οριστική συμφωνία μέσα στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. 

Κριτική Γιούνκερ 

Πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ άσκησε σκληρή κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αιχμή την επιθετική ρητορική του που έχει η κυβέρνηση απέναντι στην Ευρώπη, αλλά και ιδιαίτερα κακή συμπεριφορά των ελληνικών αρχών απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι υπάρχει μια πολιτική απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Πολλές ερωτήσεις απευθύνθηκαν προς τον Αλ. Τσίπρα αναφορικά με την κατάσταση ρευστότητας που υπάρχει στην Ελλάδα. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να τους ανέφερε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αλλά εν δυνάμει μπορεί να προκύψει, μέσα στον Απρίλιο. Η επταμερής συνάντηση υπό την προεδρία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ άρχισε αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής και συμμετείχαν του κ. Τουσκ και του Ελληνα πρωθυπουργού οι πρόεδροι της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, του Εurogroup Γ. Ντέϊσελμπλουμ, η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκ. Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ αλλά και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Ούβ. Κορσέπσιους. 

Στην διάρκεια της συζήτησης οι Ευρωπαίοι ξεκαθάρισαν στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η όποια λύση πρέπει να περάσει μέσα από τους θεσμούς, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να δοθεί πολιτική λύση με τον τρόπο που την ζητάει η Αθήνα. 

Στασιμότητα 

«Αγκάθι» στην διάρκεια των διαβουλεύσεων ήταν η στασιμότητα που υπάρχει στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Και όπως τόνισαν οι εταίροι στον Αλ. Τσίπρα αυτό μπορεί να ερμηνευτεί με ακύρωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι και Ευρωπαίοι ηγέτες διεμήνυσαν στην ελληνική πλευρά ότι με δική της ευθύνη οι τεχνικές συζητήσεις δεν οδηγούν πουθενά επιρρίπτοντας στην Αθήνα ότι δεν συνεργάζεται με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν δίνει πληροφορίες και λαμβάνει μονομερή μέτρα. 

Πάντως, οι εταίροι επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της 20ης Φεβρουαρίου και να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των θεσμών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. 

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μ. Σουλτς υποστήριξε την κυβέρνηση στο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και των μέτρων, ωστόσο άσκησε κριτική στην Αθήνα υπογραμμίζοντας ότι όταν αλλάζει μια κυβέρνηση δεν αναιρεί τις συμφωνίες της προηγούμενης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε λογικούς συμβιβασμούς. Όπως είπε: η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να δίνει δικές της ερμηνείες για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. «Να εφαρμόσουν τις αποφάσεις ως έχουν», δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου,ενώ περιγράφοντας το κλίμα που επικράτησε είπε ότι 18 χώρες έχουν μια πολύ συγκεκριμένη άποψη για τα συμφωνηθέντα και μια μόνο χώρα έχει εντελώς διαφορετική ερμηνεία, εννοώντας την Ελλάδα. 

Δυσφορία 

Τη δυσφορία του για την χθεσινή συνάντηση για την Ελλάδα, χωρίς τη συμμετοχή του Βελγίου και άλλων μικρών κρατών-μελών της Ευρωζώνης εξέφρασε ο Βέγλος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.«Είναι μια κακή μέθοδος» είπε, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. 

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου σημείωσε ότι φυσικά και υπάρχει ελευθερία να γίνονται γενικές συζητήσεις, όμως δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις που επηρεάζουν αυτούς που δεν είναι παρόντες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα ασκήσει κριτική για το ζήτημα κατά τη διάρκεια της Συνόδου. 

Και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει μία ευρύτερη συζήτηση, σημειώνοντας πως θα ήθελε και ο ίδιος να είναι παρών. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι ο περιορισμός της συζήτησης σε στενό κύκλο δίνει στη συνάντηση τη μορφή ενός διευθυντηρίου που αποφασίζει για το σύνολο της Ευρωζώνης, κάτι που στην πράξη καταργεί την ισονομία και την ίδια μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών. Αλλωστε, όπως τονίζουν, όλες οι χώρες έχουν άμεσο συμφέρον, δεδομένου ότι έχουν δανείσει είτε διμερώς είτε μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την Ελλάδα. 

Τι λέει το κοινό ανακοινωθέν 

Υιοθετούμε πλήρως την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015. Δεσμευόμαστε όλοι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Εντός του πλαισίου της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο τις επόμενες ημέρες. Επιβεβαιώσαμε τη συμφωνία επί των διαδικαστικών θεμάτων: Οι πολιτικές συζητήσεις θα διεξάγονται στις Βρυξέλλες, οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων με αντικείμενο τη συλλογή στοιχείων θα πραγματοποιούνται στην Αθήνα. Το Εurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατόν. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.