13 Ιανουαρίου 2015

Το φετινό Καρναβάλι φέρνει εκπλήξεις στο Αιγαίο.

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας

«Βασκανία γαρ φαυλότητας αμαυροί τα καλά».

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, υποδεχόμενος τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να δείξει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο πώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, ποια είναι η άποψη που έχει για την χώρα του αλλά και πόσο μπορεί να προχωρήσει την ιδέα του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού.
ΦΩΤΟ  defencenet.gr

Φόρεσαν οι Τούρκοι τα καλά τους και βγαίνουν αναμνηστικές φωτογραφίες.
¨Όμως τίποτε το πραγματικά γιορτινό δεν χαρακτηρίζει το κλίμα στην οικονομική πρωτεύουσα της γείτονος (που αντιστοιχεί στο 50% της εμπορικής κίνησης και στο 27% του ΑΕΠ όλης της χώρας), πόσω μάλλον στην “βαθιά Τουρκία”.

¨Η πατρίδα του Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται το Νέο Έτος εν μέσω απαισιοδοξίας για την κατάσταση της οικονομίας – και ο πολυσυζητημένος κλυδωνισμός της λίρας το τελευταίο διάστημα αποτελεί ένα μόνο από τα δείγματα της διαφαινόμενης καχεξίας.¨

¨Το ποσοστό ανεργίας, αντίστοιχα, βρίσκεται σε υψηλό τετραετίας: τον Σεπτέμβριο έφτασε το 10,5% (σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση), ενώ μεταξύ των νέων ξεπερνά το 20%.¨

¨Το 45% των Τούρκων εκτιμά σε έρευνα της Aviva μεταξύ 12 χωρών ότι η οικονομία της χώρας θα επιδεινωθεί το επόμενο 12μηνο καθιστώντας τους γείτονες τους πλέον απαισιόδοξους μετά τους Γάλλους.¨

¨Σε μεγάλο βαθμό, οι πιέσεις που δέχεται η τουρκική οικονομία είναι εξωγενείς και οφείλονται στην σταδιακή αντιστροφή της ποσοτικής διευκόλυνσης που είχε εξαπολύσει η αμερικανική κεντρική τράπεζα, φουσκώνοντας τις αναδυόμενες οικονομίες. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν οι “πέντε ευάλωτες” (Τουρκία, Ινδία, Βραζιλία, Ινδονησία, Ν. Αφρική) που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα επαναπατρισμού κεφαλαίων, έχοντας μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών – εξ ού και η θεαματική υποχώρηση των νομισμάτων τους. Για δε την Τουρκία, της οποίας τα ελλείμματα οφείλονται κατά πολύ στην απόλυτη ενεργειακή της εξάρτηση, η θεαματική μείωση της τιμής του πετρελαίου από τον Ιούνιο και μετά κινδυνεύει να αποδειχθεί δώρον άδωρον, αφού αντισταθμίζεται από την πτώση της λίρας κατά 15,3% έναντι του δολαρίου το 2014¨

¨Ήδη το ΔΝΤ έχει απευθύνει συστάσεις προς την Τουρκία να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μειώσουν την εξάρτησή της από τις ξένες επενδύσεις. ¨

Του Κώστα Ράπτη ( Η Τουρκία αποκαλύπτεται ανοχύρωτη) Capital.gr
Πιθανώς για τους Τούρκους  η έννοια Οικονομία να ταυτίζεται με την λέξη Λεηλασία.

Έτσι οι Τούρκοι κατάλαβαν ότι για να ανορθώσουν την οικονομία τους  πρέπει να κάνουν  ουσιαστικές –διαθρωτικές- μεταρρυθμίσεις εκδίδοντας μόνο  Νavtex.

Και άρχισαν τις ¨μεταρρυθμίσεις ¨από τον  περασμένο Νοέμβριο με Νavtex στην Κυπριακή ΑΟΖ  και η κακιά συνήθεια τους έμεινε χούι για να συνεχίσουν και στα νερά του Αιγαίου.

¨Η Τουρκία επιχειρεί παράνομα και προκλητικά να “κλειδώσει” για έναν ολόκληρο χρόνο τεράστιες περιοχές του Αιγαίου. Σε μία πρωτοφανή ακόμη και για την Άγκυρα επίδειξη προκλητικότητας η Τουρκία δέσμευσε με δύο navtex μεγάλες περιοχές στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο!

• Οι δεσμεύσεις ισχύουν κατά την Τουρκία από 1η Ιανουαρίου ως 31 Ιανουαρίου 2015 ,καθημερινά από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι τις 4.00 απόγευμα εκτός από τα Σαββατοκύριακα!
¨Οι τούρκοι κρατούν τις αργίες-παράξενα πράγματα¨

Και οι δύο τουρκικές navtex επικαλύπτουν περιοχές όπου η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα και φθάνει στο σημείο στην Λήμνο να καλύπτει τμήμα της τερματικής περιοχής του αεροδρομίου του νησιού OnAlert . http://infognomonpolitics.blogspot.gr/  11/1/15

Εμείς βιώνουμε προεκλογική περίοδο με όλα τα ¨καλούδια¨ της.
Όμως σήμερα χάνεται μια ζεστή ευκαιρία να απαντηθεί ένα καίριο ερώτημα από τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές.

ΓΙΑΤΊ κανένας κομματικός σχηματισμός μπροστά σε αυτή την ανήκουστη πρόκληση των Τούρκων δεν παίρνει επίσημη Θέση πως θα διαχειριστεί το μείζον αυτό  πρόβλημα;

ΓΙΑΤΙ αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με τους ψηφοφόρους τους τώρα;

Έχουν πρόγραμμα διαχείρισης αυτής της κρίσης που πάει να γίνει ¨Θεία Δίκη¨ δίχως ο Ελληνικός Λαός να γνωρίζει τι παίχθηκε με την ΑΟΖ τις τελευταίες δεκαετίες;

Αν δεν πάρουν  επίσημη  και τεκμηριωμένη θέση τώρα –προεκλογικά ο Τούρκος μπορεί το αμέσως χρονικό διάστημα ¨να σουλατσάρει¨ στο Αιγαίο όπως γίνεται στην Κύπρο με νέα ερευνητικά σκάφη τύπου Barbaros  που ήδη ναυπηγεί.

Με τα φετινά καρναβάλια μπορεί να έχουμε ή όχι νέα κυβέρνηση και νέο Πρόεδρο.
Σίγουρα όμως θα έχουμε  ¨τα καρναβάλια¨ των Τούρκων στο Αιγαίο.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.