21 Μαρτίου 2015

Τα Στενά των Δερβενακίων του 2015 δίχως Κολοκοτρώνη.

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Μάχη στα Στενά των Δερβενακίων-Πίνακας Θ. Βρυζάκης http://www.sansimera.gr/ 
¨Μία από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα της Ανεξαρτησίας, στην οποία διαφάνηκε η στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. 

Στις αρχές Ιουλίου του 1822, ένας νέος κίνδυνος ανεφάνη  για την Επανάσταση, με την κάθοδο στην Πελοπόννησο ισχυρής τουρκικής δύναμης υπό τον ικανότατο Μαχμούτ Πασά, γνωστότερο ως Δράμαλη. Ο Σουλτάνος, σε πλεονεκτική θέση μετά την εξολόθρευση του Αλή Πασά, είχε στρέψει την προσοχή του στους επαναστατημένους Έλληνες. Χωρίς να συναντήσει την παραμικρή αντίσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, ο Δράμαλης με 25.000 άνδρες προέλασε ταχύτατα και στις 6 Ιουλίου στρατοπέδευσε στην Κόρινθο.
Βασικός του στόχος ήταν η ανακατάληψη της Τριπολιτσάς και η κατάπνιξη της Επανάστασης στον Μοριά με τη βοήθεια του στόλου, που θα κατέπλεε στον Αργολικό Κόλπο.¨ 

Υπάρχουν όμως και τα σημερινά Δερβενάκια έστω και μεταφορικά και ουσιαστικά... 

¨Eπιθετική κίνηση στο Αγαθονήσι καταγράφηκε εχθές στις 20  Μαρτίου του 2015 από το τουρκικό Ναυτικό: Το τουρκικό ΤΠΚ «TCG POYRAZ» εισήλθε την 08:55 σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα ανατολικά του νησιού, ελάχιστα μέτρα από την ακτή, όπου και παρέμεινε, μέχρι που έλαβαν θέσεις με όπλα ευθυτενούς τροχιάς άνδρες της φρουράς του
Αγαθονησίου και ετοιμάστηκαν για προειδοποιητικές βολές. 

Τότε, η τουρκική πυραυλάκατος κινούμενη με πορεία, αρχικά, δυτική και στη συνέχεια νότια και ανατολική, εξήλθε από τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα την 11:50 νοτιοανατολικά της ν. Αγαθονήσι, ελάχιστα πριν δοθεί εντολή εκπομπής προειδοποιητικών πυρών.¨ 
Το ίδιο σκηνικὀ πιο δἰπλα… 

¨38 ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΠΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ 

Φαίνεται ότι οι Τούρκοι επιθυμούν να ¨παρελάσουν¨ μαζί μας με την ευκαιρία της  Παλιγγενεσίας του 21. 
Γιατί όμως μπορεί να περνά κάτι τέτοιο από το  νεοθωμανικό μυαλό τους;
Βλέπουν τα ¨Στενά των Δερβενακίων¨ που έστησαν κάποιοι στην Ελλάδα εν έτη  2015; 

¨Νέα βόμβα κατά της ελληνικής κυβέρνησης, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες, ρίχνει η Αγκελα Μέρκελ. Λίγο μετά την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέμεινε ότι η πέμπτη αξιολόγηση είναι νεκρή και δεν τίθεται θέμα μέτρων που προέβλεπε το προηγούμενο Μνημόνιο, στο πλαίσιο του e-mail Βαρουφάκη, η Γερμανίδα Καγκελάριος ήρθε να τον διαψεύσει. 

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά τα όσα συμφωνήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται παρά για επαναβεβαίωση της συμφωνίας στο πλαίσιο του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και παρέπεμψε στο κείμενο της 10.12.2014 (5η αξιολόγηση), όπου έχει καταγραφεί, όπως είπε, το τι έχει ήδη εκπληρωθεί και το ποιες υποχρεώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα. 

«Η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων με δική της ευθύνη, αλλά εντός του πλαισίου της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία παραπέμπει στην τελευταία αξιολόγηση του β' Προγράμματος», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα κάποιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες στις 10.12.14 εμφανίζονταν ακόμη ως εκκρεμείς, να τις αντικαταστήσει, εφόσον έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. ¨ Ημερησία http://infognomonpolitics.blogspot.gr/20/3/15 

¨ο Carsten Brzeski της ING, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση Ελλάδας-ΕΕ, την οποία και χαρακτηρίζει ευρωπαϊκή μίνι-σύνοδο κορυφής. 

"Ο τόνος μετά τη συνάντηση ήταν φιλικός, συνεργάσιμος και ελπιδοφόρος, αλλά στις λεπτομέρειες δεν έχει αλλάξει τίποτα.  
Στην πραγματικότητα, οι όροι της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, δεν έχουν αλλάξει και είναι ακόμα ασαφές ποια είναι τα ακριβή ελληνικά σχέδια.  

Τα επίσημα σχόλια μετά τη συνάντηση δείχνουν ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν στην Ελλάδα μια ακόμη ευκαιρία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να υποβάλει μια νέα λίστα με προτάσεις μεταρρυθμίσεων, η οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθεί από τους ευρωπαίους εταίρους.
Αλλά αυτό ήταν επίσης υπόσχεση και μετά τη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου, σχολιάζει επιδεικτικά ο αναλυτής της ING. 

«Ανίκανοι και τρελοί ή αριστοτεχνικά στρατηγοί»;, αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί για την ελληνική κυβέρνηση.¨ http://www.bankingnews.gr/20/03/2015 - 
Το ¨δούλεμα πάει σύννεφο¨…  

Και ο Ελληνικός Λαός βιώνει τα ¨Στενά των Δερβενακίων¨ της καθημερινής επιβίωσης του περιμένοντας τον σύγχρονο Δράμαλη να φανεί από ώρα σε ώρα. 

Ένα ξωτικό περιφέρεται στους Ελληνικούς δρόμους των πόλεων και φωνάζει ¨ ζει ο Γέρος του Μοριά; ζει ο Κολοκοτρώνης; ¨ 
Κανείς δεν μπορεί να του απαντήσει μέσα από την απελπιστική μοναξιά που τους επέβαλλαν. 

Αυτό το ξωτικό δεν είναι κακό όπως τα άλλα … μόνο κλαίει και θρηνεί για την σημερινή κατάντια. 
Και μονολογεί και λέει 
- Αφού  ζει μέσα στο αίμα τους… γιατί δεν απαντούν; 

Και η απάντηση έρχεται εξ ύψους Ουρανού… 
¨ ΕΓΩ την υπογραφή μου την έβαλα μία φορά για την ΛΕΥΤΕΡΙΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ¨ 
¨ ενώ αυτοί  δεχόταν να υπογράφουν για το μέλλον των παιδιών τους  τα μνημόνια-¨μνημόσυνα¨ της ΕΛΛΑΔΟΣ¨ 
¨τι περιμένεις από δαύτους ;¨ 
¨όταν δούνε τον Δράμαλη  μέσα στα Στενά  …τότε μπορεί να γίνουν όλοι τους Κολοκοτρωναίοι¨ 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.