Τελευταίες αναρτήσεις

26 Ιανουαρίου 2015

Λίγες σκέψεις από το Ευαγγέλιο της χθεσινής Κυριακής.

Γράφει ο Διάκος

Αυτό το κομμάτι από το Ευαγγέλιο, που διαβάσαμε τούτη την Κυριακή το πρωί στις εκκλησίες, δε θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο (αν βέβαια - και συγχωρέστε με - πήγαμε και το ακούσαμε).

Ο Χριστός έρχεται στην πόλη Ιεριχώ και σταματά μπροστά στον αρχιτελώνη Ζακχαίο, έναν φοροεισπράκτορα των Ρωμαίων κατακτητών, που (όπως όλοι οι τελώνες = εφοριακοί) είχε το δικαίωμα να αρπάζει όσα λεφτά ήθελε από το φουκαρά το λαό, να δίνει στους Ρωμαίους τους φόρους που ήθελαν και τα υπόλοιπα να τα βάζει στην τσέπη του, νόμιμα!

Ο Χριστός, χωρίς να τον έχει ξανασυναντήσει, του είπε: "Ζακχαίε, σήμερα πρέπει να μείνω στο σπίτι σου". Ο Ζακχαίος, ως γνωστόν, είχε ανεβεί σ' ένα δέντρο για να βλέπει, επειδή ήταν κοντός και η κοσμοσυρροή τον εμπόδιζε.

Ο κόσμος που είδε τη σκηνή, σοκαρίστηκε! "Σ' αυτό το κάθαρμα θα μείνει;" έλεγαν έκπληκτοι οι άνθρωποι για το Χριστό. Ο Ζακχαίος όμως, συγκλονισμένος απ' αυτή την πράξη του Χριστού, είπε: "Κύριε, θα δώσω τη μισή περιουσία μου στους φτωχούς και, σε όποιον αδίκησα, θα του τα επιστρέψω τετραπλάσια!".

Και ο Χριστός είπε: "Σήμερα ήρθε σωτηρία σ' αυτό το σπίτι, γιατί κι αυτός παιδί του Αβραάμ είναι, και ο Υιός Του Ανθρώπου ήρθε ν' αναζητήσει και να σώσει αυτό που έχει χαθεί".

(Υιός του Ανθρώπου = ο Χριστός. "Αυτό που έχει χαθεί": υπονοείται το χαμένο πρόβατο, δηλ. ο αμαρτωλός άνθρωπος, όπως έχει πει σε άλλο σημείο του ευαγγελίου ο Κύριος).

Το επεισόδιο περιγράφεται στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, κεφ. 19, στίχοι 1-10. Πρόκειται για την "ΙΕ΄ Κυριακή του Λουκά", δηλ. τη 15η Κυριακή όπου διαβάζεται απόσπασμα από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο.

Συγχωρέστε με τώρα, να το συνδέσω με τη σημερινή κατάσταση, όπως νομίζω.

Ο Ζακχαίος ήταν όπως οι πολιτικοί που κυβερνούσαν ή θα συνεχίσουν να κυβερνούν  τη χώρα μας, άνθρωπος των ξένων κατακτητών, που αρπάζει χωρίς έλεος τα λεφτά των φτωχών, δίνει στους ξένους όσα εκείνοι θέλουν και τα υπόλοιπα τα κρατάει και γίνεται όλο και πιο πλούσιος.

Σ' αυτές τις εκλογές θέλαμε - και πολύ σωστά - να ψηφίσουμε για να διώξουμε αυτούς τους κυβερνήτες.

Τι μας λέει το Ευαγγέλιο γι' αυτό το θέμα;

Στους ίδιους τους διεφθαρμένους πολιτικούς (αλλά και γενικά δημόσιους λειτουργούς, ιδιώτες κ.λ.π.), λέει να μετανοήσουν και να σωθούν, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ζακχαίου, που κέρδισε την αιώνια ζωή (στη συνέχεια ο Ζακχαίος έγινε μαθητής του Χριστού και αργότερα επίσκοπος στην Καισάρεια της Παλαιστίνης, μάρτυρας και άγιος).

Σ' εμάς, το λαό, λέει να μη μισούμε αυτούς που μας ρημάζουν και μας τυραννούν, ακόμη κι όταν αγωνιζόμαστε για να τους διώξουμε από την εξουσία, να μην τους μισούμε, να μην επιθυμούμε την εκδίκηση και την εξόντωσή τους, αλλά τη μετάνοια και τη σωτηρία τους. Αν είμαστε χριστιανοί φυσικά.

Αβάσταχτος αυτός ο λόγος και χρειάζεται πολλή προσευχή, πολύ λιβάνι, πολλή εκκλησία, πολλή θεία κοινωνία και εξομολόγηση για να τον αντέξουμε. Άραγε το θέλουμε ή θέλουμε να γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια τη διδασκαλία του Χριστού για αγάπη στους εχθρούς και να μείνουμε με την άγρια ικανοποίηση που μας δίνει το μίσος και η δίψα για εκδίκηση (ή "δικαιοσύνη" όπως προτιμάμε να τη λέμε);

Το Ευαγγέλιο επισημαίνει ότι ο κόσμος (που δεν καταλάβαινε το Χριστό) σκανδαλίστηκε. Όμως ο αμαρτωλός σώθηκε κι ο Χριστός χάρηκε.

Μη μισείς λοιπόν, σε παρακαλώ, αδελφέ. Αγωνίσου για το ψωμί των παιδιών σου και για την κοινωνία, αλλά μη μισείς τον αμαρτωλό, μόνο την αμαρτία. Η ψυχή μας, που είναι αιώνια, είναι πολύ πιο πολύτιμη από τα γήινα αγαθά, δόξα τω Θεώ, και δεν πρέπει να τη γεμίζουμε σκοτάδι, αλλά φως.

Αυτό το φως δεν εμπόδισε τους Πατέρες της Εκκλησίας να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για τους φτωχούς και τους αναξιοπαθούντες. Η αγάπη δεν εμποδίζει τον αγώνα, αλλά παρακινεί σε έναν άλλο αγώνα, ακατανόητο για τους πολλούς. Αγώνα και επίγειο, αλλά και ουράνιο.

Πρόσεχε, ίσως κι εμείς να είμαστε καθάρματα σε άλλα θέματα. Άρα αυτά ισχύουν και για μας. Και είναι η αφορμή μας για μετάνοια (εσωτερική αλλαγή προς το πιο χριστιανικό) και η μόνη ελπίδα της σωτηρίας μας...

Ο Διάκος
26 – 01-2015Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.