10 Ιανουαρίου 2015

Πρώιμα συμπεράσματα και διαπιστώσεις σχετικά με τις επιθέσεις σε Παρίσι.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία αντιμετωπίστηκαν ( ;;; ). Πλέον η ημερομηνία 9.1.2015 θα θεωρείται ώς σημαντικό σημείο αλλαγής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας όπως έγινε και στην περίπτωση της επίθεσης του ΜΕΤΡΟ σε Λονδινο στις 7.7.2005.

Τα συμπεράσματα είναι προσωπικά και βασίζονται στην πληροφόρηση από ανοιχτές πηγές για το τι έγινε και τι μπορεί να σημαίνει όλο αυτό το σκηνικό που είδαμε στην Γαλλία.

I) ο τρόπος δράσης των τρομοκρατικών ομάδων έχει αλλάξει από τις βομβιστικές επιθέσεις με αυτόχειρες σε εκείνες που δείχνουν τρομοκράτες με επιθετικά όπλα να χτυπούν και να φεύγουν για να κάνουν το ίδιο σε άλλο σημείο σε μια νέα μορφή ανταρτοπολέμου που έχει εγκαινιαστεί στην Συρία από την ομάδα του DAESH.

ΙΙ) Οι δράστες δεν λειτουργούν με απευθείας εντολές από κεντρικό πυρήνα ή κάποιον μεσάζων με την καρδιά του DAESH ή άλλης οργάνωσης. Δείχνουν να έχουν μεγάλο βαθμό αυτονομίας με ελάχιστη υποστήριξη κατά το πρότυπο του "μοναχικού λύκου" αλλά με μια βασική διαφορά. Το οτι λειτουργούν αυτόνομα δεν σημαίνει πώς δεν έχουν υποστήριξη όπως φάνηκε στην διπλή επίθεση στην Γαλλία , όπου εκείνη στο Εβραικό κατάστημα έγινε για να εμποδίσει την συγκέντρωση εστίασης από τις Αρχές σε ένα σημείο.

Αυτό μπορεί να αποτελεί και οδηγό επιθέσεων στο μέλλον σαν τακτική με διάφορα συγχρονισμένα χτυπήματα θυμίζοντας και αντίστοιχες δράσεις της Αλ Κάιντα στην Ινδία, στο Νέο Δελχί.

Ταυτόχρονα ώς αντίδραση όλο και περισσότερο θα βλέπουμε πώς ο χειρισμός τέτοιων επιθέσεων θα γίνεται απο ειδικές μονάδες δράσης που περισσότερο θα μοιάζουν με στρατιωτικές παρά με αστυνομικές δυνάμεις καταστολής. Ο οπλισμός τους θα γίνει όλο και πιο βαριάς μορφής και θα είναι ικανές σε αποστολές Hostage Rescue.

ΙΙΙ) Οι Δυτικές κοινωνίες θα έχουν προβλήματα πόλωσης. Τόσο απέναντι στο Μουσουλμανικό στοιχείο, όσο και εσωτερικά όπου θα βρεθεί πρόβλημα μεταξύ εκείνων που θα στιγματίζουν το μεταναστευτικό ώς κύρια πηγή τρομοκρατίας με εκείνους που είναι πέραν του δέοντος ανεκτικοί στο θέμα.

IV) Ενδιαφέρον θα έχει το αποτέλεσμα της συνόδου των Αραβικών χωρών του Κόλπου σε λίγες μέρες όπου αναμένεται να τεθεί σοβαρά το ζήτημα της Ισλαμικής τρομοκρατίας με φόντο οργανώσεις όπως αυτής του DAESH αλλά και της Boko Haram, καθώς η πνευματική κοινότητα του Ισλάμ (Ulema) θεωρεί πως οι πράξεις τους έχουν φέρει πολλά προβλήματα και συγκεντρώνουν όλο τον κόσμο εναντίον τους. Ήδη άλλωστε η Ρωσία αλλά και η Κίνα έχουν εγείρει θέμα και πιθανόν να συμφωνήσουν με την αίτηση του Ισραήλ να γίνει συζήτηση για την τρομοκρατία στην περιοχή μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

V) Μέσα στο 2015 , όπου αναμένεται να γίνει και η σύνοδος του ΝΑΤΟ μάλλον στο Κατάρ ( !!! ) θα τεθεί ζήτημα στροφής του ρόλου του συμφώνου αμύνης σε σύμφωνο ασφαλείας. Αυτό μπορεί να επηρρεάσει άμεσα δράσεις σε περιοχές όπως αυτή της Λιβύης αλλά και της Συρίας και του Ιράκ, όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το ζήτημα τοποθετήθηκε με αρκετή έμφαση στο πρόσφατο Security Jam που έγινε κατάθεση ιδεών απο όλους τους ειδικούς ανά τον κόσμο σε ενα πρωτότυπο ηλέκτρονικό brainstorming.

VII) Σημαντική είναι επίσης και η γενικότερη αντιμετώπιση της Δύσης σε θέματα τρομοκρατίας που θα φέρει αρκετά απόνερα σε σχέσεις με χώρες που ανοιχτά πλέον στηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες. Μία από αυτές και η Τουρκία.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί αρκετά μεγάλο θέμα στο πώς ακριβώς θα επιταχυνθούν και θα αυστηροποιηθούν μέτρα ασφάλειας και προστασίας , που θα εμπεριέχουν και μέτρα κατά παράνομης μετανάστευσης όπως είχα αναφέρει λίγο καιρό πριν τον διορισμό του Δ. Αβραμόπουλου ώς επιτρόπου στα θέματα αυτά (σ.σ. δύσκολο το έργο του πλέον). Αυτό αφορά και την χώρα μας καθώς σε περίπτωση κυβέρνησης του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί να υποχωρήσουν σε αρκετά σχετικά ζητήματα για να μην υπάρξει σοβαρό θέμα απομόνωσης και καταγγελιών απο άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε.

VI) Επιτακτική θα γίνει πλέον η ανάγκη συμφωνίας για διακρατικό μοίρασμα πληροφοριών εντός Ε.Ε. αλλά και με Αυστραλία και ΗΠΑ για να εντοπίζονται πιθανοί ύποπτοι σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει πώς η διεθνης βάση δεδομένων της Interpol ίσως γίνει ο βασικός κόμβος χρήσης τόσο για το πρόγραμμα VISA WAIVER όσο και για το νέο σχέδιο βιομετρικών διαβατηρίων της Ε.Ε. που δεν έχουν δεχτεί ακόμα όλες οι χώρες.

VII) Το νέο δοκιμαστικό όργανο αντι-προπαγάνδας που ανακοινώθηκε από της Βρυξέλες ενάντια στην τρομοκρατία πολύ σύντομα θα γίνει πραγματικότητα. Ο ρόλος του στην χρήση και παροχή πληροφοριών σχετικά με τρομοκρατικές πράξεις θα λειτουργήσει ώς ανάχωμα/φίλτρο στην σχεδόν ασύδοτη μετάδοση τους. Άγνωστο αν θα πετύχει ή οχι, πάντως σίγουρα μπορεί να έχει ώς οδηγό τις πράξεις του Β. Πούτιν στην Ρωσία που έκανε σχεδόν το ίδιο και κατάφερε να μειώσει την τρομοκρατία στην χώρα του σε πολύ μεγάλο ποσοστό (σχετικό άρθρο υπάρχει στην σελίδα μας).

VIII) Σημαντικό ζήτημα θα τεθεί εκ νέου στην παροχή ιθαγένειας σε μετανάστες που γεννήθηκαν από παράνομα ευρισκόμενους γονείς σε χώρες της Δύσης. Το πλαίσιο θα εξεταστεί εκ νέου και θα είναι και ο νο1 όρος των κομμάτων με εθνικιστική τάση.. π.χ. το κόμμα της Μαρί Λεπέν σε Γαλλία.

Αυτά εν συντομία όσον αφορά κάποια προσωπικά συμπεράσματα μέχρι στιγμής με τα σημερινά δεδομένα.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
IISCA Sec Group


Geopolitics & Daily News



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.