13 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ.

Γράφει η Θωμαϊδα Παριανού

Α΄ ΜΕΡΟΣ (2012 - 2013) 

-- ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 

¨Όλα άρχισαν με τον νόμο  4093 / 2012, ΦΕΚ 222/12-11-2012, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, καταργούσε το βοήθημα /σύνταξη που έπαιρναν οι υπερήλικες Βορειοηπειρώτες, μαζί με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Ο νόμος αυτός είχε υπερψηφισθεί από την Ελληνική Βουλή, ως “Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016” , στο οποίο προβλέπονται όλες οι ρυθμίσεις και τα επίμαχα οικονομικά μέτρα, με τα οποία η κυβέρνηση υπολόγιζε να εξοικονομήσει περίπου 18.1 δις. ευρώ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για την εκταμίευση της νέας δόσης.  Υπόψιν ότι τότε  Διοικητής του ΟΓΑ ήταν ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης.. 

Υπήρχε ένας παλαιότερος ευνοϊκός νόμος που παρείχε ένα βοήθημα στους Βορειοηπειρώτες, ορίζοντάς το στο ποσόν της κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ (300 ευρώ), και τους εξασφάλιζε μία αξιοπρεπή διαβίωση, σε μία ηλικία που αυτοί δεν είναι πλέον σε θέση να εργασθούν.

Η τωρινή κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τον ευνοϊκό αυτόν νόμο. με τον νόμο  4093/2012 , έκοψε την λεγόμενη σύνταξη του ΟΓΑ από τους Β.Η.τες, ή, για την ακριβολογία, αυτό το επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα. Σύμφωνα με αυτόν τον νέο νόμο, για να  λάβει αυτό το βοήθημα  ένας Β.Η.της υπερήλικας έπρεπε να έχει:

1)Κάρτα ομογενούς,
2) Να μένει πάνω από 20 χρόνια νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και
3) να μην λαμβάνει σύνταξη από την χώρα προέλευσης (αυτό φωτογράφιζε τους Β.Η.τες που παίρνουν σύνταξη από το Αλβανικό κράτος).

Στην πράξη, όσον αφορά την προϋπόθεση της 20ετούς νόμιμης και μόνιμης παραμονής στην Ελλάδα, οι πρώτοι Βορειοηπειρώτες έλαβαν άδεια διαμονής το 1998 και τα προηγούμενα χρόνια είχαν δελτίο καταγραφής αλλοδαπού ή τίποτα Δεν συμπληρώνουν 20ετή διαμονή, έτσι και αλλιώς “στα χαρτιά”, ενώ στην πραγματικότητα έχουν πάνω από 20 χρόνια που ζουν στην Ελλάδα. . Για όσους λαμβάνουν σύνταξη από την Αλβανία, αυτή δεν ξεπερνά, στην καλύτερη περίπτωση, τα 100 ευρώ.

Το επίδομα κόπηκε από τον Μάρτιο του 2013, και αναδρομικά από τον Ιανουάριο 2014. Και, μαζί με το επίδομα, τους κόπηκε και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και μάλιστα σε αυτήν την ηλικία που από μόνη της έχει προβλήματα υγείας.

Ο νόμος αυτός έγινε σύντομα γνωστός, οπότε άρχισαν και οι πρώτες κινητοποιήσεις των Βορειοηπειρωτών και, μαζί με τους επίσης Έλληνες του Πόντου, συγκροτήθηκε η “Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα”, για την επαναφορά των συντάξεων αυτών. Δόθηκε Συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ και ακολούθησαν επαφές με κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι, στην καλύτερη περίπτωση, τους έδωσαν αόριστες υποσχέσεις και καθόλου ελπίδες. Ακολούθησαν οι κινητοποιήσεις.


Η πρώτη  διαδήλωση στις 13 Φεβρουαρίου 2013, υπό καταρρακτώδη βροχή.

Πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου 29, των Βορειοηπειρωτικών και Ποντιακών Αποδημικών Οργανώσεων, ενάντια στην περικοπή της σύνταξης- βοήθημα από τους συνταξιούχους Βορειοηπειρώτες και Πόντιους. Η συγκέντρωση είχε και πλήθος και πάθος.   Η Επιτροπή Πανελλαδικού Αγώνα Ομογενών, απαρτιζόμενη από εκπροσώπους Bορειοηπειρωτικών και Ποντιακών Συλλόγων,  παρέδωσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο του Υπουργείου,  μέσω του οποίου ζητούν την «τροποποίηση των διατάξεων του νόμου 4093/2012 που αποτελούν εθνικό και κοινωνικό έγκλημα για τους ομογενείς του Πόντου και της Βορείου Ηπείρου». Οι συγκεντρωμένοι, στην συνέχεια, κατέβηκαν στον δρόμο και  έκαναν πορεία, (πάντοτε υπό καταρρακτώδη βροχή), η οποία κατέληξε στην Βουλή. Εκεί ανέμισαν μία τεράστια Ελληνική Σημαία που είχε στο κέντρο της την Κύπρο, φώναξαν τα συνθήματά τους, και τέλος έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

-- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην Θεσσαλονίκη 
Την ίδια ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης στην Θεσσαλονίκη, με εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες και Ποντίους να διαμαρτύρονται για την διακοπή των συντάξεων ΟΓΑ,  καθώς και της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στο Αργυρόκαστρο 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, πραγματοποίησαν μέλη της Ελληνικής Μειονότητας, συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
Τα αιτήματά τους αφορούσαν την επαναφορά του επιδόματος των 300 ευρώ που έπαιρναν από τον ΟΓΑ, το οποίο διακόπηκε τον τρέχοντα μήνα σε εφαρμογή του Νόμου 4093/2012 και των διατάξεων αυτού. Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων επέδωσε στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο σχετικό ψήφισμα, που απευθυνόταν προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Την Τετάρτη 13/3, ακολούθησε η  Γενική Συνέλευση Εκπροσώπων των Βορειοηπειρωτικών Συλλόγων και Φορέων, υπό την Προεδρεία του κ. Γιώργου Τζομάκα, Γενικού Αντιπροέδρου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑ». Εκλέχθηκε η “Επιτροπή του Αγώνα”, αποτελούμενη αποκλειστικά από αντιπροσώπους  Β.Η.τών από διάφορα μέρη της Βορείου Ηπείρου. Η Επιτροπή αποφάσισε νέα διαδήλωση για τις 19/3/2013 στο Σύνταγμα. Όντως,  πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα διαδήλωση διαμαρτυρίας των Β.Η.των, σε σύμπραξη με τους Ποντίους, για την διακοπή των συντάξεων.  Με κεντρικά συνθήματα «Έλληνες πολίτες και πολιτικοί, οι Ομογενείς δεν είναι αλλοδαποί» και « Σύνταξη ΟΓΑ, στην Τρίτη τη Γενιά», μεγάλο πλήθος κόσμου διατράνωσε την αντίθεσή προς την εγκληματική ενέργεια του (ανθ)Ελληνικού κράτους ενάντια στους υπερήλικες Β.Η.τες, που φυλάνε Θερμοπύλες στην πατρώα τους γη.  Στους συγκεντρωμένους μίλησαν μέλη της Επιτροπής του Αγώνα, με πρώτους τους συνταξιούχους, οι οποίοι τόνισαν τα εξής:

«O Χότζα δεν μας έκοψε τα φάρμακα, αυτοί μας κόψαν και τα φάρμακα. Η σύνταξη που μας λένε ότι παίρνουμε από την Αλβανία είναι 50 -70 ευρώ. Είμαστε 80 και 85 χρονών άνθρωποι στους δρόμους, πως θα ζήσουμε!! Ενωμένοι όλοι μία γροθιά, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, που μας αξίζουνε».

Ακολούθησε πορεία προς το Ζάππειο Μέγαρο, το οποίο, ως γνωστόν, χρηματοδοτήθηκε από τον Βορειοηπειρώτη Εθνικό Ευεργέτη ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΖΑΠΠΑ και ολοκληρώθηκε από τον εξάδελφό του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΖΑΠΠΑ. Εκεί έγινε μία στάση όπου μέλη της Επιτροπής του Αγώνα απαίτησαν τα ευεργετήματα που άφησε ο Ευάγγελος Ζάππας στην διαθήκη του για τους Β.Η.τες.

Στην συνέχεια εψάλη ο Εθνικός Ύμνος και ακολούθησε επιστροφή στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά στην Βουλή. Ένα από τα κεντρικά συνθήματα ήταν «Απ’ την Τραπεζούντα, ως την Κορυτσά, οι Έλληνες παλεύουνε για την λευτεριά» ακριβώς για να τονιστεί η ενότητα του αγώνα, μεταξύ των Β.Η.των και των Ποντίων.  
Στο Σύνταγμα, η Επιτροπή πήγε στην Βουλή για να επιδώσει το προαναφερθέν Υπόμνημα και ο κόσμος έμεινε εκεί για να την περιμένει. Η αναμονή κράτησε αρκετή ώρα και, όταν επέστρεψε η Επιτροπή, μας πληροφόρησε ότι παρέδωσε το Υπόμνημα σε έναν υπάλληλο της Βουλής, που ανέλαβε να το προωθήσει, μια που κανένας επίσημος δεν βρισκόταν εκεί για να το παραλάβει.


Την Τρίτη 23 Απριλίου 2013 το απόγευμα, στην Πλατεία Κοτζιά,  η “Πανβορειοηπειρωτική  Επιτροπή Αγώνα”, σε συνεργασία με την Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση”, διοργάνωσε ένα ακόμα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και προσπάθειας για την επαναφορά των περικοπέντων συντάξεων των υπερηλίκων Βορειοηπειρωτών και Ποντίων.

Παρουσία πλήθους κόσμου, διαβάστηκε το υπόμνημα που αργότερα θα επιδίδετο στον Πρόεδρο της Βουλής, Ευαγγ. Μεϊμαράκη, στο οποίο α] τονιζόταν η άδικη και κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου περικοπή των συντάξεων και οι καταστροφικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν και β] ζητούσε από Κυβέρνηση και Βουλή την κατάργηση της περικοπής αυτής.

Μετά τους λόγους, οι παρευρισκόμενοι συντάχτηκαν πίσω από τα πανό και άρχισε η πορεία, η οποία ανέβηκε από την οδό Σταδίου, σταμάτησε για λίγο εμπρός στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και συνέχισε προς το Σύνταγμα, όπου σταμάτησε τελικά εμπρός στην Βουλή   Από εκεί αναχώρησε πενταμελής επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους Βορειοηπειρωτικών και Ποντιακών Σωματείων, και παρέδωσε το προαναφερθέν ψήφισμα.

Το ψήφισμα αυτό το παρέλαβε ο Ειδικός Γραμματέας του Προέδρου της Βουλής , ο οποίος δεσμεύτηκε να το δώσει στον Ευαγγ. Μεϊμαράκη και επιδόθηκε επίσης αντίγραφο  στον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιο Μπούρα. Τελειώνοντας, η Επιτροπή επέστρεψε, ενημερώθηκαν οι διαδηλωτές  και διαλύθηκαν ήσύχως.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα συνθήματα
α) που ήταν γραμμένα στα πανό, όπως: 

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ», «ΔΕΝ ΘΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ»,
«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΟΓΑ ΣΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ»

β) που ακούστηκαν από τον κόσμο, όπως: 

«ΔΩΣΕ ΠΙΣΩ ΣΑΜΑΡΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΓΑ», «ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΗΝ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ», «ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΤΡΙΔΑ, ΣΟΥ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΑ ΘΕΙΑ, ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ». 

Β’ ΜΕΡΟΣ (2014) -- ΧΑΣΤΟΥΚΙ  ΑΠΟ ΤΗΝ (ΑΡΙΣΤΕΡΗ  ΚΑΙ  ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ) ΑΛΒΑΝΙΚΗ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 

Όλο αυτό το διάστημα, οι Βορειοηπειρώτες δεν έπαψαν να χτυπάνε τις πόρτες κυβερνητικών και πολιτειακών παραγόντων για το θέμα των συντάξεων. Το μόνο που εισέπρατταν ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, αόριστες υποσχέσεις. Γράφτηκε μάλιστα ότι θα τους έδιναν ένα μέρος από τις διακοπείσες συντάξεις τους, αλλά τελικά τίποτα δεν έγινε. 

Και σαν να μην έφθανε αυτό, ήλθε ένα δεύτερο αναπάντεχο χαστούκι, από την ‘σοσιαλιστική” κυβέρνηση: ο Αλβανικός Καλλικράτης ή αλλιώς, η νέα Διοικητική Διαίρεση Δήμων και Κοινοτήτων της Αλβανίας, που ένωσε τις μεν Νότιες περιοχές της Βορείου Ήπείρου με τους Τσάμηδες, την δε βόρεια περιοχή του Δήμου Χειμάρρας με τους Βόρειους Αλβανικούς δήμους. Υπήρξαν αντιδράσεις ακόμα και από την Αλβανική αντιπολίτευση και από τον ίδιο τον Αλβανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά τελικά ο Αλβανικός “Καλλικράτης” πέρασε, λόγω της πλειοψηφίας που διέθετε το κυβερνόν κόμμα στην Βουλή. Δεν μένει παρά να δούμε τι θα γίνει στις επόμενες τοποκές /διοικητικές εκλογές, που θα γίνουν στην Αλβανία.

Αφού είδαν και απόειδαν οι συνταξιούχοι Βορειοηπειρώτες, την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 18:00, η Οργανωτική Επιτροπή Βορειοηπειρωτών Πρώην Συνταξιούχων ΟΓΑ και Βορειοηπειρωτικών Σωματείων οργάνωσαν συγκέντρωση – συζήτηση, με θέμα την επαναφορά των συντάξεων ΟΓΑ, που  πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων "Χαλκιάς Παλλάς" στην πλατεία Καραϊσκάκη, πλησίον του μετρό Μεταξουργείου. Την συζήτηση διηύθυναν τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής,  κ.κ  Αντώνιος Νέτσος, Δικηγόρος, Πρόεδρος της Αδελφότητας Δρυμαδριωτών, και Παναγιώτης Λέκκας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κάτω Δρόπολης “ΟΙ ΑΤΙΝΤΑΝΕΣ”.

Ο κ.Αντώνης Νέτσος, μεταχειριζόμενος νομική ορολογία, απέδειξε το νόμιμο των διεκδικήσεων των Β.Η.των και το παράνομο (μέχρις εξοντώσεως) και αντισυνταγματικό των ενεργειών του Ελληνικού κράτους εναντίον τους.  Ο νόμος 4093/2012 πρέπει είτε να καταργηθεί ως αντισυνταγματικός, είτε να τροποποιηθεί, τουλάχιστον όσον αφορά τις διατάξεις που αφορούν τους Βορειοηπειρώτες.  Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει μία προσφυγή, έστω και συλλογική, στα αρμόδια δικαστήρια  Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που δικαιώθηκαν έτσι, όπως είναι π.χ. οι αξιωματικοί, των όποίων οι περικοπές στον μισθό τους κρίθηκαν αντισυνταγματικές Τώρα δεν ξέρουμε κατά πόσον έχει εφαρμοσθεί η δικαστική αυτή απόφαση και αν τελικά δόθηκαν τα χρήματα αυτά.


Ο κ.Παναγιώτης Λέκκας, επεσήμανε την σειρά παραβιάσεων των δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού διαχρονικά από όλες τις Αλβανικές κυβερνήσεις και την, επιεικώς χαρακτηριζόμενη, “άδράνεια” όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων, ήδη από την πρώτη δεκαετία του 20 αιώνα.  Και στις μέρες μας, οι Βορειοηπειρώτες αντιμετωπίζουν την αδιαφορία και την απαξίωσή τους από το σημερινό Ελλαδικό κράτος.  Το ζητούμενο της παρούσας συγκέντρωσης ήταν να γίνει συζήτηση και  να βρεθούν τρόποι  διεκδίκησης και επαναφοράς του περικοπέντος βοηθήματος.

Τα αποτελέσματα της αναζήτησης αυτής μπορούν να συνοψισθούν, ως εξής.

- Οι Β.Η.τες ΕΝΩΜΕΝΟΙ να δώσουν ένα μαζικό αγωνιστικό παρόν, για την διεκδίκηση του
  αιτήματός τους,
- Να γίνει μια υπερκομματική Οργανωτική Επιτροπή, που θα ηγηθεί του αγώνα,
- Να υπάρξει δυναμικότερη αντιμετώπιση των κυβερνητικών παραγόντων και υπηρεσιών που, ενώ είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την περικοπή των συντάξεων, τους έδιναν ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα τις επαναφέρουν.
- Να οργανωθούν νέα συλλαλητήρια 

Τις κινητοποιήσεις για την επαναφορά των συντάξεων τις πρόλαβαν οι πολιτικές εξελίξεις σε Βόρειο Ήπειρο και Ελλάδα, που συνοψίζονται σε μία λέξη: ΕΚΛΟΓΕΣ.

- Στην μεν Βόρειο Ήπειρο ἐχουμε εκλογές στις 11 Ιανουαρίου για την Εκλογή Προεδρείου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.’ΟΜΟΝΟΙΑ΄.
- Στην δε Ελλάδα έχουμε εθνικές βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να μην γίνει καμμία απολύτως ενέργεια για το θέμα των συντάξεων και οι δικαιούχοι να περάσουν μαύρες γιορτές, μη έχοντας ούτε ένα ευρώ στην τσέπη.
Εμείς, πάντως υποστηρίζουμε, λόγω εκλογικής περιόδου, ένα από τα  συνθήματα, που ακούστηκαν στις κινητοποιήσεις:
«ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΗΝ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ, 
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ», 


ΚΑΙ  Ο,ΤΙ ΉΘΕΛΕ  ΠΡΟΚΎΨΕΙ!!!!

ΘΩΜΑΪΣ  ΠΑΡΙΑΝΟΥ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.