22 Φεβρουαρίου 2015

Κόκκινες Γραμμές.

Σε πρόσφατο άρθρο του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης,ισχυρίζεται ότι η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, υποχρεώνει την ελληνική κυβέρνηση να πράξει αυτό που δεν κατάφεραν οι κυβερνήσεις της τελευταίας πενταετίας: να παρουσιάσει με ειλικρίνεια τα γεγονότα που αφορούν στην ελληνική οικονομία και να αποκαλύψει τις κόκκινες γραμμές πέραν των οποίων, η λογική και το καθήκον, της απαγορεύει να υποχωρήσει.

Προσθέτει ότι δεν λειτουργεί στη λογική της θεωρίας των παιγνίων, της οποίας ως γνωστόν είναι ειδήμονας, προκειμένου να χαράξει στρατηγικές και επιλογές εκτός του τραπεζιού, παλεύοντας να βελτιώσει ένα "κακό χαρτί".

Καταλήγει επικαλούμενος τον Γερμανό φιλόσοφο Ιμμάνουελ Καντ, ο οποίος μας έμαθε ότι η λογική και η ελεύθερη έξοδος από την αυτοκρατορία των σκοπιμοτήτων επιτυγχάνεται με το να κάνει κανείς το σωστό.

Προκύπτουν ωστόσο ορισμένα ερωτήματα, όπως ας πούμε, ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος. Ασφαλώς είναι υποκειμενικά τέτοια ζητήματα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών λαών. Τι είναι σωστό και τι είναι λάθος για έναν Γερμανό, όταν στη γλώσσα του Ιμμάνουελ Καντ, η λέξη «χρέος» (Schulden) και η λέξη «ενοχή» (Schuld) είναι ομόρριζες;  Ρητορικό είναι ασφαλώς το ερώτημα και δεν μπορεί να απαντηθεί εδώ.

Ας μείνουμε καλύτερα σε λιγότερο φιλοσοφικές και περισσότερο ποσοτικές, άρα μετρήσιμες έννοιες. Είναι, όντως, τόσο κακό το ελληνικό χαρτί, το οποίο ο κ. Βαρουφάκης δεν διανοείται καν να βελτιώσει, μόνο και μόνο επειδή οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις υπέκυψαν στην παραδοχή της ενοχής τους, να καταχρεώσουν την Ελλάδα και να την οδηγήσουν σ’ ετούτην την επονείδιστη ηθική, πολιτική, κοινωνική και οικονομική πτώχευση;

Αυτό το ερώτημα δεν είναι καθόλου ρητορικό, γιατί η αναζήτηση της απάντησης υποστηρίζεται από τις θλιβερές εικόνες των ουρών των συσσιτίων, από τα καταθλιπτικά στίφη στα γκισέ του ταμείου ανεργίας, από τα διαλυμένα δημόσια νοσοκομεία, από όλους τους καταβαραθρωμένους δείκτες κοινωνικής ευημερίας, από την κατάφωρη παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Υποστηρίζεται κι από τις επιταγές του διεθνούς δικαίου που μας λέει ότι  «ένα κράτος δεν μπορεί να κλείνει σχολεία, να διαλύει την αστυνομία, να παραμελεί τις δημόσιες υπηρεσίες του σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εκθέτει τον λαό του σε συνθήκες χάους και αναρχίας, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τους δανειστές του, αλλοδαπούς ή ημεδαπούς».

Υποστηρίζεται κι από την αναζήτηση της αλήθειας, η οποία τόσο πολύ έχει βιαστεί τα τελευταία χρόνια και την οποία ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης εκστόμισε πριν λίγες μέρες σε συνέντευξή του στον αγγλικό “Guardian”, λέγοντας αυτό που πολλές αδύναμες φωνές κραυγάζουν εδώ και χρόνια: «Η διάσωση του 2010, δεν ήταν διάσωση της Ελλάδας, αλλά διάσωση των γερμανικών και των Γαλλικών τραπεζών. Η γερμανική κοινή γνώμη παραπλανήθηκε, νομίζοντας ότι αυτοί οι χρηματικοί πόροι, χρησιμοποιήθηκαν για τη σωτηρία των Ελλήνων και η ελληνική κοινή γνώμη παραπλανήθηκε, νομίζοντας αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να σώσουν την Ελλάδα.» 

Σε παλαιότερο άρθρο του, ο έγκριτος συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος που είναι και υπουργός της σημερινής κυβέρνησης, σημείωνε, αναφερόμενος στα δύο μνημόνια και τις παρεπόμενες δανειακές συμβάσεις: «Οι εν λόγω συμβάσεις, εάν είχαν κυρωθεί συνταγματικά, θα θέσπιζαν διεθνείς υποχρεώσεις σε βάρος της χώρας, με τυπική ισχύ ανώτερη από το νόμο, σε αντίθεση με τον μη δεσμευτικό χαρακτήρα των μνημονίων. Εφόσον αυτό όμως δεν συνέβη, δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο για μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα τις ανατρέψει...»

Έτσι, επιστρέφοντας στο αρχικό ρητορικό ερώτημα περί σωστού και λάθους, χωρίς να αναζητούμε απαντήσεις, πάντως οφείλουμε να αναρωτηθούμε αν είναι δυνατόν να επιδιώξουμε την αναζήτηση του σωστού χωρίς να βάλουμε επί τάπητος τα πραγματικά περιστατικά και τις επιταγές ή τις παραβιάσεις των νόμων, ο σεβασμός των οποίων είναι η μόνη εγγύηση ότι οι ευρωπαϊκές μας κοινότητες δε θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τους όρους της ζούγκλας.

Άλλωστε, όταν και όσοι ψηφίζαμε πριν λίγες εβδομάδες υπέρ του κουρέματος του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δεν το κάναμε επαναστατικώ δικαίω. Το κάναμε στη βάση της νομοκατεστημένης λογικής, ότι μέρος αυτού του χρέους, βαρύνει όλους εκείνους τους Γερμανούς και τους Γάλλους τραπεζίτες που με περισσή αφροσύνη και αναίσχυντη απληστία, δάνειζαν ασύστολα τις διεφθαρμένες ελληνικές κυβερνήσεις, με γνώμονα τα προσωπικά τους οφέλη, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η αποπληρωμή αυτού του χρέους, δεν ήταν μέσα στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Όταν ψηφίζαμε υπέρ του κουρέματος του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δεν το κάναμε για να μείνει αυτό το χρέος φορτωμένο στις πλάτες των υπόλοιπων Ευρωπαίων φορολογούμενων. Όταν ψηφίζαμε υπέρ του κουρέματος του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το κάναμε με γνώμονα την δημόσιο συμφέρον και με την έννομη απαίτηση να πληρώσουν οι άφρονες και άπληστοι τραπεζίτες το μέρος που τους αναλογεί.

Τούτων λεχθέντων, διαβάζοντας την τελευταία πρόταση του Έλληνα υπουργού προς το ευρω-ιερατείο, την οποία, μάλιστα, απέρριψε παραχρήμα η γερμανική πλευρά, όπου σημειώνεται ότι «Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχομένου», αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι αυτή η θέση που στηρίξαμε με την ψήφο μας, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αν δεν πατήσουμε πόδι, αν δεν παίξομε το καλό μας το χαρτί, οι εμπαθείς απόγονοι του Ιμμάνουελ Καντ και συμπρωταγωνιστές της νέας ελληνικής τραγωδίας, θα μας λιώσουν σαν τα σκουλήκια κάτω από τη γερμανική τους μπότα και θα το κάνουν ευχαρίστως, πράττοντας ίσως από τη μεριά τους το... σωστό, τιμωρώντας μας για την αφροσύνη μας να ψηφίζομε και να ανεχόμαστε όλα αυτά τα χρόνια τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις που οι τραπεζίτες τους δάνειζαν ξεδιάντροπα για να κάνουν πανάκριβους Ολυμπιακούς Αγώνες και να παραγγέλνουν γερμανικά υποβρύχια που έγερναν

πηγή
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.