4 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ; ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ; Ή ΚΑΛΑΜΙ;

Γράφει η Μαίρη Καρά

Γέμισε ο χώρος του ΤΥΠΟΥ από παρατρεχάμενους, που σέρνοντας και γλύφοντας επέβαλλαν την ανούσια παρουσία τους στα Μ.Μ.Ε. Μα αγνοούν όμως πως ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι, να συμβάλλει στην ρεαλιστική διάπλαση της ανθρώπινης προσωπικότητας, μέσω του διαλόγου και της καθημερινής επαφής με τα γεγονότα. Υποχρέωσή του είναι να ενημερώνει σωστά την Κοινή Γνώμη, για τις κοινωνικές ανακατατάξεις, που σημειώνονται με γοργούς ρυθμούς. Μεγάλη σημασία έχει η σωστή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, γιατί η ανευθυνότητα και η αμέλεια συντείνει στην καθολική εξαθλίωση της κοινωνίας. Αν αυτό μπορούν να το αντιληφθούν οι υποτακτικοί των εκδοτών ή αν τους ενδιαφέρει η ΓΝΩΜΗ των αναγνωστών τους…


Ρεαλιστική θεωρία, αλλά τι γίνεται στην πράξη; Η πράξη χωρίς την θεωρία, είναι καράβι χωρίς τιμόνι, όπως είπε ο ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΤΣΙ. Σήμερα το περιεχόμενο των μηνυμάτων δεν εξαρτάται απ’ τον συντάκτη τους, αλλά απ’ τις κοινωνικές προδιαγραφές των Μ.Μ.Ε και την γραμμή που τους βολεύει να ακολουθούν. Ο μαζικός ενημερωτικός βομβαρδισμός επιβάλλει τρόπο ζωής, ώστε οι ανάγκες των ατόμων παραγκωνίζονται και κυριαρχεί η ισοπέδωση. Γι’ αυτό όπου τα Μ.Μ.Ε. θριαμβεύουν ανεξέλεγκτα, εκεί ο άνθρωπος γίνεται έρμαιο εξουσιαστικών μηνυμάτων. Κι αλίμονο σ’ αυτούς που τα δέχονται παθητικά... κι όχι μόνο τα γραπτά. Υπάρχουν κι αυτά που ούτε γράφονται, ούτε διαβάζονται, αλλά που βρίσκουν τον στόχο τους. Σε εξέλιξη αποβλέπουν αυτά τα «μηνύματα» ή σε αποβλάκωση; Ποιος ξέρει... αφού κανείς δεν μπορεί να τα διαβάσει, με τόσο ψιλά γράμματα... Έτσι καθιερώνεται το νόημα της ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ!


Πως πρέπει να λειτουργεί ένας δημοσιογράφος για να θεωρείται πετυχημένος; Θεωρητικά πρέπει να αναλαμβάνει τις συνέπειες των πράξεών του και να στηρίζεται στην Ελευθερία της βούλησης και στον σεβασμό των δικαιωμάτων του άλλου. Πρέπει να είναι ελεύθερος να δρα και να σκέφτεται, γιατί αλλιώς δεν εξασφαλίζεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων και δεν προάγεται η σωστή ενημέρωση. Πρέπει να διαθέτει ψυχική γενναιότητα και εντιμότητα, που τον κάνουν να λειτουργεί στο φως του ήλιου και να μην συμβιβάζεται με ένοχες συναλλαγές. Πρέπει να επιβεβαιώνει την ΑΞΙΑ της τιμιότητας, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στην διεύρυνση αυτής της Αρετής, που σκόπιμα την ταυτίζουν με την ανοησία. Αυτοί που το πιστεύουν αυτό, είναι όσοι διακρίνονται γι’ αυτό. Άλλα λένε, άλλα πιστεύουν κι άλλα κάνουν κι άλλα διαδίδουν.


Πρέπει να καλλιεργεί κλίμα εμπιστοσύνης για το άτομό του, να είναι δηλαδή ΕΧΕΜΥΘΟΣ. Πρέπει να σέβεται τα μυστικά που του εμπιστεύονται και να τα μην αποκαλύπτει τις πηγές του. Έτσι μόνο θα καταξιώνεται στα μάτια της κοινωνίας κι αυτό είναι το πρώτο βήμα για επαγγελματική εξέλιξη. Αν βέβαια αυτός είναι ο στόχος του κι όχι άλλες αρπακτικές επιδιώξεις. Γιατί τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το νόημα της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ κι αυτών που την… υπηρετούν. Οι εκδοτικές επιχειρήσεις έφυγαν απ' τα χέρια των επαγγελματιών εκδοτών κι έχουν περάσει στην ιδιοκτησία επιχειρηματιών, που τον χρησιμοποιούν για να περνούν την ΓΡΑΜΜΗ τους, που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Άρα παραπληροφορούν σκόπιμα τους αναγνώστες τους.


Είναι τελικά η δημοσιογραφία ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ; Θεωρητικά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ είναι το προϊόν του καταμερισμού των έργων κι ανάπτυξης των μέσων παραγωγής. Ο επαγγελματίας ασκεί κοινωνικό ρόλο στα αγαθά, που του παρέχει η οργανωμένη κοινωνία, συμβάλλοντας στην πρόοδο της κοινωνικής ζωής, αλλά και δεχόμενος άμεσα τις ευεργετικές της επιδράσεις. Με το επάγγελμα αναπτύσσεται το ΠΝΕΥΜΑ συνεργασίας και καθένας, ανάλογα με την απόδοσή του, καταξιώνεται επαγγελματικά. Γι’ αυτό και το επάγγελμα δεν δίνει Αξία στον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος στο επάγγελμα, που συντελεί στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του. Δυστυχώς όμως σήμερα πολλοί συντάκτες είναι υποχείρια στις απαιτήσεις των ΕΚΔΟΤΩΝ.


Είναι η δημοσιογραφία ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ή ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ; Εξαρτάται πως το υπηρετεί ο κάθε δημοσιογράφος. Αν ο στόχος του είναι να προσφέρει  ανιδιοτελείς υπηρεσίες για το κοινό καλό, η προσφορά του δεν εκτιμάται σε χρόνο και σε χρήμα. Διαφέρει δε απ' το επάγγελμα, γιατί χωρίς να παραγνωρίζει τον οικονομικό παράγοντα, αποβλέπει σε υψηλούς στόχους. Γι'  αυτό το λειτούργημα χαρακτηρίζεται Υψηλό και Ιερό. Ένας καλός λειτουργός πρέπει να διαθέτει εκτός απ’ τα τυπικά προσόντα και ψυχικά χαρίσματα. Αυτά ξεχωρίζουν τον χαρισματικό δημοσιογράφο και του δίνουν το προβάδισμα και στην πράξη. Παραδείγματα έχουμε – ευτυχώς – αρκετά και τους χρωστάμε πολλά. Είναι τα φωτεινά μυαλά που μας καθοδήγησαν όλους, γιατί έκλειναν την ψυχή τους στα θέματά τους και τα πλούτιζαν με δόσεις ρομαντισμού κι ελπιδοφόρα μηνύματα κοινωνικής εξέλιξης. Το κοινωφελές λειτούργημά τους είναι συνυφασμένο με το ποιον του ιδεολόγου δημοσιογράφου.


Βασικά στοιχεία του χαρακτήρα τους ήταν οι ψυχικές ΑΡΕΤΕΣ, που τους ξεχώριζαν. Οι λόγοι που τους ώθησαν στην επιλογή επαγγέλματος -πλην του βιοπορισμού- ήταν η ασίγαστη επιθυμία τους για ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ κι ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. Δεν απογοητεύονταν όμως ούτε κι αν οι προχωρημένες ιδέες τους, δεν εύρισκαν την ανάλογη ανταπόκριση. Δέχονταν περήφανα την μοίρα τους σαν  τον κάθε ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟ, που γεννήθηκε για να δημιουργεί μεν, να πικραίνεται δε απ’ την αδιαφορία της κοινωνίας για τις ΑΞΙΕΣ.


Ρεπορτάζ για έναν λειτουργό του ΤΥΠΟΥ οδηγεί στο γνωστό και μη εξαιρετέο «επάγγελμα», το οποίο λίγοι καταφέρνουν να το αποφύγουν.  Εννοείται το διαπλανητικό μεταφορικό μέσον - κοινώς ΚΑΛΑΜΙ - που όσοι έχουν την «τύχη» να το καβαλήσουν… ταξιδεύουν με την φαντασία τους τις κούφιες φιλοδοξίες τους.  Ρωτώντας το αν γνωρίζει κάποιον λειτουργό του Τύπου, απαντά: Έχεις μπροστά σου τον καλύτερο! Απάντηση δεν υπάρχει, επειδή ούτε στο όνειρό τους δεν συλλαμβάνουν την ανυπαρξία προσόντων κι επομένως την μηδαμινότητά τους. Απλώς «αγγίζουν» την πραγματικότητα και μέσα στην άγνοιά τους γίνονται παραδείγματα προς αποφυγήν. Κάποιος κάπου κάποτε πρέπει να τα… προσγειώσει… Κάθε ομοιότητα με παπαγάλους τυπική αδεία για ΡΕΠΟΡΤΑΖ!






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.