Τελευταίες αναρτήσεις

22 Φεβρουαρίου 2015

Συμφωνία: Απίστευτο το παρασκήνιο σε Ευρώπη-ΗΠΑ…

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Οι συνεχείς παρεμβάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, που εκδηλώθηκαν βασικά διά του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού και των συνεργατών του, και οι διαπραγματευτικές ικανότητες της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία της Παρασκευής, μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων δανειστών της, που απέτρεψε μία άνευ προηγουμένου –όπως πίστευαν στην αμερικανική πρωτεύουσα- παγκόσμια κρίση. 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά η κ. Λαγκάρντ έπαιξε κεντρικό ρόλο το τελευταία διάστημα και φαίνεται να ήταν αυτή που πέτυχε τις αναγκαίες υποχωρήσεις όλων των πλευρών για να καταστεί δυνατή η συμφωνία. Χρησιμοποίησε με μαεστρία τη φιλική της σχέση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο τελευταίος περιγράφεται από τους συνεργάτες των συνομιλητών του ως «ένας πολύ θυμωμένος άνθρωπος». 

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Λιου, ένας εξαιρετικά ευγενής γραφειοκράτης, αλλά πειστικός και σκληρός όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του πολλών ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των κ. Βαρουφάκη και Σόιμπλε. «Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι επρόκειτο για πολύ δύσκολες συνομιλίες», είπε ενημερωμένη πηγή στο «ΕτΚ». Ιδιαίτερα με τον κ. Σόιμπλε, η τελευταία συζήτηση ήταν έντονη και ο Γερμανός υπουργός φέρεται να κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι ενθαρρύνει με τις δηλώσεις του τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε δεν έκρυψε την απέχθεια του για τον κ. Βαρουφάκη σε όλες τις συζητήσεις που είχε, τόνισε η πηγή. Λόγω αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς του Γερμανού υπουργού, ο κ. Λιου και η κ. Λαγκάρντ αναγκάστηκαν να αναλάβουν ρόλο ειρηνοποιών και διαπραγματευτών. 

Η αμερικανική πλευρά δεν έκρυψε την ανησυχία της καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων, και επέλεξε, ως έσχατο «όπλο», να καλέσει δημοσιογράφους στο υπουργείο Οικονομικών για ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης, η οποία περιείχε λέξεις όπως κίνδυνος και εκτροχιασμός (της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας). Οι Αμερικανοί δραματοποίησαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθώς πιστεύουν ακράδαντα ότι η μικρή Ελλάδα επηρεάζει και σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ο αξιωματούχος που έκανε την ενημέρωση την Πέμπτη ήταν βέβαιος ότι εάν δεν βρισκόταν την επομένη ημέρα (Παρασκευή) λύση, «η κρίση χρέους θα επέστρεφε στην Ευρωζώνη και μία γενικότερη κρίση στην Ευρωζώνη θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια οικονομία». Στις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχοι, οι Αμερικανοί υποστήριξαν ότι η Δευτέρα (23 Φεβρουαρίου) θα ήταν μία πολύ κακή μέρα για την οικονομία.

Με τη θέση του κ. Λιου, ότι η Ελλάδα επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, διαφωνεί κάθετα και οριζόντια ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να είχε έντονο διάλογο με τον Αμερικανό ομόλογό του, όταν ο τελευταίος του είπε ότι τα πάθη της Ελλάδας, όπως χαρακτήρισε την παρούσα οικονομική κατάσταση, «θα μπορούσαν να σπάσουν την ευρωζώνη», και «οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικότατες για την Αμερική και στις ΗΠΑ και για την ήδη αδύναμη παγκόσμια οικονομία».

Οι Αμερικανοί, που χρησιμοποίησαν στον μαραθώνιο επαφών και τους πρεσβευτές τους σε όλες τις πρωτεύσες χωρών-μελών της Ευρωζώνης, δεν θα πάψουν να «ενοχλούν» και μετά την επίτευξη της συμφωνίας, καθώς επιθυμούν να καλύψουν τα νώτα τους και να εξασφαλίσουν έμπρακτη υπόσχεση από τους δανειστές της Ελλάδας ότι θα τελειώσει μία και καλή η κρίση. 

Ο κ. Λιου, που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών συνομίλησε δύο φορές με τον κ. Βαρουφάκη, του είπε ότι «εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, η Ελλάδα θα αισθανθεί αμέσως τις οικονομικές επιπτώσεις» και προχώρησε λέγοντας ότι πρέπει να βρει τρόπο να συμβιβαστεί με τη γερμανική κυβέρνηση. Την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση, πίεσε πολύ τον Έλληνα ομόλογό του και του ζήτησε να σταματήσει να ερεθίζει τον κ. Σόιμπλε. Κατά μία εκδοχή φέρεται να σημείωσε ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι υπαρκτός.

Στο πλαίσιο των επαφών του, ο κ. Λιου συνομίλησε με τους υπουργούς Οικονομικών της Βρετανίας και της Ιταλίας, τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπίν.

Σε ότι αφορά το Ταμείο, η κ. Λαγκάρντ προφύλαξε τον Οργανισμό από περιπέτειες, οχυρώθηκε πίσω από το Καταστατικό του ΔΝΤ και σύμφωνα με πληροφορίες πέτυχε συνεννόηση με τον κ. Βαρουφάκη και κατ’ επέκταση με όλο το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Ταμείο θα παραμείνει «αρωγός» στις προσπάθειες και της νέας κυβέρνησης για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να εξέλθει η Ελλάδα οριστικά του Μνημονίου.

Στο Ταμείο, δεν συμφωνούν με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αισθάνονται ότι χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά για να εισέλθει η Ελλάδα σε «ήρεμα νερά». Έτσι θα επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις στη βάση του δικού του Προγράμματος, το οποίο περιέχει υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους από το 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα ζητήσει επιστολή και από τη νέα κυβέρνηση, όπως έπραξε το 2012 με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, με την οποία θα αναγνωρίζεται το Πρόγραμμα ως έχει μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Πρόκειται για μία δύσκολη στιγμή, που θα δοκιμάσει τις αντοχές του κυβερνώντος κόμματος, ιδιαίτερα των πολέμιων του Μνημονίου.

Είναι μία υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης, που βρίσκεται σε Πρόγραμμα, την οποία, με τα σημερινά δεδομένα, είναι αδύνατον να αποφύγει ο πρωθυπουργός, εκτός εάν τα πράγματα βελτιωθούν γρήγορα προς το καλύτερο και διακόψει το Πρόγραμμα του Ταμείου. Η κ. Λαγκάρντ συμβούλευσε την ελληνική πλευρά ότι πρέπει η κυβέρνηση, ακόμα και αν επιλέξει να εγκαταλείψει το Πρόγραμμα, που προ το παρόν δεν είναι στις προθέσεις της, να διατηρήσει το «δίκτυ ασφαλείας» του ΔΝΤ. 

Η κ. Λαγκάρντ πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά της Ευρωζώνης και παρά το γεγονός ότι το Ταμείο υποστηρίζει θεσμικά τις αναδιαρθρώσεις, στην περίπτωση της Ελλάδας η κ. Λαγκάρντ έχει κάνει βήματα πίσω. Το «ΕτΚ» γνωρίζει πως δεν είναι στις προθέσεις της γενικής διευθύντριας, τουλάχιστον για τώρα, να θέσει το θέμα του «κουρέματος» αφού ο κ. Σόιμπλε όχι μόνο το ξέκοψε, αλλά ζήτησε να τερματιστεί κάθε συζήτηση.

Η γενική διευθύντρια φέρεται να ζήτησε από την Αθήνα σύνεση και προσοχή και συμβούλευσε τον κ. Βαρουφάκη να κατεβούν οι τόνοι και να αφιερωθεί στη δουλειά του υπουργού Οικονομικών για το καλό του ελληνικού λαού. Επίσης, η κ. Λαγκάρντ συνεχίζει να υποστηρίζει και σήμερα τη συνέχιση των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στο θέμα της φοροδιαφυγής.

Η επικεφαλής του Ταμείου, που διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία και ήταν κύρια η συνομιλητής των κ. Σόιμπλε και Βαρουφάκη, καθόρισε τα στάδια και τα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας, από την αρχή και αυτά έγιναν δεκτά από τα μέρη. Έθεσε ως βασικό στοιχείο της συμφωνίας την ελληνική συμμόρφωση στις δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους, κάτι που υπονοεί και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και καθόρισε το πλαίσιο των επιθεωρήσεων, που ασχέτως της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, θα συνεχιστούν, όπως καθορίζει το Πρόγραμμα του Ταμείου.

Η κ. Λαγκάρντ συνέστησε στην ελληνική πλευρά να εμφανιστεί την Δευτέρα με εποικοδομητικές και συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να αποφευχθεί το αδιέξοδο, που ήταν ορατό την Παρασκευή. Μετά την κατάθεση των προτάσεων αυτές θα αξιολογηθούν από τους επικεφαλής της Τρόικα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Εάν όλα προχωρήσουν καλά, και εάν ολοκληρωθεί η επιθεώρηση με επιτυχία, η Ελλάδα μπορεί να ευελπιστεί ότι θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση στο τέλος Απριλίου. 
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.